Protest faţă de groapa de gunoi de la Mestecăniş
Dimensiune font:
Lucrările au început în 2013 şi până acum s-a realizat aproximativ 50% din proiect * oamenii din zonă sunt nemulţumiţi şi spun că le vor fi afectate gospodăriile, dar şi că peisajul este dezolant * până acum, au fost intentate două procese şi s-a iniţiat o petiţie online de stopare a lucrărilor
În zona Pasului Mestecăniş, din masivul Giumalău, la o altitudine de 1.086 de metri, Consiliul Judeţean Suceava construieşte o lucrare unică în Europa: o groapă de gunoi. Oamenii din zonă sunt revoltaţi şi spun că le vor fi afectate gospodăriile. Cel mai înverşunat protestatar este apicultorul Aristide Maxim, unul dintre localnicii din satul Valea Putnei, a cărui gospodărie este cea mai apropiată de viitoarea groapă. El se luptă de câţiva ani pentru oprirea lucrărilor şi strămutarea gropii. Comunitatea numără în jur de 1.000 de suflete, dar puţini localnici au curaj să se opună autorităţilor. Lui i s-a alăturat şi publicaţia gândul.ro, care a iniţiat o petiţie online adresată prim-ministrului Victor Ponta, ministrului Mediului Graţiela Gavrilescu, autorităţilor locale şi Comisiei Europene.
Procese împotriva construirii gropii de gunoi
Groapa de gunoi ar trebui să adune toate deşeurile menajere colectate din localităţile din zona montană a judeţului Suceava, adică 390.000 de tone de gunoi. Deşeurile produse de suceveni vor fi depozitat chiar aproape de vârful trecătorii care face legătura între staţiunile de interes naţional Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei. Muntele săpat, zona defrişată şi movilele de pământ excavat de pe marginea drumului european 576 au transformat spectaculosul Pas Mestecăniş într-un peisaj dezolant. Lucrările la groapă au început în vara anului 2013, cu termen de finalizare în noiembrie 2014, dar sunt cu mult întârziate. Potrivit unei declaraţii a ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, lucrările sunt efectuate în proporţie de 50-55%.
Întârzierile sunt cauzate, pe de-o parte, de precipitaţiile abundente din ultimii doi ani, iar pe de altă parte de faptul că pe şantier s-a găsit, însă, şi muniţie din cele două războaie mondiale care a trebuit dezamorsată. Oamenii au intentat şi procese, unul a fost pierdut deja, iar cel de al doilea are termen de judecată pe 4 iunie.
Proiect de aproape 30 de milioane de lei
Investiţia este realizată printr-un program finanţat din fonduri europene care vizează gestionarea deşeurilor din judeţul Suceava. La 25 ianuarie 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava (CJ), Ioan Cătălin Nechifor, semna cu reprezentanţii firmelor Bilfinger Baugesellschaft mbH Austria şi SC Concret Construct AG SRL Gura Humorului un contract în valoare de 27,6 milioane de lei pentru „construcţia şi punerea în funcţiune a depozitului ecologic de la Pojorâta, din judeţul Suceava“. Depozitul va ocupa o suprafaţă de 5,75 hectare.
Povestea cioplitorului de la Păltinoasa
Andrei CĂLĂTORU
Petiţia a strâns deja peste 12.000 de susţinători şi a fost distribuită de peste 2.000 de ori. Şi europarlamentarul Monica Macovei a distribuit iniţiativa pe pagina sa de Facebook.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau