Protest la RAFO Oneşti
Dimensiune font:
Zi istorică la Oneşti * disperarea a atins cote maxime şi pentru prima dată în ultimii 10 ani, angajaţii combinatului chimic RAFO au ieşit în stradă * ei cer achitarea drepturilor salariale aferente perioadei ianuarie - martie
Aproximativ 250 din cei 395 de salariaţi ai RAFO Oneşti şi-au manifestat, ieri, nemulţumirea în faţa sediului administrativ al firmei, care este preluată din toamna anului 2006 de Petrochemical Holding, Austria. Salariaţii nu au mai rezistat şi au ieşit la protest după ce în acest an nu şi-au primit salariile aproape deloc. „În această situaţie, conform prevederilor legale, deschidem un conflict de drepturi privind interesele cu caracter economic, profesional sau social ori drepturi prevăzute din raporturile de muncă”, a declarat Ion Maria, liderul de sindicat de la RAFO.
Situaţia RAFO, încă incertă
Nu doar neplata salariilor, ci şi situaţia în care a fost adusă societatea RAFO, i-a determinat pe puţinii angajaţi să ia decizia să nu înceteze protestele până când nu le vor fi respectate drepturile şi până când nu va exista un dialog între conducere şi salariaţi. Mai mult, oamenii sunt indignaţi de faptul că, pe de o parte „nu sunt bani” pentru salarii, iar pe de altă parte conducerea societăţii şi-a manifestat intenţia de a relua activitatea pe o altă structura de producţie.
„RAFO, cu toate activele ei, este astăzi în picioare, bine conservată şi poate oricând să fie repusă în funcţiune printr-un efort financiar şi prin implementarea unui program de modernizare şi investiţii. De ce acţionarul a făcut atâtea eforturi, dar de opt ani ne minte cu tot felul de promisiuni de relansare? Pentru noi este greu de înţeles şi de explicat, dar credem că cineva din structura ambasadelor Austriei şi Rusiei şi chiar din instituţiile statului român ar putea să ceară o explicaţie faţă de comportamentul lui ca mare investitor în relaţia cu o întreprindere românească şi salariaţii ei, comportament care poate prejudicia imaginea altor investitori din aceleaşi zone”, a mai precizat liderul de sindicat RAFO.
În timp ce sindicaliştii sunt decişi ca de miercuri, 30 martie, să blocheze accesul în rafinărie, conducerea RAFO nu doreşte să comenteze situaţia.
Citeşte şi: Protest pentru demisia şefului Poliţiei
Sonia PAVELESCU
RAFO mai are 395 de salariaţi, care în principal se ocupă de menţinerea în conservare a instalaţiilor rafinăriei. Rafinăria nu mai funcţionează din anul 2008.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau