Primăria Piatra Neamţ, datoare la E.ON
Dimensiune font:
Municipalitatea se confruntă cu o problemă creată de o taxă percepută în urmă cu 8 ani * suma se ridică la 20 de milioane de lei * E.ON a acţionat în judecată Primăria Piatra Neamţ şi a câştigat anularea hotărârilor * acum se caută o soluţie pentru stingerea restanţelor
Primăria trebuie să restituie aproximativ 20 de milioane de lei către E.ON, bani pe care i-a încasat în două tranşe în iunie şi noiembrie 2005-2006, prin Direcţia de Taxe şi Impozite. Suma a fost contestată de E.ON, iar în urma unor îndelungi procese, E.ON a câştigat. „Am ajuns într-o situaţie dificilă, dar am identificat mijloace de rezolvare. Nu avem conturile blocate la Primăria Piatra Neamţ, e o restricţie temporară pe anumite plăţi, pe termen nedefinit, în funcţie de cum ajungem la o înţelegere sau plătim suma, ce a devenit arierat pentru primărie. Putem face plăţi doar pentru funcţionarea Primăriei - plăţi cu personalul, bunuri şi servicii, dobânzi, subvenţii etc”, a declarat viceprimarul Dragoş Chitic.
Dosare de executare silită şi solicitări de eşalonare la plată
La rândul său, Bogdan Puşcaşu, city managerul municipiului, a precizat că această executare silită a avut loc în februarie, Primăria având la dispoziţie şase luni pentru găsirea unor resurse sau eşalonare, ceea ce a şi făcut: „E.ON n-a răspuns, iar după expirarea celor şase luni, pe 28 august, am deschis acţiune în instanţă pentru felul în care să plătim aceste eşalonări”. Florin Fecic, secretarul municipiului, a explicat că Primăria Piatra Neamţ a fost obligată, prin două hotărâri judecătoreşti, în 2012, să restituie aceste sume încasate în iunie şi noiembrie 2006. Totalul este de 24 milioane de lei, dar din 2013 s-au achitat în jur de cinci milioane de lei, până la executarea silită. Aceste sume au fost taxe pentru lipsă folosinţă (similară actualei taxe pe stâlp – n.r.), iar instanţa le-a considerat nelegale. „Acum avem două dosare de executare silită, dar avem şi noi două solicitări în instanţă pentru eşalonarea la plată şi suspendarea executării silite. Nici astăzi acele hotărâri de Consiliu Local nu sunt anulate de instanţă”, a declarat Florin Fecic.
Soluţii pentru plata datoriilor
Potrivit oficialilor pietreni, ca modalităţi de rezolvare a problemei ar fi stingerea în timp a datoriei prin reducerea lunară cu 5% a arieratelor (variantă mai puţin avantajoasă) ori eşalonarea suportabilă cu E.ON, sens în care deja s-a transmis o adresă către firmă, care a comunicat disponibilitatea de întâlnire şi discuţii. „A treia variantă ar fi primirea de bani de la Guvern pentru stingerea arieratelor, pe Ordonanţa 8, ce permite primăriilor să-şi achite datoriile ce le au. 20 de milioane de lei pare mult, dar la un buget de 170 milioane de lei, e cam 11%, deci nu e semnificativ”, a mai spus viceprimarul Chitic. Primăria a depus la Prefectură documentaţia către Guvern pentru suportarea sprijinului din fondul de rezervă pentru achitarea datoriei, urmând ca solicitarea să fie depusă şi la Ministerul Dezvoltării.
Ingrid CIOFOAIA
„Sperăm ca pe una din surse să obţinem acest sprijin şi să deblocăm aceste arierate” – viceprimarul Aurelia Simionică
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau