Prima sentinţă pentru primarul Stavarache
Dimensiune font:
El a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Apartamentul” * sentinţa a fost dată, ieri, de Tribunalul Bacău * edilul vrea să atace decizia şi are încredere în Justiţia Divină * el mai este judecat într-un alt dosar
Problemele primarului Romeo Stavarache au început pe 3 aprilie 2014, când Direcţia Naţională Anticorupţie l-a trimis în judecată sub acuzaţia de tentativă de abuz în serviciu. Alături de el au ajuns în boxa acuzaţilor Gavril Pircu, la data faptelor director executiv al Direcţiei patrimoniu din cadrul Primăriei Bacău, pentru tentativă la abuz în serviciu, şi Gheorghe Muntianu, la data faptelor şef al Serviciului administrare fond locativ şi îndrumare asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei, pentru tentativă la abuz în serviciu, uz de fals şi conflict de interese.
Dosarul „Apartamentul”
În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat că, în calitate de şef al Serviciului administrare fond locativ şi îndrumare asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei Bacău, Gheorghe Muntianu şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile, repartizându-şi o locuinţă din fondul locativ de stat aflat în administrarea Consiliului Local Bacău, în vederea achiziţionării acesteia. Prin aceasta, funcţionarul urmărea să obţină un „avantaj patrimonial”, respectiv achiziţionarea unui apartament la un preţ derizoriu, rezultat care nu s-a produs, formalităţile de vânzare-cumpărare a apartamentului fiind oprite. „Concret, la data de 13 iunie 2008, a întocmit şi semnat documentul prin care şi-a repartizat, în vederea închirierii, un apartament compus din 2 camere situat în Bacău, locuinţă din fondul locativ de stat. Aceasta, în condiţiile în care, Comisia socială nu întocmise ordinea de prioritate a solicitanţilor de locuinţe şi în lipsa unei hotărâri a Consiliului Local Bacău prin care să-i fie repartizată o locuinţă socială sau din fondul locativ de stat. La aceeaşi dată, şi-a verificat propria cerere prin care solicita repartizarea unei locuinţe, confirmând că îndeplineşte condiţiile legale pentru a fi aprobată, în împrejurările în care, la cerere, nu erau ataşate documente care să ateste venitul obţinut şi, mai mult, nu îndeplinea condiţia de venit pentru accesul la locuinţă socială sau din fondul locativ de stat, prevăzută de lege”, se arată în rechizitoriul DNA.
A semnat ca primarul...
Conform procurorilor, în aceeaşi zi, în calitate de director executiv al Direcţiei patrimoniu din cadrul Primăriei Bacău, Gavril Pircu a semnat pentru subalternul său, inculpatul Gheorghe Muntianu, repartiţia apartamentului, iar Romeo Stavarache, în calitate de primar al municipiului Bacău a aprobat-o. Aceasta, în condiţiile în care Comisia socială nu întocmise ordinea de prioritate a solicitanţilor de locuinţe şi în lipsa unei hotărâri a Consiliului Local Bacău prin care inculpatului Gheorghe Muntianu să-i fi fost repartizată o locuinţă socială sau din fondul locativ de stat. „În baza înscrisurilor menţionate, la data de 01.08.2008, între municipiul Bacău, prin primar, şi inculpat a fost încheiat contractul de închiriere având ca obiect locuinţa menţionată anterior. Astfel, inculpatul a obţinut un folos material pentru sine, constând în folosirea locuinţei, în perioada 01.08.2008- 30.09.2012. Ulterior, Muntianu Gheorghe a formulat şi o cerere de cumpărare a apartamentului înregistrată la Primăria Bacău la 06.01.2009, la care a depus o adeverinţă, fără dată, emisă de o Asociaţie de Proprietari. În cuprinsul acestui înscris se menţionează, în mod nereal, că Muntianu Gheorghe nu are debite, deşi în perioada respectivă acumulase datorii aferente apartamentului respectiv. Adeverinţa a fost folosită în vederea dovedirii îndeplinirii condiţiilor de cumpărare a locuinţei”, au afirmat procurorii. Pe 25 februarie 2009, primarul Romeo Stavarache a aprobat încheierea contractului de vânzare- cumpărare, ca urmare a solicitării formulate de Gheorghe Muntianu în cadrul audienţelor, deşi cererea acestuia nu fusese verificată de compartimentele de specialitate din cadrul Primăriei Bacău, iar la cerere nu au fost anexate înscrisurile care dovedeau calitatea de chiriaş şi îndeplinirea obligaţiilor rezultate din această calitate. La momentul trimiterii sale în judecată, primarul Romeo Stavarache a respins acuzaţiile DNA.
Are încredere Justiţia Divină
Conform sentinţei date ieri, Gheorghe Muntianu a primit 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru tentativă la abuz în serviciu, uz de fals şi conflict de interese; Gavril Pircu a primit pedeapsa de 2 ani de închisoare, cu suspendare, pentru tentativă la abuz în serviciu, iar primarul Romeo Stavarache a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru tentativă de abuz în serviciu. Cei trei condamnaţi şi DNA Bacău pot face apel în 10 zile. „Voi face apel şi îmi voi dovedi nevinovăţia. Am încredere în Justiţie şi în Justiţia Divină“, a declarat Romeo Stavarache.
Citeşte şi: Hoţii de lemne îşi fac de cap la Bacău
Ionuţ ŞERBAN
Romeo Stavarache a mai fost trimis în judecată în 2014 de procurorii DNA pentru fapte de corupţie. Liberalul băcăuan este acuzat de luare de mită în valoare de 2,39 milioane de lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau