Proiect pentru salvarea monumentelor istorice
Dimensiune font:
Specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vaslui fac demersuri pentru renovarea bijuteriilor arhitectonice * ei au lansat campania „Să încercăm împreună!” * prin aceasta se urmăreşte valorizarea monumentelor care ar putea aduce mulţi turişti în judeţ
Incluse în proiecte de reabilitare, aflate în curs de restaurare sau abandonate pur şi simplu, clădirile vechi ale Vasluiului merită o şansă, susţin atât specialiştii, cât şi cetăţenii simpli, nemulţumiţi că în România se alocă prea puţini bani culturii.
Unde-s mulţi, puterea creşte
Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) Vaslui a iniţiat campania „Să încercăm împreună!”, prin care avertizează cu privirile la monumentele care se deteriorează de la un an la altul şi care au nevoie urgent de reabilitare. Atribuţiile instituţiei se limitează la acţiuni de inventariere şi de monitorizare a stării de conservare, de informare şi de verificare a respectării legislaţiei, precum şi de punere în valoare a monumentelor istorice. „În acest context, am iniţiat campania Să încercăm împreună!, care îşi propune să semnaleze starea precară de conservare a monumentelor istorice din judeţ, dar, în acelaşi timp, să aducă în atenţia publicului clădirile valoroase de pe teritoriul Vasluiului. Avem un tezaur primit moştenire care este, din păcate, afectat de trecerea timpului şi ar fi păcat să se piardă”, spune Corina Ursache, directorul executiv al DJC.
Citeşte şi: Seceta a pârjolit Moldova
Expoziţii
În cadrul campaniei au fost organizate o serie de expoziţii la Vaslui, Bârlad şi Huşi, prilej cu care monumentele istorice din judeţ le-au fost prezentate cetăţenilor prin intermediul fotografiilor, dar şi în materiale tipărite distribuite gratuit. „Pentru a marca Zilele Europene ale Patrimoniului (organizate în fiecare an în luna septembrie – n.r.), pregătim o nouă expoziţie de acest fel, dar cu mult mai multe fotografii şi documente prin care să arătăm frumuseţea patrimoniului construit în judeţul nostru. Transformările din perioada contemporană au făcut ca multe clădiri de epocă să fie distruse, iar cele păstrate până astăzi sunt afectate, din păcate, de trecerea timpului. Acest lucru se reflectă în starea de conservare din ce în ce mai precară a multor monumente istorice”, a mai spus Corina Ursache.
Toate obiectivele - clădiri, situri arheologice, monumente de for public, cu o importanţă arhitecturală aparte şi cu o semnificaţie istorică deosebită - sunt incluse în Lista monumentelor istorice, care cuprinde monumentele protejate de lege şi cu un statut special din întreaga ţară.
Tudor IFRIM
Monumentele istorice care necesită lucrări de reabilitare sunt Ansamblul Conacului Emil Racoviţă, Palatul Mavrocordat (actualmente Palatul Copiilor din Vaslui), clădirea fostei Judecătorii Huşi (în care funcţionează acum Casa de Cultură „Alexandru Giugaru”), Conacul Rosetti – Solescu (din comuna Soleşti) fostul Palat al Justiţiei (astăzi Judecătoria Vaslui), Casa „Adam Mitache” (azi Muzeul Municipal Huşi).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau