Prea săraci pentru asigurările obligatorii
Dimensiune font:
Numărul persoanelor care au o poliţă de asigurare este infim în judeţul Vaslui * oamenii spun că sunt prea săraci ca să-şi permită să plătească şi asigurări * legea impune sancţiuni, însă primarii refuză să dea amenzi pe motiv că locuitorii sunt foarte săraci
Numărul poliţelor de asigurare obligatorie din judeţul Vaslui se menţine la cotă de avarie. Conform Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), în luna martie, în judeţ erau înregistrate 13.966 poliţe, din care în mediul urban 9.810, iar în rural - 4.156. Spre comparaţie, în aceeaşi lună a anului trecut, 12.378 de locuinţe au fost asigurate împotriva cutremurelor, inundaţiilor şi alunecărilor de teren. Raportat la fondul locativ din judeţ, portofoliul poliţelor de asigurare obligatorie este extrem de mic. Potrivit recensământului din octombrie 2011, în judeţ numărul gospodăriilor recenzate era următorul: 141.557 gospodării, 166.279 apartamente şi 123.175 de clădiri. Cauza principală pentru care vasluienii nu îşi securizează locuinţele este lipsa banilor.
Primarii nu dau amenzi din cauza sărăciei
În cazul în care se produc calamităţi naturale (inundaţii, alunecări de teren şi cutremure), doar vasluienii care au asigurare vor beneficia de sprijin financiar pentru refacerea locuinţelor, iar ceilalţi vor sta cu mâna întinsă către stat. Legea prevede că lipsa asigurării este contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 de lei. Primarii sunt cei care ar trebui să aplice amenzile. Edilii spun însă, la unison, că oamenii nu au bani nici măcar pentru poliţele de asigurare obligatorii, aşa că ar fi absurd să li se pretindă să plătească amenzi: „Unii localnici au asigurare obligatorie, alţii nu. Amenzi nu am aplicat, din mai multe considerente. Marea majoritate a locuitorilor sunt săraci. Avem probleme şi la încasarea impozitelor locale pentru că anii agricoli au tot fost slabi şi nici 2015 nu se anunţă mai răsărit. Asta le mai trebuie oamenilor, să le dăm şi noi amenzi! În zonele inundabile sunt unele case asigurate şi chiar au beneficiat unii dintre ei de despăgubiri, dar alţii, care nu au asigurare, vin şi cer bani de la primărie“, a spus un primar. Potrivit Legii nr. 260/2008, proprietarii de locuinţe sunt obligaţi să încheie poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor, suma maximă asigurată fiind de 20.000 euro pentru locuinţele tip A şi de 10.000 euro pentru locuinţele tip B. Prima anuală obligatorie este de 10 euro în cazul locuinţelor tip B şi de 20 euro în cazul locuinţelor tip A.
Proiect naţional privind construcţia de locuinţe sociale
Simona POP
Chiar dacă, săptămânal, se înregistrează cutremure în zona Vrancea, iar inundaţiile şi alunecările de teren nu au ocolit judeţul, deficitul de resurse financiare face legea pe piaţa asigurărilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau