Procurorii au luat în vizor investiţiile în bătaie de joc de la Comarna EXCLUSIV
Dimensiune font:
Câteva investiţii începute acum doi ani în comuna Comarna au ajuns în atenţia procurorilor * un grup de consilieri locali au depus o sesizare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Răducăneni, pagubele semnalate fiind de câteva sute de mii de lei * vizat este primarul Victor Banu, pentru investiţii dubioase la sistemul de alimentare cu apă, un teren de fotbal şi un pod, acolo unde s-ar fi făcut lucrări cu materiale refolosite de la obiective aflate în paragină * neregulile se regăsesc şi în raportul Curţii de Conturi, în urma unui control efectuat chiar în acea perioadă * consilierii locali cer demisia secretarului şi contabilului comunei, pentru nerespectarea procedurilor de recepţie şi incompatibilitate
Mai multe lucrări demarate în urmă cu doi ani au stârnit revoltă în comuna ieşeană Comarna. Un grup de consilieri locali a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Răducăneni în legătură cu două investiţii de mântuială, făcute din bani publici. În 2014, primăria Comarna a realizat un podeţ în satul Iezătura, în valoare de 25.950 lei, cu materiale de o calitate îndoielnică, aşa cum se vede şi în fotografii. Consilierii locali Mihai Ciubotariu şi Doru Petrea au sesizat organele de anchetă cu privire la această investiţie pentru că, spun ei, s-au folosit materiale la mâna a doua luate de la o fermă din localitate, iar întreaga lucrare a fost făcută fără autorizaţie. „Lucrarea a fost realizată fără hotărârea Consiliului Local, nerespectând un proiect de construire, fără autorizaţie de construire şi nu a fost urmărită de către un diriginte de şantier. Pentru executarea lucrării s-au folosit trei tuburi furate de la fosta Fermă Piscicolă Osoi, doi stâlpi vechi de energie electrică şi câţiva metri cubi de material pietros”, a declarat consilierul local Mihai Ciubotariu.
Societatea care a executat lucrarea de podeţ este SC Lis Affair SRL Tomeşti, societatea de casă a primarului Victor Banu, condusă de Ionel Ştefan. „Este de notorietate prietenia dintre primar şi administratorul SC Lis Affair, aceştia fiind deseori văzuţi împreună în concedii de odihnă, petreceri, precum şi la domiciliul amândurora. Din 2006, de când Victor Banu a preluat primăria, la licitaţiile de lucrări se prezintă trei firme, una fiind Lis Affair şi celelalte tot din sfera familiei lui Ionel Ştefan, astfel încât banii să meargă în conturile acestuia”, mai spune consilierul Ciubotariu. Contactat de cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, primarul a recunoscut apropierea faţă de administratorul firmei Lis Affair, susţinând însă că toate contractele s-au făcut transparent. „Nu neapărat am o relaţie de prietenie cu domnul Ionel Ştefan. Am avut contracte de lucrări cu valori mult mai mari decât podeţul de la Iezătura ori terenul de sport din Comarna şi pe care le-am făcut cu alte firme. Materialele de construcţii pentru pod au fost aduse de firma contractantă, nu le-am furnizat eu”, a declarat primarul Victor Banu (foto jos).
Bani pompaţi trei ani la rând pentru un teren de sport
Cu aceeaşi firmă s-a executat şi terenul de sport din satul Comarna. Sute de mii de lei au fost alocaţi în decursul a trei ani, pentru amenajarea locului. Numai în 2014 s-au băgat 100.000 de lei, iar în 2015, suma de 81.000 de lei. „Şi în cazul acestei lucrări s-a procedat fără hotărârea Consiliului Local şi supravegherea unui diriginte de şantier. Pentru lucrările efectuate în 2014 a fost alocată suma de 100.000 de lei deşi nu s-au făcut lucrări consistente, lipsind procesul verbal de recepţie parţială a lucrării. La şedinţa ordinară din februarie 2015 când s-a supus spre aprobare bugetul local, la capitolul cultură, recreere şi religie, suma defalcată pentru terenul de sport din Comarna a fost de 81.000 de lei. Pentru ducerea în eroare a consilierilor locali privind destinaţia banilor, s-a consemnat că sumele se alocă pentru biblioteci în Comarna şi Osoi”, a spus consilierul local Mihai Ciubotariu (foto jos).
Primarul comunei a răspuns însă că, în cazul lucrărilor pentru terenul sportiv, executantul a ieşit mai mult pe pierdere şi nu ar fi avut niciodată banii necesari pentru alocarea lor într-un singur an. „Pentru investiţiile astea, am fost reclamat la toate instituţiile posibile. E adevărat că este în curs o anchetă la Parchetul Răducăneni, dar avem toate actele doveditoare. A fost şi Curtea de Conturi şi a făcut verificări. Pentru terenul de sport am alocat bani trei ani la rând, pentru că nu au fost îndeajuns la bugetul local pentru realizarea lui într-un singur an”, a răspuns edilul Victor Banu.
Într-adevăr, auditul Curţii de Conturi pe 2014 arată un prejudiciu de 32.000 de lei în contabilitatea primăriei, exact pentru lucrările de la terenul de sport din Comarna, şi abateri financiare de 46.000 de lei. „Cu privire la contractul de achiziţie publică de lucrări încheiat pentru realizarea obiectivului de investiţii Modernizare teren sport în satul Comarna s-au efectuat plăţi pentru lucrări neexecutate, nu a fost calculată, înregistrată şi reţinută garanţia de bună execuţie în cuantumul prevăzut în contract şi nu s-a asigurat verificarea execuţiei lucrărilor de către personal de specialitate”, se arată în raportul Camerei de Conturi Iaşi. La fel s-a întâmplat şi cu sistemul de alimentare cu apă din satul Osoi, unde, din 2013 şi până anul trecut, s-au alocat 307.000 lei, proiect pentru care s-au făcut plăţi în avans pentru lucrări neexecutate.
Se cere demisia oamenilor de casă a primarului
O parte dintre consilierii locali cer demisia secretarului comunei, Costică Achirei, care ar fi prejudiciat statul prin subvenţii nelegale, şi a contabilului primăriei, Maria Rodica Mazdrag, pentru că a susţinut proiectele cu deficienţe subliniate de Camera de Conturi Iaşi. De altfel, secretarul a fost subiectul unor plângeri înaintate de consilierii Mihai Ciubotariu şi Doru Petrea la Agenţia Naţională de Integritate. „Secretarul comunei a arendat circa 80 de hectare de la primăria Comarna cu titlu gratuit, pe numele soţiei. A luat subvenţii de 8.000 de euro pe an, aducând un prejudiciu statului de 40.000 - 50.000 de euro. La controlul efectuat de Curtea de Conturi în 2012, a fost depistată soţia ca având contract de arendare, iar terenul apărea că a fost arendat unei asociaţii de crescători de animale, condusă de aceasta. Banii din subvenţii pe terenul în cauză au fost luaţi de dânsa, iar celelalte persoane nu au primit niciun ban, fiind doar o acoperire”, se arată în plângerea făcută de consilieri către ANI. De altfel, numele lui Costică Achirei apare şi într-un dosar ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în care secretarul comunei a contestat raportul ANI, procesul aflându-se în stadiul de recurs. Ultima şedinţă a avut loc în luna octombrie, anul trecut, când s-a dispus comunicarea raportului.
32.000 LEI
Este prejudiciul constatat de Curtea de Conturi în raportul pe 2014 întocmit la Primăria Comarna, la care se adaugă abateri financiare de 46.000 lei
* * *
„Pentru investiţiile astea, am fost reclamat la toate instituţiile posibile” - Victor Banu, primarul comunei Comarna
* * *
„Este de notorietate prietenia dintre primar şi administratorul SC Lis Affair” - Mihai Ciubotariu, consilier local în Bârnova
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau