Privatizările firmelor-mamut, în atenţia DNA
Dimensiune font:
Ancheta procurorilor Anticorupţie va urmări privatizările făcute în perioada 2002-2008 * există suspiciuni că ar fi fost vândute la sume mult mai mici decât cele declarate trei firme din judeţul Bacău
Trei societăţi emblematice pentru Bacău ar putea intra în atenţia procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, potrivit siteului dcnews.ro. La nivel naţional ar fi vorba despre 16 privatizări făcute în perioada 2002-2008, în urma unui denunţ care vizează şi firmele Agricola Internaţional SA, Chimcomplex Borzeşti SA şi Letea SA. „Vizaţi de această plângere sunt reprezentanţii AVAS (în prezent AAAS – n.r.), care au declanşat procedura de privatizare a 16 societăţi comerciale, reprezentanţii acestor societăţi, dar şi cumpărătorii pachetului de acţiuni a fiecărei dintre companiile menţionate”, arată sursele citate.
Istorii controversate
Agricola Internaţional SA are o istorie complexă, provenind din fosta firmă de stat Agricola, privatizată iniţial către un concern din Germania, Moksel. La vremea respectivă, operaţiunea a iscat un scandal, fiind bănuită subevaluarea întreprinderii. Nemţii au fost acuzaţi în presă că ar fi cumpărat Agricola pe câteva autoturisme AUDI. Ulterior, Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (APAPS), actuala Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AAAS), a devenit acţionară la Agricola Internaţional în anul 2000, când societatea a fuzionat cu Combac şi Carbac, două societăţi de stat aflate în portofoliul instituţiei. În august 2012, APAPS a scos la vânzare, prin negociere directă, pachetul de acţiuni deţinut la societatea Agricola Internaţional Bacău.
În februarie 2003, APAPS a scos la vânzare Chimcomplex Borzeşti şi Letea Bacău, care aveau împreună peste 3.000 de salariaţi. Un consorţiu format din firmele A2 Impex SRL Ploieşti, Romferchim SA Bucureşti şi Contactoare SA Buzău a achiziţionat pachetul de acţiuni de 94,74% deţinut de stat la Chimcomplex SA Borzesti, în urma unei tranzacţii în valoare de peste 25 de milioane euro. Noul patron al Chimcomplex a devenit, astfel, Ştefan Vuza.
Letea SA, singura dintre cele trei întreprinderi ajunse, recent, în faliment, a fost cumpărată de Selena Bacău, societate controlată de Dumitru Sechelariu, şi Spedition UMB din Podu Turcului, aparţinând lui Dorinel Umbrărescu, pentru circa 8 milioane de euro. În 2011, Dumitru Sechelariu a recunoscut că, de fapt, a achitat pentru Letea doar 1,2 milioane de euro.
După cum se vede, la firmele din Bacău par a fi probleme. Scandalul vine peste grevele de la Amurco, aflată în faliment, peste toate problemele de la Rafo Oneşti şi Carom. Odată înfloritoare, economia judeţului Bacău dă semne de derapaj.
Lucrări de două milioane de euro la Observator
Anca POPESCU
În perioada 2002-2008 au fost privatizate de către AVAS aproximativ 250 de societăţi comerciale
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau