Povestea poştaşului veteran din Suceava: împarte scrisori de 43 de ani FOTO
Dimensiune font:
Gheorghe Scripcariu din Şcheia este veteranul poştaşilor din judeţ * în întreaga sa activitate a parcurs pe jos sau cu bicicleta peste 300.000 de kilometri şi a cărat tone de scrisori * a învăţat adresele după culoarea caselor sau a gardurilor * înainte de 1989 era hărţuit şi de Securitate, care voia să afle cât mai multe despre oamenii cărora le ducea corespondenţa
Nea Ghiţă, aşa cum îi spun cunoscuţii lui Gheorghe Scripcariu, lucrează în comuna Şcheia de 43 de ani. Este poştaş şi asta a făcu toată viaţa – a dus veşti oamenilor. „Cunosc toate familiile din această comună. Îi ştiu şi pe copiii copiilor localnicilor”, a spus poştaşul, care s-a angajat pe când avea doar 22 de ani, în comuna Vultureşti. „Pe atunci le duceam oamenilor pachetele cu căruţa, nu era atâta amar de scrisoare recomandată ca acum”, a precizat nea Ghiţă.
Acum 43 de ani, după ce s-a angajat la Poştă, Gheorghe Scripcariu s-a îndrăgostit de o domnişoară din satul Hreaţca. Fata lucra în Suceava. Cei doi s-au căsătorit, iar nea Ghiţă şi-a cerut transferul mai aproape de oraş pentru că ştia că aleasa inimii lui nu şi-ar fi găsit loc de muncă la Vultureşti. Aşa a ajuns în comuna Şcheia. „Am învăţat locurile din comună împreună cu un coleg de serviciu care încă mai trăieşte şi are 92 de ani. După ceva timp m-a lăsat să merg singur prin sat. Mi-am cumpărat un caiet şi notam acolo toate familiile cu fel de fel de repere: culoarea casei, a gardului. A fost greu până am învăţat toate adresele”, ne-a spus poştaşul.
În vizorul Securităţii
Înainte de Revoluţie, poştaşul era cea mai aşteptată persoană din comună. Seara, după ce terminau munca prin gospodărie, părinţii stăteau cu coatele sprijinite pe porţi şi-l căutau cu privirea pe nea Ghiţă, care le aducea veşti de la copiii plecaţi în armată. Poştaşul cunoştea detalii din viaţa comunităţii şi din acest motiv se afla permanent în vizorul vechii Securităţi. „Eram chemat la discuţii. Mă întrebau dacă oamenii primeau dolari. Le spuneam că nu ştiu, pentru că nu le desfăceam corespondenţa. Chiar dacă ştiam răspunsul la întrebările lor, spuneam că nu ştiu. Nu voiam să le fac rău oamenilor”, a spus poştaşul.
Munca triplată, salariul la fel
Munca poştaşului a fost extrem de dificilă din totdeauna. Indiferent de condiţiile meteo, Gheorghe Scripcariu a fost nevoit să ducă scrisorile şi să le împartă pensiile oamenilor. După 1989, volumul de muncă al angajatului Poştei s-a triplat. „Comuna s-a extins. Numărul caselor aproape că s-a dublat. S-au înfiinţat peste 200 de societăţi comerciale. Pe lângă pensii, acum ducem facturi de la fel de fel de furnizori, alocaţii şi câte altele. Este tot mai greu, şi din păcate, salariul poştaşului a cam rămas la fel”, ne-a declarat Gheorghe Scripcariu.
După 43 de ani de activitate, veteranul poştaşilor din judeţul Suceava se pensionează. El aşteptă decizia cu care va încheia o etapă foarte importantă de viaţă. „Nea Ghiţă este un model de om şi un model de poştaş. Am colaborat foarte bine”, a spus Vasile Andriciuc, primarul comunei Şcheia. Alesul local ne-a spus că în aproape jumătate de secol de activitate poştaşul comunei a parcurs pe jos sau cu bicicleta 300.000 de kilometri.
Ţepuită pe Facebook de vedeta preferată
Oana ŞLEMCO
„Mergeam prin zăpadă până la brâu. Nu conta că ninge, că bate vântul, eu trebuia să merg să le duc oamenilor pensiile. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că nu am stat nici măcar o zi internat în spital” -- Gheorghe Scripcariu, poştaş
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau