Primele turbine eoliene ridicate în judeţul Iaşi
Dimensiune font:
Investiţia, evaluată la peste 50 de milioane de euro, va fi realizată în comunele Vânători şi Sireţel. Primele componente-gigant ale turbinelor eoliene au fost transportate deja spre amplasament în decursul nopţii de miercuri spre joi, necesitând restricţii de trafic. Alte două parcuri eoliene din judeţ se află momentan în faza de obţinere a avizelor
Primul parc eolian din judeţul Iaşi începe să capete contur. Acesta va fi ridicat în comuna Vânători şi este finanţat de compania braşoveană Catalan Electric, controlată în totalitate de spaniolii de la Eolnumancia. „Turbinele vor fi montate pe dealul Chicerea, pe o porţiune de teren extravilan. La primărie am fost informaţi că vor fi amplasate la început cinci turbine eoliene, urmând ca, mai târziu, instalaţia să fie extinsă, cu alte patru”, a declarat Constantin Lungu, primarul comunei Vânători. Potrivit acestuia, compania braşoveană a finanţat la Vânători şi realizarea unui drum industrial, creându-şi astfel o cale de acces spre amplasamentul noului parc eolian. Odată ce lucrările la drum şi la fundaţii au fost finalizate, au fost aduse şi primele turbine. Potrivit newspascani.com, transportul agabaritic a tranzitat miercuri noaptea localităţile Târgu Frumos, Paşcani, Mirceşti, Costeşti, Ruginoasa, Valea Seacă şi Lespezi.
Beneficii pentru comunitate
Încântat de ideea construirii unui parc eolian pe raza comunei, primarul din Vânători încearcă să găsească cadrul legal pentru a obţine unele avantaje de pe urma investiţiei celor de la Catalan Electric. „Ar fi o realizare pentru comună dacă am putea colabora cu aceştia, pentru a ne furniza curentul electric necesar iluminatului public, care se ridică la suma de 7.000 de lei”, a concis primarul Constantin Lungu.
Iaşul mai are parcuri eoliene, dar pe hârtie
Proiectul parcului eolian de la Vânători este deocamdată singurul ajuns în faza amplasării turbinelor, la nivel de judeţ. Compania braşoveană Catalan Electric a avut în plan realizarea unei astfel de investiţii şi în comuna Sireţel, concretizarea celor două lucrări fiind aproximată la 46,3 milioane de lei, fără TVA. „Au fost la un moment dat discuţii pe această temă, compania privata Catalan fiind interesată de construcţia unui parc şi la noi în comună. Amplasamentul acestuia a fost stabilit la limita comunei Scobinţi cu Vânători, aici fiind deja turnată fundaţia pentru prima turbină”, a povestit Gheorghe Ancuţa, primarul comunei Sireţel. Potrivit acestuia, între timp lucrările au fost sistate, însă compania a manifestat în continuare interes pentru achiziţionarea terenurilor în zonă. Proiectul „Construire parc eolian, extindere reţea electrică şi racordare” din judeţul Iaşi a fost depus pentru a fi finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Axa Prioritară 4 „Creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării, în contextul combaterii schimbărilor climatice”.
Şi pe raza comunei Erbiceni urmează să fie construit un parc eolian, firma SCPE Aquilo SRL urmând să realizeze şi un drum comunal din fonduri proprii, pentru a avea o cale de acces spre terenul proprietate privată. „Până la această oră a fost emis certificatul de urbanism, urmând ca restul avizelor să fie primite la anul”, a declarat primarul comunei Erbiceni, Ionel Lungu.
* * *
46,3 MILIOANE LEI
Aceasta este valoarea fără TVA la care se ridică realizarea parcurilor eoliene din comunele Vânători şi Sireţel
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau