Proiecte ţinute în loc la Vaslui de firme falimentare
Dimensiune font:
Problemele au fost semnalate în comuna vasluiană Tanacu * proiectele care bat pasul pe loc vizează modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi amenajarea de poduri şi podeţe * lucrările nu au fost terminate, firmele care au contractat lucrările nu mai sunt autorizate, iar pentru terminarea lor este nevoie de un alt proiectant
Mii de oameni din comuna Tanacu aşteaptă de mai bine 8 ani două lucrări de o importanţă majoră pentru comunitate. Este vorba despre modernizarea sistemului de alimentare cu apă în satul Tanacu şi amenajarea de poduri şi podeţe în satele Tanacu şi Beneşti. Societăţile neserioase, care nu au făcut altceva decât să profite de lacunele legislative, au întârziat investiţiile, au subcontractat lucrările unor firme-fantomă.
Radiografia unor eşecuri
După cum susţine primarul Dănuţ Dumitriu, lucrarea la alimentarea cu apă este aproape finalizată şi a mai rămas de făcut doar recepţia finală. Întrucât proiectantul din judeţul Iaşi cu care primăria a lucrat nu mai este autorizat pe lucrări de apă şi canalizare, autorităţile au fost nevoite să demareze procedurile pentru contractarea altui proiectant, cu care să ducă lucrarea la bun-sfârşit. Primăria întâmpină probleme şi la proiectul privind amenajarea de poduri şi podeţe. Firma executantă, care este din judeţul Braşov, a intrat în faliment, lucrarea a fost subcontractată unei alte firme din judeţul Iaşi, care la rândul său a intrat în faliment. „În acest moment lucrările sunt sistate, până la efectuarea unei noi licitaţii. Urmează să facem o nouă expertiză la lucrările efectuate până în acest moment, pentru a putea demara procedura de licitaţie. Din păcate, în cazul ambelor lucrări, au existat fonduri alocate de Guvern şi proiectele au fost tergiversate de firmele de construcţii. Nu puteam să le virăm banii, din moment ce ele nu efectuau la timp lucrările”, a declarat Dănuţ Dumitriu.
Lucrări începute în 2007
Primarul admite că multe dintre sume au fost alocate la final de an, când nu se mai putea lucra efectiv şi spune că firmele nu au avut posibilitatea financiară de a munci pe datorie. El susţine că Ordonanţa Guvernamentală 28 reglementează mult mai bine felul în care se efectuează plăţile către constructori, firmele încheind un contract ferm şi fiind obligate să efectueze lucrările pentru a primi banii. „Astfel de firme ne încurcă foarte mult. Dar ne supunem legislaţiei în vigoare, nu le putem elimina de la licitaţii. Din punctul meu de vedere este greşită reglementarea care dă câştig de cauză constructorului ce oferă preţul cel mai mic. De multe ori, constructorii care oferă preţul cel mai mic nu pot efectua lucrările şi creează numai probleme. Vin cu materiale de proastă calitate, subcontractează lucrările şi nu fac altceva decât să profite de lipsurile existente în legislaţie”, a mai spus Dumitriu. Cele două lucrări din comuna Tanacu, de foarte mare importanţă pentru comunitate, au fost contractate în anul 2007 şi ar fi trebuit să se finalizeze în doi ani. Potrivit edilului, de cele două investiţii ar fi beneficiat aproximativ 2.000 de locuitori.
Citeşte şi: Renasc cinematografele din Moldova
Tudor IFRIM
„Am fost nevoiţi ca în decurs de trei ani de zile să returnăm la Guvern aproximativ 1.000.000 de lei, cam cât ar fi fost suma necesară pentru finalizarea ambelor obiective” - primarul Dănuţ Dumitriu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau