Preţul porcului de Crăciun a explodat la Iaşi
Dimensiune font:
Preţul kilogramului de porc viu s-a dublat luna aceasta, faţă de nivelul avut la începutul acestui an * specialiştii din asociaţiile naţionale spun că există mari presiuni din partea retailerilor la nivelul consumatorilor şi fermierilor * în judeţul Iaşi, carnea de porc viu se vinde la un preţ destul de piperat în comparaţie cu alte judeţe * pe site-uri de specialitate, preţul cărnii de porc viu în Iaşi ajunge şi până la 14 lei
Preţul cărnii de porc s-a dublat în plin sezon, atag atenţia specialiştii din cadrul Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP - nr). Dacă la începutul anului preţul a fost de 4,7 – 5 lei, acesta a ajuns să oscileze între 10-12 lei la nivelul comercianţilor din zona Iaşului. În schimb, organizația arată că există scăderi semnificative ale prețului cărnii achiziționate direct din fermele românești. „Creșterea prețurilor la alimente este un subiect mult discutat în ultimele zile, atât în media cât și în rândul producătorilor români. Marile lanțuri de magazine, care fac parte din mari corporații internaționale, au de multe ori practici comerciale îndreptate împotriva consumatorului român. Scopul este unul singur: maximizarea profiturilor”, spun reprezentanţii Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine, care solicită inclusiv intervenţia statului în reglemenarea diferenţelor de preţ. Potrivit organizaţiei, în ultimele 60 de zile preţul cărnii de porc a scăzut cu circa 30% la poarta fermei, unde fermierii când cu 4,9 lei/kg, cu mari presiuni din partea retailerilor pentru noi scăderi de preţ. „Precizăm că printre cauzele care au condus la creşterea preţului cărnii de porc la nivel european se numără creşterea semnificativă în cursul anului 2016 a exportului de carne de porc în ţările asiatice, în special în China, Japonia şi Hong Kong şi scăderea efectivelor de porcine, la toate categoriile de vârstă, cu o scădere de până la -2,3% la tineret între 20-50 kilograme şi de -1,1% la porcii la îngrăşat între 50-80 kilograme. Mai mult, în luna ianuarie 2017 a fost semnalată o creştere a exporturilor cu 20% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, supremaţia deţinând-o în continuare China, urmată de Hong Kong şi Coreea de Sud”, mai arată ACEBOP.
Carnea de porc la Iaşi, în topul preţurilor la nivel naţional
Analiza pieţei în luna decembrie arată că preţul/kilogram la proc viu în judeţul Iaşi a ajuns până la 14 lei, fiind unul din cele mai ridicate preţuri din ţară. În aceeaşi situaţie se află şi alte judeţe din regiunea Moldovei, cum ar fi Bacău (11 lei/kg), Botoşani (10 lei/kg), Vaslui (10 lei/kg), Suceava (9-10 lei/kg), Neamţ (9 lei/kg), în condiţiile în care cel mai scăzut preţ al kilogramului de carne la porcii în viu este în județul Vrancea, de 7-9 lei. Crescătorii de suine din România depind de purcei din import, în contextul în care România nu deţine suficiente ferme de reproducţie, românii preferând să înfiinţeze ferme de îngrăşat porci, ferme care necesită o investiţie mai mică şi ale căror costuri se amortizează mai repede decât în cazul fermelor de reproducţie, potrivit specialiştilor din industrie. „În România, în ultimii ani s-au dezvoltat foarte mult fermele de îngrăşare şi care sunt dependente de importul de purcei din comunitatea eruopeană. Sperăm să fie aprobată legea sprijinului pentru fermele de reproducţie pentru că în România este mare nevoie de a asigura purcei pentru aceste ferme construite pe fonduri proprii, SAPARD sau fonduri europene şi care au, în special, capacităţi de îngrăşare pentru purcei”, au declarat eprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România. Cei mai câștigați crescători de suine sunt cei care optează pentru rasa Mangalița care aduce cu adevărat o sumă însemnată de bani în rândul crescătorilor pentru că prețul ei este an de an în medie de 13-15 lei.
Pe internet, porcul se vinde cu până la 14 lei/kg
Portalurile de vânzări online au explodat cu oferte pentru proci vii, iar preţurile variază între 8 - 14 lei kilogramul, în funcţie de rasă. Spre exemplu, un fermier vinde un porc de 150 kilograme, rasa Mangaliţa, cu 14 lei/kg. La polul opus, un alt fermier vinde purcel de 130 kilograme cu doar 8 lei kilogramul. O altă ofertă este de 10 lei/kg pentru un porc de rasa Mangaliţa, 200 kilograme. Reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România spun că preţul cărnii nu va suferi modificări în perioada următoare. „Asociaţia noastră asigură o mare parte din carnea proaspătă de porc de pe piaţa României. Legat de preţ, putem spune că de câteva săptămâni preţul a stagnat. Trebuie înţeles că fermierii livrează către abatoare, pentru că sunt foarte puţini cei care au abatoare integrate şi au relaţii directe cu retailerii. Porcii vii au avut o perioadă bună în vară, apoi preţul a scăzut dramatic, a apărut acea tentativă de a crea în spaţiul public ideea că preţurile vor creşte la consumator. Fermierii au luat atitudine pentru că exact în aceeaşi perioadă preţul la poarta fermei scădea dramatic şi nu exista o explicaţie acest tip de informaţie la nivelul consumatorului că preţul va creşte exploziv. Nu putem afirma că preţurile vor creşte foarte mult”, au explicat reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România. Cumpărătorii care apelează la achiziţia porcilor vii de la micii fermieri trebuie să solicite un certificat sanitar veterinar.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau