Povestea lui Moş Nicolae
Dimensiune font:
Copiii au întâlnire astăzi cu Moş Nicolae * potrivit tradiţiei, bătrânul lor prieten va aduce daruri celor care au fost cuminţi şi vărguţe celor care au făcut năzbâtii * Moş Nicolae este un simbol al dărniciei, iar sărbătoarea lui deschide Luna cadourilor
Tradiţia spune că în noaptea de 5 spre 6 decembrie Moş Nicolae se uită prin toate ferestrele la copii ca să afle cine a fost cuminte şi cine nu. Cei care au fost blânzi, respectuoşi, şi-au ascultat părinţii şi au luat note bune la şcoală găsesc, îşi găsesc ghetuţele pline cu dulciuri şi jucării. Cei care au făcut numai pozne primesc vărguţe. Obiceiul este vechi şi de regăseşte în toate credinţele creştine, Nicolae fiind cel mai iubit sfânt.
Citeste si
Ritualuri păgâne la sărbători creştine
Se spune că Sfântul Nicolae a ajutat trei sărmane fete din oraşul său, aducându-le dar de zestre, noaptea, fără a fi văzut. Casa în care trăiau ele era foarte săracă, iar tatăl lor voia să le vândă, cu gândul că astfel va câştiga bani. Fetele au încercat să-l înduplece, însă fără succes. Sfântul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce era pe cale să se întâmple şi într-o noapte a aruncat o pungă plină cu gălbeni în camera fetei celei mai mari, care şi-a făcut zestre şi s-a măritat curând. El a repetat gestul şi pentru celelalte două fete, care au reuşit să se aşeze la casele lor. De atunci, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae, cei dragi noua, şi în special copiii, primesc daruri de la Moşul care nu li se arata niciodată.
Minunile Sfântului
Născut în cetatea Patara din Lichia (Asia), Sfântul Nicolae s-a dovedit de timpuriu alesul Domnului, uimind de copil prin minunile pe care le făcea. După ce şi-a pierdut părinţii, Nicolae şi-a împărţit averea săracilor şi a întemeiat Mănăstirea Sionului de lângă Mira, capitala Lichiei. În timpul vieţii a făcut multe minuni – a înviat un corăbier căzut de pe catarg, a vindecat oameni de boli incurabile, a oprit, prin rugăciune şi post, furtuni de pe mare. În ultima parte a vieţii s-a retras la Mănăstirea Sionului, unde a fost înmormântat pe 6 decembrie 352. Se spune că Sfântul Nicolae este al doilea sfânt făcut de Dumnezeu şi stă în stânga Tatălui.
Potrivit tradiţiei, la sate, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete şi îşi aleg gazda unde vor face repetiţii pentru colindele de Crăciun şi de Anul Nou. Legenda spune că în noaptea de Sfântul Nicolae se fac şi previziuni meteorologice. Femeile pun crenguţe de pomi fructiferi în apă şi dacă vor înflori până la Anul Nou, se anunţă un an cu rod bogat. Dacă nu, vom duce dorul fructelor. Sfântul Nicolae este înfăţişat ca un bătrân cu barba albă ce trebuie să aducă zăpadă de ziua lui, fiind considerat un fel de patron al iernii. Se spune că dacă ninge pe 6 decembrie iarna va fi scurtă, dacă nu, va fi lungă şi cu geruri năprasnice.
Despre Sfântul Nicolae se mai spune în popor că stă la poarta de Apus a cerului, având ca sarcină alături de Sfântul Toader, aflat la poarta de Răsărit să nu lase Soarele să fugă de pe cer. La originea acestei legende stă credinţa populară că într-o zi Soarele va fugi de pe cer ca să nu mai vadă răutatea oamenilor de pe Pământ.
Maura ANGHEL
Sfântul Nicolae este protectorul corăbierilor, pescarilor şi podarilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau