Primării în groapa falimentului
Dimensiune font:
Zeci de localităţi din Vaslui şi Neamţ nu mai au la această oră bani pentru salariile angajaţilor din primării * nu au reuşit să facă încasări suficiente din taxe şi impozite, iar banii care le-au fost repartizaţi de la bugetul de stat s-au topit * aşa se face că la această oră bat la uşile consiliilor judeţene în speranţa unor suplimentări
O primărie din judeţul Vaslui s-a întors la începutul secolului al XX-lea. Astfel, angajaţii primăriei Şuletea ţin contabilitatea cu pixul, nu au acces la telefon sau fax şi nici la maşina de serviciu. Toate bunurile sunt puse sub sechestru, la cererea unei firme care are de recuperat 150.000 de lei de la primărie. Angajaţii au găsit o soluţie pentru cazurile urgente: merg la şcoală ca să listeze documente. „Principala noastră sursă de comunicare şi de primit şi transmis documente era faxul. Acum nu-l mai putem folosi”, spune Filip Tănase, secretarul Consiliului Local Şuletea. Iar actele contabile se fac ca în urmă cu 30 de ani, cu pixul. „Am ajuns de la baza informatică la baza scrisă. Este foarte greu să calculam din pix, manual şi să formulăm adrese în forma scrisă”, afirmă Elena Scarlatache, contabilul primăriei. Edilul-şef spune că nu poate să achite datoria, pentru că nu are de unde – comuna are un buget anual de 400.000 lei.
Datorii din cauza fondurilor europene
La Negreşti (judeţul Vaslui), autorităţile locale continuă să plătească tribut greşelilor făcute de fostul primar Ioan Cozma. Aproape toate proiectele derulate de autorităţile locale, în mandatul trecut, au fost sau sunt cercetate de DNA, pentru fraudă sau proasta administrate a fondurilor europene. Primăria plăteşte şi acum, din bani publici, datoriile rămase după derularea unor vechi proiecte cu toate că, în prezent, acestea fac obiectul unei anchete penale. Edilul-şef Vasile Voicu achită şi acum facturi către societatea fostului primar pentru că există hotărâri judecătoreşti care îl obligă să facă acest lucru. „Am achitat o sumă importantă, vorbim de 24 plus vreo 9 miliarde (lei vechi – n.r.) pe care le-am plătit de două ori pentru că iar am avut o hotărâre judecătorească. Mai avem de achitat circa 800 de milioane şi închidem această datorie”, a Vasile Voicu. Toate aceste datorii au lăsat vistieria goală şi angajaţii fără lefuri la zi.
Comună sufocată de arierate
Comuna Dămuc din judeţul Neamţ se numără printre comunele sufocate de arierate. Localitatea are datorii de aproximativ 1 milion de lei pe care primarul Anton Covasan se zbate să le achite. „Datoriile s-au acumulat în timp. Am fost loviţi şi de calamităţi, de acolo ni se trag în jur 500.000 de lei datorii. Caut soluţii, încă mai sper. Datoriile sunt mari pentru un buget local de doar 500.000 de lei. E cel mai mic buget din judeţ. De la Consiliul Judeţean am primit 100.000 de de lei pentru reparaţii drumuri şi alte lucrări. Ni s-a spus că vom primi ceva la rectificare. Avem nevoie de bani urgent să plătim naveta cadrelor didactice, datoriile cauzate de calamităţi, lucrările de deszăpezire din sezonul trecut”, a spus Covasan. Singura salvare pentru toate aceste primării au rămas consiliile judeţene.
Simona POP, Ingrid CIOFOAIA
Consiliul Judeţean Vaslui a primit bani la rectificarea bugetară şi are deja întocmită o listă de priorităţi. Oraşul Negreşti, comuna Şuletea, Ibăneşti, Alexandru Vlahuţă, Micleşti, Ghergheşti. Criteriile după care au fost alese sunt legate şi de derularea unor proiecte cu finanţare externă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau