Povestea omului care a descoperit comoara de la Cacica FOTO
Dimensiune font:
Paul Croitoriu, din localitatea Cacica, este cel care a descoperit tezaurul geto-dacic * bărbatul susţine că a nu a fost tentat să păstreze nici măcar o monedă din cele peste 300 găsite * „M-am gândit să fiu un exemplu pentru fiul meu. Şi el este pasionat de istorie”, a spus suceveanul * dacă va primit recompensă din partea statului, aşa cum prevede legea, el îşi va cumpăra un nou detector de metale * statul ar trebui să-i returneze o treime din valoarea comorii
Paul Croitoriu este unul dintre puţinii suceveni căutători de metale. Este pasionat de istorie şi, în mod special, de arheologie. Nu-i place să i se spună „căutător de comori”, cu toate că are un aparat de detectat metale pe care îl foloseşte în expediţiile sale. A plătit pe el 200 de euro, l-a cumpărat anul trecut şi spera să găsească în pământ vârfuri de săgeţi medievale şi o cască de soldat din cel de-al Doilea Război Mondial.
Tezaur din vremea dacilor descoperit la Cacica FOTO
Comoara de pe „drumul regilor”
Paul Croitoriu a fost mai norocos de atât. Cu ajutorul aparatului său a reuşit să găsească tezaurul geto-dacilor pe un drum public, între Cacica şi Pârteştii de Sus, drum despre care vârstnicii spun că ar fi fost „al regilor”. S-a întâmplat la finele săptămânii trecute. „Am făcut o partidă de detecţie împreună cu un prieten din străinătate”, ne-a spus bărbatul. „Înainte să găsesc monedele, am dat peste o cutie de conserve”, a completat Paul.
Imediat după ce a găsit tezaurul, bărbatul a contactat autorităţile. Susţine că nu s-a gândit nicio secundă să păstreze cele peste 300 de monede, pe care le-a găsit împrăştiate pe o rază de aproximativ cinci metri. Tentaţia a fost mare, dacă ne gândim că pe site-urile specializate o monedă geto-dacică, aşa cum sunt cele descoperite de Paul, se vinde cu 500 de euro. Altfel spus, pe piaţă, comoara de la Cacica valorează aproximativ 150.000 de euro. „M-am gândit să fiu un exemplu pentru fiul meu. Şi el este pasionat de istorie”, a spus bărbatul.
Monede vechi de 2.300 de ani
Monedele au ajuns în custodia Direcţiei pentru Cultură. După o primă analiză, specialiştii cred că sunt vechi de peste 2.300 de ani. Fiecare monedă este din argint brut şi, în total, cele peste 300 de piese cântăresc 1,5 kilograme. Monedele trebuie restaurate, apoi vor face obiectul unor cercetări minuţioase. Tezaurul va fi evaluat de statul român, iar Paul Croitoriu, cel care l-a descoperit, va primi o treime din valoarea acestuia.
„Ar trebui să primesc 30% din valoarea obiectelor şi încă 15% dacă este vorba despre tezaur. Dacă voi primi ceva, îmi cumpăr un nou detector de metale”, a precizat Paul.
Valoarea istorică a acestor monede este mai mare decât cea bănească. Monedele sunt indicii clare că geto-dacii au trăit şi pe aceste teritorii sau au făcut comerţ în zonă. Tezaurul este primul de acest gen descoperit în judeţul Suceava şi cel mai mare descoperit până acum pe teritoriul României.
Oana ŞLEMCO
„Monedele dacice sunt imitaţii după cele macedonene. Sunt copii după monedele emise de regii Filip al II-lea şi Alexandru cel Mare. Au în jur de patru grame sau puţin peste 4 grame fiecare. După ce un specialist numismat va studia tezaurul şi va publica rezultatele cercetării sale, atunci se vor putea formula diverse ipoteze. Un aspect este cert: până acum, în Suceava, nu s-au mai descoperit tezaure de monede dacice” -- Victoria Batariuc, doctor în istorie medievală şi fost arheolog al Muzeului Bucovinei
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau