Povestea suceveanului student la Oxford
Dimensiune font:
Un absolvent al Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” a atins o performanţă extraordinară * Ştefan Marcu este singurul sucevean, din promoţia 2014, declarat admis la prestigioasa Universitate Oxford din Marea Britanie
Ştefan Marcu este tânăr extrem de modest şi foarte talentat. A învăţat să lucreze cu tastatura şi să folosească un calculator înainte de a pronunţa şi să scrie corect cuvintele, adică la doar patru ani. Aspectul este explicabil, dacă luăm în considerare că părinţii lui sunt profesori de informatică. „Am avut de când mă ştiu acces la calculator şi la internet”, ne-a spus suceveanul. Tânărului i-a plăcut foarte mult şi matematica, iar cu ajutorul bunicului său a reuşit să desluşească tainele cifrelor încă din clasa I.
Sprijinit de familie, Ştefan Marcu a învăţat matematică şi informatică la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”. Pe parcursul celor patru ani de studiu, adolescentul a participat la numeroase olimpiade de informatică, unde a obţinut medalii de argint şi bronz. La final, a ales să-şi continue studiile la Universitatea Oxford, „pentru că este cea mai bună Universitate din Europa şi a doua la nivel internaţional”.
Românii de la Oxford
În Marea Britanie, Ștefan Marcu va studia tot informatică. El ne-a explicat că admiterea a început anul trecut, concurenţa a fost foarte mare, iar etapele au fost greu de parcurs. „Am completat un formular pe internet şi am scris o scrisoare despre mine şi despre performanţele mele. Am ataşat şi o scrisoare de recomandare a dirigintelui meu. Ulterior am fost invitat la un test de matematică. După test, 75% dintre candidaţi au fost eliminaţi. Am avut trei interviuri la Oxford în iarnă, înainte de Crăciun. După interviuri mi-au dat răspunsul că este bine şi mi-au precizat condiţiile de studiu”, ne-a explicat tânărul.
Suceveanul va primi o bursă de 4.000 de lire/an. „Banii îmi acoperă cazarea şi parte din mâncare”, a precizat tânărul. El a explicat că una peste alta, admiterea la Oxford s-a făcut corect şi că englezii acceptă foarte des studenţi români. „La Oxford sunt aceptaţi foarte des românii pentru că se ştie că au cele mai bune creiere”, a spus suceveanul.
Indiferent de performanţa pe care tinerii o ating, statul englez îşi recuperează banii pe care-i investeşte în pregătirea studenţilor. „Nu este obligatoriu să rămân în Marea Britanie ca să lucrez, dar trebuie să returnez 9% dintre diferenţa de salariu şi 21.000 de lire/an”, a spus tânărul explicând că, după terminarea studiilor, dacă va câştiga 40.000 de lire/an, trebuie să-şi achite studiile în 30 de ani. Adică 9% din diferenţa dintre 20.000 de lire/an, ceea ce se consideră a fi salariul minim pe economie şi 21.000 de lire, ceea ce reprezintă contravaloarea studiilor finanţate de Marea Britanie.
Toate aceste aspecte nu-l înspăimântă pe Ştefan Marcu. Tânărul nu intenţionează să se întoarcă în ţară, după finalizarea studiilor, ci ar vrea să-şi facă o carieră academică.
Oana ȘLEMCO
Universitatea Oxford are 22.000 de studenţi din 140 de ţări şi este cea mai veche instituţie academică din Marea Britanie
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau