Prinţul Charles face filme despre Bucovina
Dimensiune font:
Spre deosebire de alţi ani, evenimentele din luna decembrie sunt promovate doar pe plan local, spre nemulţumirea locuitorilor judeţului * şi administratorii de pensiuni s-au plâns că nu sunt susţinuţi şi că numărul de turişti a scăzut * în urmă cu câţiva ani au fost puse la punct strategii de promovare, însă nu sunt bani pentru implementarea lor * cel mai mare ajutor vine de la turiştii străini, care au povestit despre frumuseţea zonei * un documentat realizat de moştenitorul tronului Marii Britanii a fost difuzat deja pe Travel Channel
Una dintre cele mai frumoase zone ale României, Bucovina, este insuficient promovată în afara ţării. Administraţia are strategii şi proiecte, care însă au rămas în sertare. În zonă au loc puţine evenimente, cu adresabilitate mai mult locală.
Dacă în urmă cu doi ani, despre datinile şi obiceiurile din partea de nord a Moldovei se vorbea în toată ţara, acum evenimentele sunt promovate doar în judeţ. Altfel spus, administraţia judeţeană promovează Bucovina în... Bucovina. „Bucovina lipseşte cu desăvârşire la nivel de promovare şi reclamă. Cu câţiva ani în urmă, se vorbea de Bucovina ca de o atracţie turistică importantă. Ne băteam pentru locul întâi, iar acum suntem în pluton şi dacă mai mergem aşa, vom ajunge la coada lui. Ne întristează şi lipsa unor evenimente de anvergură la nivel naţional”, a declarat vicepreşedintele PDL Ioan Bălan, responsabil din partea partidului pe Regiunea de Nord-Est. Parlamentarul s-a referit la programul „Crăciun în Bucovina”, care a fost iniţiat de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Gheorghe Flutur şi a fost finanţat din fonduri europene.
Dan Burgheaua, directorul Centrului de Promovare Turistică Suceava, a precizat că se vor desfăşura o serie de evenimente de Crăciun, însă nu va exista o campanie de promovare a acestora la nivel naţional, pentru că nu sunt bani. „Campania de promovare de acum trei ani a fost finanţată cu fonduri europene”, a explicat Burgheaua.
Ziua Bucovinei
Lipsa unor campanii de promovare la nivel naţional s-a simţit, susţine Aurelia Badale, preşedinta Asociaţiei de Turism Vama-Bucovina. „Stăm foarte prost la promovare anul acesta. La târgul de profil de la Romexpo, vizitatorii standului Bucovinei au fost puţini. Interesul a scăzut datorită lipsei acestor evenimente de anvergură de la nivel naţional. Este adevărat că sunt câteva încercări ale asociaţiilor şi Consiliului Judeţean, dar este prea puţin. Nu sunt suficiente resurse”, a declarat Badale.
În timp ce autorităţile se plâng că n-au bani pentru promovare, Bucovina este ajutată de străini. Ei sunt cei care vorbesc despre frumuseţile zonei, despre oamenii ei ospitalieri, despre bucatele gustoase. Mai mult, Prinţul Charles, moştenitorul tronului Marii Britanii, a realizat un documentar despre Bucovina, ce este difuzat pe cel mai important post TV de călătorii din lume, Travel Channel.
Cu sau fără turişti, astăzi sucevenii vor sărbători 95 de ani de la unirea Bucovinei cu Regatul Român. Autorităţile locale şi judeţene au pregătit un amplu program, presărat cu evenimente culturale, promovat însă tot pe plan local. „Vor avea loc diverse manifestări culturale, şedinţe festive de Consiliu Judeţean, Consiliu Local şi Colegiu Prefectural”, a anunţat primarul Ion Lungu. Cel mai aşteptat moment al zilei va fi retragerea cu torţe a plutoanelor de militari, eveniment care va avea loc începând cu ora 18.00, pe traseul Primărie-Casa de Cultură.
Oana Şlemco
Ca să atragă atenţia asupra zonei, parlamentarul PNL Ştefan Alexandru Băişanu a propus ca Ziua Bucovinei să devină sărbătoare naţională şi a întocmit un proiect de lege. „Proiectul a fost aprobat de toate comisiile, dar deocamdată nu a intrat în plen. Nu am întâmpinat nicio dificultate în comisii. Sperăm ca anul acesta legea să fie votată şi promulgată de preşedintele României”, a spus Băişanu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau