Povestea singurului navomodelist din Bucovina FOTO
Dimensiune font:
De mai bine de 20 de ani, Richard Moraru construieşte bărci şi vapoare în miniatură * până acum a realizat zeci de ambarcaţiuni, pe care le-a expus în locuinţa sa din cartierul Iţcani * bărbatul este foarte necăjit că nu are cu cine împărtăşi din tainele pasiunii, el fiind singurul din judeţ care are o astfel de îndeletnicire * el a realizat machete după nava lui Cristofor Columb, după crucişătorul cu care Grigore Antipa a mers în expediţie sau după bricul „Mircea“
Richard Moraru are 57 de ani şi de profesie este inginer constructor. Nu s-a ferit niciodată de muncă, i-a plăcut să construiască şi să repare diferite obiecte. Până aici nimic neobişnuit pentru zona Bucovinei, unde oamenii sunt harnici şi pricepuţi. Suceveanul are o pasiune unică în Suceava – el construieşte ambarcaţiuni în miniatură. Şi-a descoperi hobby-ul în copilărie şi a apoi l-a redescoperit după ce s-a căsătorit. „Acum 23 de ani am încercat primul model. Este vorba despre o machetă după nava «Santa Maria» a lui Cristofor Columb. Am căutat modelul prin cărţi, prin poze”, ne-a spus Richard Moraru.
Cu ajutorul familiei, el a creat şi alte nave. Crucişătorul „Elisabeta” este una dintre piesele forte ale colecţiei sale. Bărbatul nu-i cunoaşte doar forma în detaliu, ci şi istoricul. ştie că nava a fost botezată după prima regină a României, Elisabeta. Grigore Antipa a participat cu această navă la o expediţie ştiinţifică internaţională în jurul Mării Negre. Aventura a avut loc în 1893 şi a durat nouă luni. Cam tot atât a muncit şi suceveanul ca să construiască modelul, în jur de opt luni. „Am făcut corpul machetei din brad. A durat o lună până când am vopsit-o. Velatura a făcut-o soţia mea. Eu desenez modelul şi ea îl coase, le surfilează, apoi le vopsesc cu nitrolac”, am aflat de la Richard Moraru.
Mii de ore de muncă
O altă piesă de rezistenţă din colecţia suceveanului este modelul realizat după bricul „Mircea”. Nava a intrat în ţara noastră pe 17 mai 1939 şi de atunci se află în serviciul Marinei Militare. Ambarcaţiunea a fost construită între anii 1938 şi 1939 la şantierul Naval din Hamburg, Germania. Nava a fost botezată „Mircea”, după domnitorul Mircea cel Bătrân şi este spectaculoasă. La fel este şi macheta care întregeşte expoziţia suceveanului. Modelul este format din zeci şi zeci de piese mici, pe care inginerul le-a lipit cu grijă. A redat inclusiv bărcile de salvare, şalupa de serviciu şi farurile. „Este singura navă cu vele pe care fac şcoală marinarii”, a mai spus suceveanul, care nu crede că poate să se despartă de colecţia sa de navomodele. „Nu am expus-o niciodată într-un alt spaţiu. O ţin acasă, în sufragerie. Au fost colegi de-ai mei, au făcut fotografii şi le-a plăcut”, a completat inginerul.
Richard Moraru a investit zeci de ore de muncă în machetele sale.
Acum investeşte timp ca să le întreţinere. Inamicul principal al navelor în miniatură este praful, care se îndepărtează cu dificultate de pe componentele mici ale navomodelelor. Suceveanul ne-a explicat că fiecare model ar trebui protejat într-un acvariu de sticlă. Tot el ne-a explicat că pasiunea pe care o are nu este costisitoare. Materia primă nu costă mult. Ieftine sunt şi uneltele pe care le foloseşte ca să dea formă lemnului. Inginerul şi-ar dori să cunoască alţi suceveni pasionaţi de navomodelism. Ar vrea să schimbe idei şi să-şi împărăţească experienţele. Deocamdată nu cunoaşte însă pe nimeni la fel de pasionat ca el.
Lăptarii din Bucovina s-au supărat pe UE
Oana ŞLEMCO
„Sunt pasionat de navomodelism. La început a fost mai greu, acum informaţiile şi imaginile se găsesc mai uşor pe Internet” - Richard Moraru
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau