Pregătiri pentru şantierul deceniului
Dimensiune font:
Primăria vrea să spargă alte 40 de străzi ca să înlocuiască ţevile de apă şi canal * acestea sunt cele mai mari lucrări de reabilitare a infrastructurii subterane din ultimii 10 ani * lucrările trebuie finalizate în acest an * sucevenii se tem că firmele de construcţii vor face din nou treabă de mântuială
2015 va fi un an extrem de greu pentru şoferii şi pietonii din municipiul Suceava. Primarul Ion Lungu a anunţat că muncitorii contractaţi de ACET vor sparge 40 de străzi ca să înlocuiască conducte de apă şi de canalizare sau să extindă reţele. Este vorba despre arterele pe care constructorii nu au mai lucrat până acum şi pe care şoferii puteau circula în condiţii oarecum normale. „Va fi un an cu disconfort maxim în municipiul Suceava, dar nu avem de ales, trebuie să executăm aceste lucrări pe fonduri europene. Nu ne mai întâlnim cu aceşti bani”, a explicat ieri primarul.
Conductele au fost şi vor fi înlocuite în continuare prin programul „Reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă de apă uzată”, în valoare de 15 milioane de euro. Banii sunt mulţi, însă şi nervii sucevenilor sunt întinşi maximum deja. În total, în proiect sunt prinse 148 de străzi. 65 dintre ele au fost finalizate în perioada 2007-2014, 43 sunt în lucru şi pe lângă acestea vor mai fi sparte încă 40. Situaţia nu ar fi atât de grea dacă şi constructorii şi-ar face treaba. Din păcate, ei şi-au dovedit neseriozitatea în mai multe rânduri prin faptul că după ce au spart străzile, au acoperit gropile în bătaie de joc.
Bătaie de joc pe bani europeni
Aspectul se vede cu ochiul liber şi în cartierul Burdujeni, unde muncitorii s-au apucat de treabă la începutul acestui an, imediat după ce s-a topit zăpada. Gropile săpate au fost astupate cu balast şi nisip. În cele mai multe cazuri, balastul nu a fost tasat. Aşa se face că în urma ploilor, pe alocuri, pietrişul a fost măturat de apele pluviale. Unde tasarea nu s-a făcut în mod corespunzător, terenul s-a lăsat. Aşa se explică gropile şi denivelările de pe străzile aflate în vecinătatea şcolii generale nr 10 şi a Grădiniţei „1.2.3.”. „Noi înţelegem că lucrările sunt necesare, dar este deranjant că muncitorii nu aduc terenul la starea iniţială. Lasă dezastru în urma lor”, s-a plâns Mihai Gagiu, locuitor al cartierului.
Pe de altă parte, primarul Ion Lungu, susţine că muncitorii respectă prevederile contractuale şi aduc terenul la starea iniţială, doar că lucrările nu sunt făcute ca să reziste. „Ei repară doar în locul în care au săpat. Problema este că terenul are nevoie de şase luni ca să se taseze în mod natural. Cel mai bine ar fi ca în astfel de proiecte să fie prevăzute fonduri pentru asfaltarea străzii în întregime, nu doar în locul unde s-a săpat”, a precizat Ion Lungu.
Apel la înţelegere
Edilul-şef a declarat că va organiza comandamente la sediul Primăriei Suceava pentru a monitoriza cât mai bine şantierele din oraş. La întruniri vor participa constructorii, care vor prezenta stadiul lucrărilor şi reprezentanţi ai Primăriei, care vor veghea la respectarea prevederilor contractuale. Ion Lungu îi îndeamnă pe suceveni să fie înţelegători.
Primarul a adăugat că municipalitatea desfăşoară în paralel un proiect de reparaţie şi asfaltare a străzilor din oraş. Rămâne de văzut dacă ACET şi Primăria Suceava se vor înţelege şi vor executa lucrările în ordinea firească, adică să asfalteze după ce sparg şi nu invers.
Trafic rutier dat peste cap de şantiere
Oana ŞLEMCO
„Este un proiect care produce foarte mult deranj. Sunt proiecte cu bani gratuiţi. Ca primar sunt condamnat să iau aceste proiecte europene” - primarul Ion Lungu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau