Producătorii cer reducerea TVA la carne
Dimensiune font:
* 15 companii importante din industria cărnii au primit trofeul «Modelul de business pentru România» * pe listă au fost incluse şi Agricola Bacău, Kosarom Iaşi şi Safir Vaslui * marii jucători din acest sector au atras atenţia asupra evaziunii fiscale şi a embargoului rusesc
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a premiat liderii de piaţă din industria cărnii şi cele mai importante proiecte din România, cu sistem integrat de producţie. În clasament au intrat 15 companii, care s-au remarcat prin investiţii în siguranţa şi calitatea alimentelor pe întreg lanţul de producţie „Producătorii români evoluează într-o piaţă europeană extrem de competitivă, care este afectată de embargoul rusesc. Trebuie să ne concentrăm pe integrarea producţiei, pe procesare, astfel încât România să câştige de pe urma exporturilor de produse procesate. Totodată, trebuie să creştem capacitatea internă de producţie şi în sectorul zootehnic şi de stocare, dar şi să găsim noi mecanisme de reacţie rapidă în caz de criză, fie că vorbim de restricţii la export sau de apariţia unor boli sau dăunători”, a declarat Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Ce pericole ameninţă producătorii de carne
Evaziunea fiscală pe TVA şi importurile masive determinate de embargoul impus de Rusia au dus sectorul avicol tot mai aproape de insolvenţă şi faliment, anul 2014 fiind primul din ultimii zece ani în care nu a fost înregistrată o creştere de producţie. În acelaşi timp, producatorii de carne din sectorul de creştere a porcinelor şi bovinelor consideră că, în viitor am putea asista la falimentul fermelor de animale din ţară şi scăderea semnificativă a efectivelor de animale. Dacă nu vor fi găsite soluţii pentru reducerea TVA la carne, precum şi pentru stoparea bolii limbii albastre, producătorii români de carne şi preparate din carne vor fi nevoiţi să închidă fermele şi unităţile de procesare, ceea ce ar însemna un volum mai mare de produse importate pe rafturile magazinelor. „Producătorii şi procesatorii români de carne sunt la limita profitabilităţii şi situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult după reducerea TVA în Ungaria, la 5% pentru carnea de porc. Din datele Asociaţiei Române a Cărnii, 75% din TVA care ar trebui încasat la bugetul de stat este reprezentat de evaziunea fiscală. Din păcate, nici 10% din TVA nu este colectat şi astfel statul este păgubit în fiecare an cu 600 de milioane de euro, din cauza evaziunii fiscale la carne şi preparatele din carne”, a declarat Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii.
Ca urmare, performanţele obţinute de cele 15 firme sunt cu atât mai importante, dacă luaăm în calcul mediul neprietenos de afaceri. Jucătorii cei mai importanţi din acest sector au primit trofeul „Modelul de business pentru România”, care a ajuns la Transavia, Smithfield, Cris-Tim, Meda, Caroli, Sergiana, CAI Curtici, C+C, Ferma Zootehnică, Scandia, Aaylex şi Nutrientul. Din Moldova au fost premiate Agricola Bacău, Kosarom Iaşi şi Safir Vaslui.
Ionuţ ISPAS
Producătorii de carne rulează anual 3,5 miliarde de euro, fie că vorbim despre sectorul cărnii de porc, de pasăre, de peşte sau cel al conservelor din carne. Ei solicită reducerea TVA pe întreg lanţul de producţie, menţionând ca 75% din actuala cotă TVA de 24% aplicată în România, în tot ceea ce înseamnă industrie şi consum, nu se încasează
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau