Proteste, foame şi tehnică militară învechită de Ziua Naţională
Dimensiune font:
Peste 7.000 de ieşeni au participat ieri la sărbătorirea Zilei Naţionale * 2.000 dintre aceştia nu au mai apucat să prindă o porţie de fasole cu cârnaţi, chiar dacă fondurile alocate ar fi putut asigura hrana unei armate * scena oficialităţilor a fost ocupată de personaje din eşalonul trei al politicii şi administraţiei locale * tehnica de luptă care a defilat prin faţa mulţimii, fabricată în urmă cu aproape 40 de ani, a acoperit centrul Iaşului de un fum gros * plătiţi cu salariul minim pe economie, poliţiştii locali au venit din timpul liber pentru a asigura ordinea la fasolea cu cârnaţi
Aproximativ 7.000 de persoane au participat, ieri, la manifestările organizate la Iaşi de Ziua Naţională. Această cifră nu a fost oferită, cum era şi normal, de către Jandarmerie, ci de către reprezentanţii Primăriei Iaşi, semn al unei anormalităţi care a marcat tot ce s-a întâmplat ieri în Piaţa Unirii din Iaşi. Ieşenii prezenţi în centrul Iaşului au asistat ieri la o palidă reprezentare a autorităţilor locale, începând cu prezenţa efectivă pe scena din Piaţa Unirii a unor personaje din eşalonul trei al politicii şi administraţiei locale, care în anii trecuţi de abia se vedeau din mulţime, şi până la discursurile fără mesaj. Astfel, pe scena pe care altădată se înfăţişau o suită de personaje cu o oarecare anvergură, ieri au urcat consilieri locali în locul parlamentarilor, deputaţi în locul miniştrilor şi toboşarul Oviciu Lipan Ţăndărică, în calitate de ambasador al Iaşului, în locul unui premier. Valoarea publică a acestora a fost desfiinţată repede de prestaţia de pe scenă. În timp ce Alin Aivănoaie, vicepreşedintele CJ Iaşi, a stat mai tot timpul cu spatele la mulţime, deputatul PNL Costel Alexe a butonat de zor telefonul în timpul slujbei religioase, iar senatorul UNPR Ionel Agrigoroaiei a căscat de zor în spatele sutanei IPS Teofan. Alte figuri care s-au vehiculat pe scena aleşilor au fost consilierii locali Victor Bejan, Gabriel Harabagiu, Cătălin Bulgariu sau Florin Boca, toboşarul Ovidiu Lipan Ţăndărică, într-o calitate imprecisă, sau parlamentari precum Sorin Iacoban, Costel Alexe, Viorel Blăjuţ sau Grigore Crăciunescu.
Proteste fără ecou în Piaţa Unirii
Printre cei prezenţi la eveniment au fost şi angajaţi de la societatea ieşeană Fortus, care au sperat că, în Piaţa Unirii din Iaşi va fi prezent vreun „tehnocrat” din noua garnitură ministerială, care să ia la cunoştinţă despre problema salariilor restante. Nu lipsit de importanţă a fost protestul radical al unei femei din Mogoşeşti, care s-a prezentat a fi „prima primăriţă din Iaşi”, care a protestat pe scările Hotelului Traian, cerând să discute „cu primarul ales constituţional, Gheorghe Nichita”. La orele 10.00, dintre oficialităţile prezente pe scena din Piaţa Unirii au luat cuvântul prefectul Dan Cârlan, preşedintele interimar al CJ Iaşi Victorel Lupu şi primarul interimar, Mihai Chirica, care au susţinut discursuri fără nici un fel de mesaj. Singurul care a reuşit să atingă sufletul maselor a fost IPS Teofan. „Am pierdut teritorii, am suferit, dar acum constatăm, după aproape 100 de ani, că românii se împart în două. O mică parte dintre ei nu au conştiinţă adevărată faţă de această naţiune, multora le place să pescuiască în ape tulburi. Există România adevărată, unde se câştigă o pâine în mod cinstit. Să ne dea Dumnezeu putere ca prima parte a românilor să se diminueze cât mai mult, pentru ca România cea adevărată să îşi spună cuvântul”, a spus IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Parada militară de 1 Decembrie la Iași - GALERIE FOTO / VIDEO
Târg de antichităţi al Armatei
Cel mai gustat moment al manifestărilor de 1 decembrie a fost, fără doar şi poate, cel al paradei militare în care, în acest an, a fost angrenat un impresionant arsenal de luptă şi personal din rândul MApN sau MAI. Astfel, prin faţa mulţimii adunate în centrul Iaşului au defilat militari de la Batalionul 151 „Lupii Negri”, care au participat la misiuni în teatre de operaţiuni din Afganistan şi Irak, angajaţi ai trupelor de intervenţie ale MAI, de la ISU, Direcţia Penitenciarelor sau Jandarmerie. Spre amuzamentul publicului, transportoarele blindate ale Armatei, model 1977, au reuşit să acopere întreaga piaţă într-un nor de fum, ceea ce a iscat din partea auditoriului, cunoscător sau nu, tot felul de remarci de genul „parada Armatei la Târgul de antichităţi”.
Două mii de ieşeni au rămas nemâncaţi
Reprezentanţii Primăriei Iaşi au estimat, cu ajutorul jandarmilor, că în Piaţa Unirii din Iaşi au fost prezenţi în jur de 7.000 de oameni, situaţie în care se poate spune că 2.000 dintre aceştia au rămas nemâncaţi. Practic, Primăria Iaşi a chemat oamenii în Piaţa Unirii, în condiţiile în care municipalitatea, prin Cantina de Ajutor Social, a reuşit să pregătească doar 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, pe care a cheltuit 30.000 lei. Nelu PĂUNESCU
5000 de porții de fasole și cârnați - GALERIE FOTO / VIDEO
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau