Proiectele „repetente” ne costă 7,8 milioane lei
Dimensiune font:
Credite de angajament în valoare de peste 7,8 milioane lei vor fi luate, la sfârşitul acestui an, de Consiliul Judeţean Iaşi, pentru finalizare marilor proiecte * este vorba de investiţii care trebuiau terminate până la 31 decembrie 2015 şi care s-au împotmolit pe parcurs * printre proiectele care au pierdut finanţarea europeană şi pe care ieşenii le vor plăti din propriul buzunar se numără cele trei mari ambulatorii spitaliceşti, Parcul Transagropolis din Leţcani şi viitorul sediu al CJ de pe strada Vasile Alecsandri
Ieşenii vor plăti scump pentru eşecul autorităţilor de a duce la bun sfârşit proiectele finanţate din fonduri europene. Săptămâna viitoare, Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi va lua credite de angajament în valoare totală de 7,8 milioane lei pentru a acoperi restul lucrărilor nefinalizate. În discuţie intră ambulatoriile de la Spitalul de Pneumoftiziologie, Maternitatea Cuza Vodă şi Spitalul de Neurochirurgie „Prof. Dr. N. Oblu”, dar şi Parcul Agroindustrial Transagropolis din Leţcani şi clădirea monument istoric de pe strada Vasile Alecsandri nr. 6, viitorul sediu de birouri al CJ Iaşi.
Valoarea totală a acestor proiecte însumează 50 milioane lei. Din care rata de absorbţie a fondurilor europene este de puţin peste 80%. Cu toate acestea, sumele pe care CJ Iaşi le scoate din visteria proprie sunt însă mari, iar vina, în majoritatea cazurilor, este indicată spre procedurile de licitaţii, contestaţii sau lipsa ofertanţilor. Spre exemplu, Parcul Transagropolis, cu o valoare totală a proiectului de 25,8 milioane lei, trebuia finalizat până la sfârşitul acestui an.
Proiectele-repetente ale Moldovei FOTO
„În cadrul contractului de finanţare sunt prevăzute activităţi de vizibilitate şi publicitate a proiectului, pentru care au fost iniţiate proceduri de achiziţie publică reluate de trei ori, ca urmare a neprezentării ofertanţilor. Urmare a acumulării de întârzieri datorită motivului specificat mai sus, contractul nu poate fi încheiat, deoarece perioada de realizare depăşeşte luna decembrie a anului în curs”, motivează conducerea CJ Iaşi. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni, începând cu data de 15 mai 2012. Tot de trei ori a fost reluată şi procedura pentru achiziţia dotărilor, din acelaşi motiv. Astfel, din cauza acestor întârzieri, CJ Iaşi va lua un credit de angajament de 279,12 mii lei pentru anul 2016. În ceea ce priveşte clădirea monument istoric de pe strada Vasile Alecsandri nr. 6, povestea este şi mai încâlcită. CJ Iaşi a avut mari bătăi de cap cu singura firmă participantă la licitaţia pentru proiectarea tehnică, respectiv Impex Romcatel Proiectare Iaşi, pierzând luni bune din cauza contestaţiilor şi reluarea procedurilor. În cazul acestei investiţii nu s-a făcut niciun progres anul acesta, fiind nevoie de un credit de angajament de 186 mii lei.
Ambulatoriile, cele mai scumpe nerealizări
Dotarea celor trei mari ambulatorii spitaliceşti s-a împiedicat în proceduri de achiziţii. În cazul lor, împărţirea pe loturi cu o valoare bănească relativ mică nu i-a atras pe ofertanţi. Ambulatoriul de la Pneumoftiziologie Iaşi are o valoare totală de 9,7 milioane lei. Achiziţia de echipamente s-a împărţit pe cinci loturi, cu valori cuprinse între 28 mii lei şi 1,2 milioane lei. „Considerăm că la această dată există riscul nefinalizării proiectului până la 31 decembrie 2015, ceea ce a indus la imposibilitatea derulării în termenele limită a procedurii de achiziţie a echipamentelor medicale de radiodiagnosticare şi imagistică ecografică, cu valoarea estimata de 1,1 milioane lei, semnarea şi executarea contractelor de furnizare echipamente medicale şi dotări, activitatea de audit şi activitatea de publicitate şi promovare”, explică reprezentanţii CJ Iaşi. Pentru finalizarea acestui ambulatoriu s-a luat un credit de angajament de 2,4 milioane lei. Situaţia este similară şi la ambulatoriul de la Maternitatea Cuza Vodă, un proiect cu o valoare totală de 8,8 milioane lei. Pentru această investiţie nefinalizată, CJ Iaşi va lua un credit de angajament de 1,1 milioane lei. Consilierii judeţeni da vina pe o întârziere cu aproximativ şapte luni în aprobarea unor solicitări de modificare a activităţii proiectului, calendarului de activităţi şi bugetul din contractul de finanţare, care au pus în pericol finalizarea implementării proiectului. În prezent, trei contracte dintr-un total de cinci loturi încă nu au fost implementate. „Estimăm că se vor executa şi celelalte trei contracte, în proporţie de cel puţin 40%, respectiv 579.678,38 lei fără TVA, existând riscul ca diferenţa de 869.517,57 lei fără TVA, să devină neeligibilă”, motivează consilierii judeţeni. Cea mai gravă situaţie este la ambulatoriul de la spitalul „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi, un proiect de 6 milioane lei, bani care s-au cheltuit doar pe jumătate. Pentru această investiţie, CJ Iaşi va lua un credit de angajament de 3,7 milioane lei. În cazul acestui proiect, au existat întârzieri de opt luni în aprobarea solicitării de modificare prin act adiţional a suplimentării bugetului aferent liniei de dotări şi echipamente medicale.
* * *
Lista creditelor de angajament luate de CJ Iaşi
Ambulatoriul de la Pneumoftiziologie – 2,4 mil. lei
Ambulatoriul de la Maternitatea „Cuza Vodă” – 1,1 mil. lei
Ambulatoriul de la Neurochirurgie – 3,7 mil. lei
Parcul Transagropolis – 297 mii lei
Sediul CJ din V. Alecsandri – 186 mii lei
Vezi si 5 milioane de lei pentru deszăpezire, indiferent dacă ninge sau nu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau