Povestea nemţeanului căutător de tezaure

default

Dimensiune font:

| 12-09-2015 06:00

Marius Irimia a găsit 700 de monede antice în cinci tezaure diferite * bărbatul este pasionat de acest domeniu şi documentează foarte mult înainte să plece pe teren * în funcţie de valoarea descoperirii, pasiunea îi poate aduce pietreanului recompense financiare

Pietreanul Marius Irimia a găsit în doi şi jumătate, de când şi-a făcut din plimbatul detectorului de metale pe dealuri ceva mai mult decât o pasiune, 700 de monede antice în cinci tezaure diferite. Cea mai apropiată sufleteşte descoperire a lui este tezaurul de la Dragomireşti, când a găsit „ulcica cu bani”, adică un vas de tezaurizare aproape intact în care se aflau 99 de dinari. Totuşi, ca mărime, din cele cinci tezaure descoperite de el, Marius Irimia se poate lăuda că a găsit, la Tazlău, o adevărată comoară: 281 de dinari romani. Sigur, acest tip de pasiune aduce cu sine, atunci când ai norocul lui, şi recompense financiare pe măsură, pentru că statul român oferă prin intermediul diferitelor instituţii legate de conservarea patrimoniului naţional sume de ordinul zecilor de milioane de lei, în funcţie de mărimea, calitatea, vechimea vestigiilor descoperite. „Suntem mai mulţi care practicăm acest lucru, unii dintre noi sunt doxă de cultură şi informaţii, aş putea spune că sunt chiar mult mai bine pregătiţi decât mulţi dintre angajaţii din acest sistem. Toţi avem studii superioare, iar în grupul nostru fiecare este specializat pe un anumit domeniu: unii sunt specializaţi pe descoperiri militare, alţii pe identificarea de monede, sau pe identificarea de arme, muniţie din timpul celor două războaie mondiale. Nu căutăm să facem un venit pentru că nu suntem căutători de comori”, spune Marius Irimia. El a fost pasionat de istorie de mic copil, însă de istoria ca poveste.
De la zimbri, pe dealuri după monedele romane
Marius Irimia a fost olimpic pe ţară la biologie, i-a plăcut şi chimia, însă în cele din urmă a îmbrăţişat tot meseria bunicului său, care era pădurar. El este inginer silvic, angajat al Parcului Naţional Vânători, din 2007. La administraţia parcului, monitorizează zimbrii aflaţi în libertate, îi hrăneşte cu tărâţe şi portocale pe cei aflaţi în captivitate, iar atunci când mai are ceva timp, se mai ia şi cu o altă pasiune a sa – hărţile digitale. Pentru Marius, care se bucură de susţinerea deplină a soţiei sale şi se bazează şi pe fetiţa lui care, la numai trei anişori, înţelege că „tati se duce să caute comoara căpitanului Hook din Neverland”, fiecare deal ascunde o posibilă poveste de descoperit. „Eu când privesc un deal văd dincolo de peisaj, mă gândesc că, după forma sa, ar fi putut fi acolo o aşezare dacică sau romană în urmă cu 4.000, 5.000 sau 2.000 de ani. Nu există sentiment de satisfacţie mai mare decât atunci când ştii că ţii în mână, de exemplu, un topor de care nu s-a mai atins nimeni câteva mii de ani”, completează Marius. Pasiunea sa de căutător de monede antice şi caroliste s-a dezvoltat în timp, a perseverat şi răsplata nu s-a lăsat aşteptată. „În detecţie, 90% este noroc, 5% documentare şi numai 5% contează detectorul. La început plecam unde vedeam cu ochii, acum mă documentez ore întregi, iar cel mai bun sezon pentru detecţie ar fi toamna, dar şi primăvara. Nu-mi propun să găsesc comori, eu mă duc pur şi simplu să mă relaxez”, mai spune Marius. O zi de detecţie pentru el începe la 6.00 dimineaţa, când îşi setează aparatul pentru solul respectiv şi se apucă de căutat. „Unde ţipă, sap. Cel mai des găsesc staniol de la pachetele de ţigări, de la ciocolată, ambalaje de la prezervative sau doze de cola sau de bere, cam 90-95% e gunoi, dar cei 5% rămaşi e posibil să fie ceva important. Mie îmi plac foarte mult monedele, cele caroliste, cele antice. Fiecare spune o poveste, trebuie doar să ştii să o asculţi!”, mărturiseşte descoperitorul de tezaure. În zilele în care face detecţie, Marius Irimia este singur, el cu detectorul lui până la apusul soarelui.

Citeşte şi: Caietul de sarcini pentru licitaţia parcărilor publice a fost respins

Ingrid CIOFOAIA

Prima sa descoperire a fost o didrahmă dacică, de acum 2.300 de ani, găsită undeva pe dealul Vulpii. După aceea, au urmat cele patru tezaure, ultimul, cel de la Dragomireşti, care i-a adus admiraţia specialiştilor.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei