Primul Război Mondial reflectat în presa vremii. Ziarul „Evenimentul” acum 100 de ani – 6 aprilie 1916 GALERIE FOTO
Dimensiune font:
NOTA: Citiţi în cele 10 facsimile din ziarul EVENIMENTUL din 6 aprilie 1916 ştiri din ţară şi din lume. Primul Război Mondial era în plină desfăşurare.
Animozităţile dintre guvern şi majorităţi. Cu privire la închiderea sesiunei parlamentare, găsim în „Naţionalul” următoarele rânduri, demne de relevat: Sesiunea ordinară a parlamentului se închide, fără să ne putem felicita de isprăvile ei. Mare esitaţiune avea guvernul de a deschide această sesiune şi ne reamintim că se vorbea, cu multă consistenţă, despre o prorogaţiune fără termen a parlamentului.
Războiul mondial producea un şir de evenimente cari cereau privegherea neadormită a guvernului, iar agitaţiunea celorlalte partide politice aducea o notă de enervare asupra atitudinei guvernului care nu fu bine impresionat când se formase Liga Parlamentarilor, cu menirea de a înlocui parlamentul real. Guvernul, încurcat cu politica sa internă şi externă, a căutat să pipăe în prealabil pulsul majorităţilor sale. * Deputaţii şi senatorii ţărei au fost conduşi, sub escorta Prefecţilor de judeţe, la locuinţa particulară a şefului, unde majorităţile i-au închinat sentimente lor de fidelitate şi supunere.
Informaţii. Un mare scandal a avut loc aseară pe terasa otelului Traian. O bogată doamnă din Bârlad, Sophia Târnăceanu, fiind escrocată cu o mare sumă de bani de un misit evreu, Iuju Brauner din Iaşi, a venit la Iaşi pentru a se plânge autorităţilor, întâmplarea făcând ca misitul să fie zărit aseară pe scările otelului Traian, doamna s-a dus la el şi i-a cerut banii. Cum individul în chestie a fost în discuţie impertinent, d-na l-a luat la bătae, încât a fost nevoie de intervenţiunea sergenţilor ca misitul să fie scos din mâinile d-nei care ajunsese la disperare şi era pe cale să scoată revolverul şi să tragă în el. Misitul a fost condus la comisariat, iar d-na escrocată urmează să se plângă parchetului.
Germanii de pe urma ultimei lor ofensive. Armata germană n-a încercat în ultimele zile de cât preparaţiuni de artilerie E evident că fiecare sforţare care aduce deziluzii mai mari decât sforţarea precedentă. O oboseşte şi o uzează prea mult. După o bătaie care a durat de 4 ori mai mult ca ofensiva franceză în Champany, ea e departe de a fi obţinut vre-un rezultat care să se poată compara cu rezultatele obţinute atunci de armata franceză.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau