Primării aduse în pragul falimentului
Dimensiune font:
Două primării din judeţ au fost aduse în pragul falimentului, acumulând datorii de peste 12 milioane de lei, în urma rezilierii unor contracte încă din anul 2006 * tot de atunci, fondurile de investiţii ale acestor două unităţi administrativ-teritoriale au fost blocate, iar odată cu ele şi proiectele de dezvoltare rurală
Două primării din judeţul Iaşi sunt falimentare de ani de zile, din cauza unor proiecte prost implementate prin Programul Special de Preaderare pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (SAPARD), derulate în perioada 2000-2005. Este vorba despre Primăria Vlădeni şi Primăria Popricani, care au rămas cu datorii de milioane de lei, după rezilierea unor contracte.
8 km de asfalt spart, singura investiţie în şase ani
În anul 2004, cu finanţare în baza proiectului SAPARD, conducerea Primăriei Vlădeni de la acea perioadă, a dorit implementarea unui proiect de infrastructură rutieră ce prevedea asfaltarea a 8 km de drum comunal. „Valoarea acelui proiect era de un milion de euro, iar durerea mare este că în banii aceia nici măcar asfalt nu a fost turnat, ci un fel de tratament asfaltic, cu o grosime de 2-3 centimetri”, a declarat Constantin Brânzanu, primarul comunei Vlădeni. Potrivit acestuia, în 2006 au fost făcute verificări ale „drumului poleit cu asfalt”, descoperindu-se grave deficienţe. În urma proceselor întocmite la acea vreme, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a reziliat contractul de finanţare, Primăria datorând astfel toţi banii cheltuiţi pentru asfalt. „Din iulie 2008 ne-au fost blocate practic toate fondurile de investiţii, dat fiind că noi nu am putut să plătim decât 2,7 milioane de lei către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, din totalul de 4,3 milioane de lei datorie”, povesteşte primarul.
Bugetul local, nesemnificativ faţă de datorii
Potrivit primarului Constantin Brânzanu, de-a lungul timpului, s-au încercat toate variantele pentru scoaterea din blocaj al comunei. „Am mers în instanţă, ne-am judecat şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dat tot nimic. Suntem buni de plată. Chiar dacă bugetul nostru anual este de aproximativ 5,5 milioane de lei, mai bine de 75% din fonduri merg către învăţământ”, a punctat Constantin Brânzanu. În această comună, din anul 2008, de când au fost blocate toate fondurile, nu s-a mai putut implementa niciun proiect. Astfel, sătenii aşteaptă racordarea la reţeaua de apă curentă şi asfaltarea celor 40 de km de drum comunal, din aceştia doar 8 fiind asfaltaţi, prin programul SAPARD, care a adus cu el nenorocirea în comună. „Drumul care ne-a lăsat cu atâtea datorii şi pentru care suferă o comunitate întreagă este acum un adevărat tranşeu”, a conchis primarul din Vlădeni.
Caz identic la Popricani
Tot de pe urma unei asfaltări prost făcute, primăria Popricani datorează 7,8 milioane de lei. „Proiectul, care a început în 2003, avea o valoare de 3,4 milioane de lei, dar pentru că a fost realizat prost, în anul 2007, în urma unor verificări, a fost reziliat contractul de finanţare. De atunci şi până astăzi, datoria Primăriei a crescut până la suma de 7,8 milioane lei, fiind blocate toate fondurile pentru proiectele vitale, la nivelul comunei noastre”, a declarat Valeriu Pârlog, primarul comunei Popricani. În anii de chin, autorităţile au primit finanţare doar pentru realizarea a nouă poduri şi trei podeţe. Durerea şi mai mare a conducerii Primăriei este că toată datoria a fost pusă în cârca Primăriei Popricani, ca reprezentant legal al proiectului, deşi lucrări s-au făcut şi pe raza comunei Movileni.
Faliment tacit
Deşi nu şi-au declarat falimentul, cele două primării nu mai au nicio scăpare în afara unor posibile fonduri venite de la Guvern. „Nu am declarat falimentul pentru că noi am asigurat cheltuielile de personal la nivelul Primăriei. Nu putem, practic, să ne anulăm responsabilităţile, declarând faliment”, a declarat Constantin Brânzanu, primarul din Vlădeni.
Singura opţiune, cu mâna întinsă la Guvern
Pentru că au fost epuizate toate procedeele prin care s-ar fi putut înlătura blocajul economic în cele două comune, autorităţile judeţene cer sprijin guvernamental. „Am semnat astăzi proiectele de hotărâre de Guvern pentru alocarea unor sume datorate de cele două comune Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, în urma unor contracte de finanţare reziliate”, a declarat ieri prefectul Iaşului, Dan Cârlan. Potrivit acestuia, toată speranţa stă în ultima rectificare bugetară, care ar permite, din fondurile de rezervă, soluţionarea problemei care dăinuie de mai bine de şase ani în cele două comune.
* * *
12,1 MILIOANE LEI
Aceasta este suma totală pe care primăriile Popricani şi Vlădeni o datorează Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau