Primul Război Mondial reflectat în presa vremii. Ziarul „Evenimentul” acum 100 de ani – 16 aprilie 1916 GALERIE FOTO
Dimensiune font:
NOTA: Citiţi în cele 10 facsimile din ziarul EVENIMENTUL din 16 aprilie 1916 ştiri din ţară şi din lume. Primul Război Mondial era în plină desfăşurare.
Un ardelean şi un distins publicist, Octavian Tăslăuanu, pe care nemţiţii noştri îl denumesc dezertor, astăzi după doi ani aproape de război, iată cum îşi descrie petrecerea sa în regat, după ce a fost nevoit să părăsească Ardealul. Un an de zile în ţara românească! Să-mi fi spus cineva, atunci când coboram plaiurile Mehedinţiului, că voi aştepta un an, poate doi până voi ajunge să-mi văd visurile întrupate, l-aş fi socotit nebun sau trădător. Haiduc, cum mă simţeam, cine ştie ce-ar fi păţit cu mine. Abia în tren, când eram escortat spre Bucureşti, mi s-a spus adevărul. Un înalt bărbat de stat, care mă cunoştea din Ardeal, m-a probozit c-am dezertat şi m-a sfătuit să mă întorc acasă. Nu-mi credeam ochilor şi urechilor. Dar el stăruia părinţeşte: „Tu, dincolo ai fost un om, un erou, aici ce-ai să faci?!”
Se ştie că ministerul de război a hotărât să modifice actualele uniforme ale ofiţerilor, unificându-le şi transformându-le într-una singură, pentru toate armele. Ideea acestei modificări este a M. S. Regele. Din informaţiunile precise ce le avem, M. S. Regele, când a comunicat d-lui Brătianu, ministru de război, dorinţa Sa de a se modifica şi unifica uniformele ofiţerilor, a adăugat că două motive mai puternice l-au îndemnat să ia hotărârea aceasta. Întâiul de ordin pur milităresc, şi al doilea de ordin economic.
„Le Ganlois” crede că însemnatele mişcări de trupe austriace care au avut loc în Trientin, ar arăta că statul major austriac pregăteşte o nouă ofensivă cu scop de a ataca pe la spate liniile italiene din regiunea Pasano, ameninţând astfel comunicaţiile meridionale ale provinciei Veneţiei. Ziarul îşi exprimă încrederea că italienii vor respinge în mod victorios orice încercare a duşmanului.
În timpul lunii aprilie, aviaţia franceză a obţinut frumoase rezultate. În cursul numeroaselor lupte aeriene, piloţii francezi au reuşit să doboare 31 de aeroplane germane. Nouă din aceste apărute, au căzut în liniile franceze şi 22 au fost văzute de către observatorii francezi, scoborându-se în flăcări sau prăbuşindu-se complet distruse în liniile germane. În aceeaşi perioadă de timp, francezii au pierdut numai şase aparate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau