Primul Război Mondial reflectat în presa vremii. Ziarul „Evenimentul” acum 100 de ani – 22 aprilie 1917 GALERIE FOTO
Dimensiune font:
NOTA: Citiţi în cele 10 facsimile din ziarul EVENIMENTUL din 22 aprilie 1917 ştiri din ţară şi din lume. Primul Război Mondial era în plină desfăşurare.
Semănăturile de toamnă precum şi acelea de primăvară care s-au putut face sunt în cele mia bune condiţii, astfel încât recolta promite a fi excepţional de bună, ceea ce ar fi un mare noroc, căci din cauza lipsei de vite şi de braţe, întinderile semănate sunt foarte reduse.
În mintea noastră, a românilor, Siberia avea un înţeles îndoit de lugubru: ea ne apărea ca un vast cimitir de suflete care au închipuit să râvnească şi pentru ţara lor o eră de libertate – râvnă care s-a dovedit aşa de uşor de realizat, un cimitir în care sufletele continuă să trăiască tocmai prin energia aceea care a determinat exilarea lor. Încă de pe băncile şcolii, inspiraţia noastră a fost viu impresionată de versurile poetului care în Pohodna Sibir a cristalizat durerea unei lumi întregi de visători. Când se vorbea de Rusia în imaginaţia noastră întrevedem Siberia. Era fatală, în asemenea condiţii, o rezervă sufletească faţă de ţara în care se mai putea menţine o asemenea „instituţie legală”. Dar Siberia devenise în ultimul timp pentru noi şi mai antipatică. Ea ne reamintea pe un om care ar fi putut fi prin superioritatea lui intelectuală, prin însuşirile lui naturale, folositor cauzei pentru care sute de mii de români au suferit martiriul jugului străin. (...)
Telegramele sosite de pe frontul britanic din Palestina anunţă că soldaţii turci care au fost făcuţi prizonieri în Palestina, făceau parte dintr-o divizie adusă tocmai din Caucaz. O altă divizie turcească a fost găsită în uniformă germană. Este faimoasa divizie turcă care a luptat în Galiţia şi care a fost trecută acum în Palestina.
Corespondentul din Peking al ziarului „Times” telegrafiază că în ultimele conferinţe ţinute de comandanţii militari s-a hotărât intervenţia Chinei împotriva Germaniei. Chestiunea care a rămas de discutat este dacă China trebuie să stabilească cu Statele Unite modalităţile participării ori să se adreseze în această privinţă direct aliaţilor.
În cursul lunii aprilie trecut, trupele franceze au făcut 21.350 de prizonieri; au capturat 180 de tunuri grele pe câmp; 129 de aruncătoare de bombe şi mortiere şi 412 mitraliere. Ceea ce face pe frontul anglo francez un total de 40.693 de prizonieri, efective a patru divizii de 437 de tunuri grele şi de câmp; de 356 mortiere de tranşee şi de 882 mitraliere.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau