Primarul din Salcea a fost trimis în judecată
Dimensiune font:
El este acuzat, printre altele, de cumpărare de influenţă * în dosar mai sunt şi doi profesori care au scris tezele fiului edilului-şef la Matematică şi Limba Română * femeia de serviciu a scăpat după ce şi-a recunoscut vinovăţia * directorul şcolii a fost iertat pentru că a devenit denunţător * el i-a înregistrat pe cei doi profesori în timp ce povesteau cum ar fi săvârşit infracţiunile
Dosarul privind frauda de la Evaluarea Naţională la Şcoala Salcea a ajuns pe masa judecătorilor. Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe primarul oraşului Salcea, Ilie Lungu, şi pe cei doi profesori care ar fi scris lucrările la Limba Română şi Matematică pentru fiul edilului, Ştefan. Este vorba despre Nicoleta Zettel şi Mihai Gâză. Cei doi dascăli vor fi judecaţi pentru luare de mită, fals şi uz de fals, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi constituire de grup infracţional organizat. Primarul este acuzat de cumpărare de influenţă, dare de mită şi constituire de grup infracţional.
Citește și Karakul de Botoşani, un brand al Moldovei
Şeful Inspectoratului Şcolar atrage atenţia profesorilor
Femeia de serviciu de la şcoală nu a fost trimisă în judecată pentru că a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru o pedeapsă de un an şi opt luni de închisoare cu suspendare. Din dosar lipseşte şi directorul şcolii, Cătălin Huţu, cel care ar fi schimbat lucrările elevului cu cele scrise de profesori. Directorul a fost iertat de procurori pentru că a devenit denunţător şi i-a înregistrat pe cei doi profesori în timp ce povesteau cum ar fi săvârşit infracţiunile.
După trimiterea în judecată a celor doi dascăli, şeful Inspectoratului Şcolar Suceava, Gheorghe Lazăr, a făcut un apel la profesorii din judeţ să respecte legea. „Eu cred că lumea trebuie să înţeleagă odată pentru totdeauna că lucrurile trebuie să fie corecte şi trebuie să se desfăşoare în conformitate cu legislaţia şi metodologia. Sper că se înţeleagă acest lucru. Există suficiente exemple în ţară. Nu ştiu de ce nu au înţeles colegii noştri că totul trebuie să se desfăşoare în limita legalităţii”, a spus Lazăr.
Fraudă pentru fiul primarului
Problemele au apărut în vara acestui an, la examenul de Evaluare Naţională, când mai mulţi elevi, părinţi şi profesori ai şcolilor din Salcea au reclamat că fiul primarului a obţinut nota 10 la examenul de Limba Română, deşi era un elev mediocru. Băiatul a fost notat cu 8,25 şi la examenul de Matematică, deşi nu strălucea nici la această disciplină. După ce reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” au semnalat cazul, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava a cerut comisiei de evaluare de la Botoşani, acolo unde au fost corectate tezele, să verifice lucrările suspecte. Dascălii au constatat că scrisul de pe teza la Limba Română nu coincide cu cel de pe teza de la Matematică. La final, profesorii au decis să sesizeze DNA. Oana ŞLEMCO
Cazul a fost semnalat conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava de către reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau