Primul român cu inimă artificială, captiv în spital
Dimensiune font:
Bărbatul din judeţul Suceava a fost operat la spitalul din Târgu Mureş, de unde nu poate pleca fiindcă nu are bani * operaţia a fost un succes, dar pacientul ar avea nevoie de un dispozitiv medical ca să-i monitorizeze starea de sănătate * aparatul costă 1.000 de euro * în lipsa acestuia nu poate fi externat * inima artificială a costat 90.000 de euro
Radu Curcă, primul român care a primit o inimă artificială, nu poate fi externat din spital, din cauza dificultăţilor de ordin financiar cu care se confruntă el şi familia sa. Pacientul ar fi trebuit să ajungă acasă, în comuna Boroaia, vinerea trecută, dar se află şi acum în spitalul din Târgu Mureş. Suceveanul de 44 de ani are nevoie de 1.000 de euro ca să-şi cumpere un aparat medical cu care să-şi măsoare zilnic nivelul de coagulare a sângelui. Dispozitivul costă 4.000 de lei, iar Radu Curcă nu are bani să îl cumpere. În lipsa aparatului, ar trebui să meargă zilnic la spital pentru analize care sunt determinante în stabilirea medicamentele care reglează nivelul de coagulare a sângelui. Cel mai apropiat laborator medical este la Fălticeni, la o distanţă de 20 de kilometri distanţă de Boroaia.
Dependenţe vindecate prin hipnoză
Claudia Curcă ne-a declarat că dacă ar avea aparatul, Radu, soţul ei, ar fi externat din spital la sfârşitul acestei săptămâni. Ar face acasă analiza şi i-ar trimite rezultatul pe e-mail medicului curant. „Aparatul ne ajută foarte mult pentru că altfel ar trebui să meargă zilnic la un laborator de analize, cel mai apropiat fiind în Fălticeni. Asta ar înseamna să plătim zilnic analiza plus benzina dus-întors. Până la Fălticeni sunt 20 de kilometri. Este dificil financiar. Din ce am văzut, 24 de teste la laborator costă 530 de lei. Nu ne permitem să dăm aceşti bani”, a povestit femeia.
Claudia şi Radu au doi copii. Fata cea mare este eleva unui liceu din municipiul Suceava şi stă în chirie. Cei doi soţi au şi rate la bancă. Au contractat un împrumut de 6.500 de euro pentru a rezolva problemele de sănătate pe care le are Radu. „Este destul de greu. Trăim din salariul meu şi pensia soţului. Fata cea mare este la liceu la Suceava, plătim chirie pentru ea. Nu ne permitem să cumpărăm acest aparat”, a mai spus Claudia. Mama celor doi copii este îngrijorată şi pentru că, după externare, Radu va trebui să se prezinte lunar la control la Târgu Mureş. „Sunt 240 de kilometri cu maşina, nu va fi uşor”, a mai spus Claudia.
Inima de 90.000 de euro
Radu Curcă a fost operat la mijlocul lunii ianuarie la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş. Până să capete prima inimă artificială din România, el a stat pe lista de transplant timp de un an şi jumătate. A fost selectat pentru acestă intervenţie pentru că starea sa de sănătate se agravase foarte mult. Operaţia a fost considerată un succes. „Este într-o stare fizică foarte bună, evoluţia lui din punct de vedere chirurgical este în regulă. Ne bucură că şi din punctul de vedere al psihicului şi tonicităţii, a dorinţei de viaţă, corespunde dorinţelor noastre. Este optimist, este dornic să îşi reia activitatea şi să se îndrepte spre o viaţă normală”, a precizat prof. univ. dr. Horaţiu Suciu, şeful Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, potrivit unui post local de televiziune.
Inima artificială a pacientului este monitorizată de un aparat de care bărbatul nu trebuie să se despartă şi care îl anunţă când trebuie să schimbe bateria dispozitivului.
Mai mult, dispozitivul medical care i-a salvat viaţa pacientului sucevean a costat 90.000 de euro şi a fost cumpărată de Institutul Inimii din Târgu Mureş. După succesul repurtat cu Radu Curcă, şefii Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş vor încerca să convingă Ministerul Sănătăţii să introducă acest tip de intervenţie în programul naţional de transplant de inimă.
Oana ŞLEMCO
„Inima artificială este o pompă care practic preia sângele şi îl trimite după aceea în aortă. Deci sângele este preluat din inimă, rotit şi iese practic cu un debit de până la 10 litri pe minut. Se implantează în vârful inimii, se pune un inel. Practic, muşchiul se taie şi se introduce acest dispozitiv în alveolă, după care această proteză merge în aortă, vedeţi, sângele este preluat din ventricul” -- Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară Târgu Mureş
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau