Proiecte ratate din cauza unui aviz
Dimensiune font:
O avalanşă de reclamaţii ale primarilor comunelor ieşene au ajuns pe masa conducerii E.ON Energie România * majoritatea arată cu degetul către investiţii aproape ratate din cauza unor avize ale companiei care vin, mai mereu, cu întârziere * edilii se plâng de faptul că nu pot moderniza porţiuni de drumuri din cauza stâlpilor amplasaţi pe spaţiul carosabil iar alţii arată că trebuie găsite soluţii şi pentru racordarea cetăţenilor care nu au autorizaţie de construcţie pentru casele lor
Într-o întâlnire frontală cu reprezentanţii furnizorului de energie, organizată la Iaşi, edilii ieşeni au solicitat mai multă promptitudine şi comunicare în relaţia dintre administraţia locală şi E.ON dar şi o actualizare a legislaţiei care este depăşită de avansurile tehnologice actuale dar şi de cererea de dezvoltare a comunităţilor. Pe o parte, primarii şi-au manifestat intenţia de a prelua iluminatul însă conducerea E.ON arată că nicio primărie din judeţ nu a reuşit până acum acest lucru, iar jumătate dintre unităţile adminitrativ-teritoriale nici măcar nu au dat curs acestei solicitări. „Noi dorim să preluăm iluminatul public deoarce avem probleme. De exemplu, la nivelul primăriei, de o lună de zile am deranjamente la iluminatul public, cereri înregistrate şi nerezolvate. Dacă e să le preluăm, punctul de aprindere trebuie să fie scos din punctul de transformare şi pus la primul stâlp ca să putem avea acces. Ştim prea bine că posturile de transformare sunt prin curţile oamenilor”, a declarat Constantin Hîra, primarul comunei Heleşteni. În replică, conducerea E.ON a precizat că nu a reuşit să semneze niciun contract de coexistenţă cu primăriile ieşene în vederea predării în administrarea acesora a sistemului de iluminat. „În ceea ce priveşte transferul, poate fi iniţiat la solicitarea primăriilor, prin care ne anunţă că doresc să preia iluminatul.Vorbim de iluminat din oraşe dar şi localităţi rurale unde există asemenea instalaţii. Suntem pregătiţi să derulăm acţiunea de inventariere, care este primul pas. Am început acest proces cu o parte din primăriile judeţului Iaşi, de exemplu primăria Iaşi, Paşcani sau Tomeşti. N-am reuşit, până la această dată să finalizăm niciun proces de transfer”, au precizat reprezentanţii furnizorului de energie. În prezent, în judeţul Iaşi, 48 de UAT-uri au confirmat intenţia de preluare a iluminatului public, printre care Iaşi, Paşcani şi Podu Iloaiei însă 50 de UAT-uri nu au răspuns invitaţiei de transmitere a solicitării de transfer, printre care Hîrlău şi Târgu Frumos.
Investiţii blocate de un aviz al E.ON
Primarii spun că, în momentul în care au încercat să modernizeze drumurile locale s-au trezit cu stâlpi de electricitate în mijlocul drumului. O altă sesizare face referire la vechimea reţelei iar alţi primari au atras atenţia problemei racordării caselor fără autorizaţie de construcţie. „Foarte mulţi stâlpi ai reţelelor de iluminat s-au montat cu ani în urmă, fie în drumul public, fie în limita drumului. Anul ăsta am lucrat la modernizarea unui drum şi am avut opt stâlpi care erau pe mijlocul drumului. După ce am încercat la E.ON câteva luni am apelat la o firmă privată. În ultimul timp este o grozăvie ce se întâmplă cu obţinerea avizului, iar dacă nu îl obţinem la timp, riscăm să pierdem proiectul”, au arătat reprezentanţii primăriei Târgu Frumos în notificarea lor către E.ON. Edilul comunei Erbiceni, Ionel Lungu, spune că o parte din locuitori nu pot fi racordaţi deoarece nu au autorizaţie de construcţie, dar nici nu pot fi lăsaţi fără energie electrică în România anului 2016, în condiţiile în care aceştia îşi plătesc taxele la zi. Primarul comunei Ciohorăni a explicat că nu poate finaliza investiţia pentru modernizarea unui drum din cauza amplasamentului stâlpilor de iluminat şi lipsei avizului E.ON şi nici nu poate racorda un centru de zi pentru că primăria nu poate suporta costurile cerute de furnizor. „Iaşul va beneficia de un plan de investiţii foarte serios pentru a creşte standardul de performanţă în distribuţie”, a replicat Silvia Cristina Macedon, directorul departamentului de vânzări pentru zona Est al E.ON. Investiţiile în infrastructura de electricitate la nivelul judeţului pentru perioada 2017 – 2018 vor însuma opt milioane lei.
***
„Nu este posibil ca facturile să fie lăsate, de către firma care realizează distribuţia, la magazinul satului şi de acolo, fiecare cetăţean să vină şi să o ridice”, Ticu Simion, primarul comunei Ciohorăni
***
Debranşarile la nivelul populaţiei se fac fără a oferi oamenilor explicaţii clare şi concrete şi ca procedura de rebranşare, pe lângă faptul că este costisitoare, mai este şi anevoioasă”, Dumitru Pantazi, primarul municipiului Paşcani.
Gazul metan, un coşmar pentru comunele ieşene
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau