Provocările meseriei de mediator
Dimensiune font:
Medierea a fost introdusă în România odată cu adoptarea Legii 192/2006, privind medierea şi organizarea profesiei de mediator * acesta este procedura alternativă de soluţionare a conflictelor, realizată cu sprijinul unei persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de imparţialitate, neutralitate, confidenţialitate şi având consimţământul părţilor implicate în conflict * despre secretele meseriei vorbeşte Petronela Stogrin din Roman
Mediatorul este depanator de conflicte, confidentul celor certaţi, un judecător de pace. Practic, mediatorul ascultă, şi o parte şi pe cealaltă sau celelalte părţi implicate în conflict, încercând să clădească o punte de legătură între aceştia. Deşi soluţia conflictului nu e dată de mediator, părţile fiind acelea care identifică rezolvarea problemelor, mediatorul are un rol foarte important, el fiind acela care ghidează părţile, comunică cu ele, le ajută să găsească soluţii comune şi intervine atunci când este cazul. „Eu am ales această profesie din 2008 când am decis să renunţ la postul de consilier juridic, pentru că am simţit că medierea este o profesie în care mă regăsesc”, spune Petronela Stogrin. Fiind o profesie liberală, veniturile sunt fluctuante, dar se poate trăi decent din mediere.
Se mediază tot felul de conflicte
În primii ani de la apariţia legii, oamenii au fost reţinuţi în a apela la mediere ca şi procedură alternativă la instanţa de judecată, dar, cu timpul, numărul persoanelor care apelează la mediator a început să crească. În vara lui 2014, Curtea Constituţională a decis, că prevederea, de a trece mai întâi pe la mediator, sub sancţiunea respingerii cererii de chemare în judecată, nu e constituţională şi astfel, articolul respectiv din lege a fost abrogat. „Chiar şi aşa, oamenii vin la mediator, pentru că au înţeles că e mai avantajos pentru ei să discute într-un cadru confidenţial şi nu în şedinţă publică ca în instanţa de judecată, să decidă ei cum e mai bine, pentru că ei ştiu mai bine cum şi ce s-a întâmplat de fapt şi nu judecătorul, care află detalii doar din înscrisuri şi din declaraţii”, a mai spus Petronela. Mediatorul mediază conflicte de orice gen cu excepţia celor care sunt reglementate de lege a fi soluţionate prin legi speciale. Este vorba despre divorţuri, partaje de bunuri comune, partaje de bunuri succesorale, încredinţări de minori (plan parental), litigii între profesionişti, protecţia consumatorului, cazuri de malpraxis, infracţiuni în care retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, conflicte cu băncile, firme de recuperări creanţe, cu asociaţiile de proprietari, conflicte între vecini, litigii de muncă, etc. Provocările meseriei sunt dintre cele mai diverse şi depind de cât de avansat este conflictul.
Citeşte şi: Povestea nemţeanului căutător de tezaure
Maura ANGHEL
„Statistic vorbind, dacă în anul 2008, când m-am autorizat ca mediator, erau câteva cazuri pe an, acum pot vorbi de zeci de cazuri pe lună, ceea ce este un fenomen îmbucurător” - Petronela Stogrin, mediator
Despre mediatorul romascan Petronela Stogrin - absolventă a Facultatii de drept din Iasi , promotia 1997 si a unui master in studii europene, iar ca mediator sunt autorizata si profesez din anul 2008. De la autorizare si pana in prezent am organizat diverse actiuni de promovare a medierii, am organizat si participat la numeroase conferinte de specialitate si emisiuni TV . Sunt casatorita si am o fiica in clasa a IXa . Ma consider realizata atat pe plan familial cat si profesional , am avut si am in permanenta sprijinul familiei in tot ceea ce-mi propun sa realizez.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau