Puncte de lansare a rachetelor antigrindină, la Suceava
Dimensiune font:
specialiştii suceveni sunt ajutaţi de omologii lor de la UCCG Iaşi * vor fi înfiinţate 18 puncte de lansare, care vor acoperi judeţele Suceava şi Botoşani * se va asigura protecţia culturilor agricole pe o suprafaţă de circa 515,6 mii ha, precum şi a populaţiei, infrastructurii şi bunurilor de pe raza a 201 localităţi * valoarea investiţiei este de aproximativ 21,82 milioane de lei
După succesul înregistrat în timpul viiturii de vinerea trecută, specialiştii ieşeni în antigrindină au participat, marţi, la o şedinţă de lucru care s-a derulat în incinta Prefecturii Suceava. La întrunire au participat prefectul Judeţului Suceava, Alexandru Moldovan, Elena Claudia Gogu (director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava), dr.ing.Dan Axinte (director de zonă şi consilier al Directorului General al Societăţii Intervenţii Active în Atmosferă SA Bucureşti, membru fondator al proiectantului general al Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creşterea Precipitaţiilor) şi dr.fizician Daniel Florea (director de program al Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină – Moldova 1 – Iaşi).
Înainte de toate, e bine de precizat că, în timpul viiturii de vineri, cei de la Centrul Zonal Iaşi al Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină au tras, într-un interval de câteva minute, 159 rachete. 26 lansări au avut loc de la Grupul de Combatere Huşi, restul de 133 fiind opera celor de la CG Cotnari, acţiunea având o eficienţă remarcabilă.
Acum, reputaţii specialişti ieşeni, Axinte şi Florea, au poposit la Suceava pentru a contribui cu experienţa lor solidă la etapa de recunoaştere a poziţiilor pentru punctele de lansare a rachetelor antigrindină din Grupul de combatere Suceava – Botoşani, coordonarea operaţională a acestuia urmând a fi realizată prin punctul de comandă al UCCG Moldova 1 – Iaşi.
Până în acest moment, a fost întocmit un studiu de prefezabilitate care a identificat ca oportună înfiinţarea unui număr de 18 puncte de lansare pentru judeţele Suceava şi Botoşani.
Grupul va asigura protecţia culturilor agricole pe o suprafaţă de circa 515,6 mii ha, precum şi a populaţiei, infrastructurii şi bunurilor de pe raza a 201 localităţi. Valoarea investiţiei este de aproximativ 21,82 milioane de lei. După finalizarea investiţiei, la nivelul a 10 unităţi administrativ teritoriale de pe raza judeţului vor fi create şi 90 noi locuri de muncă prin angajarea personalului care va opera sistemele antigrindină. „Agricultura este un domeniu prioritar la nivelul Executivului, mai ales în contextul în care securitatea alimentară a ţării depinde în mare măsură de sprijinul acordat fermierilor de statul român, atât prin intermediul fondurilor europene, cât şi prin finanţările asigurate din bugetul naţional. Cunosc provocările cu care se confruntă fermierii suceveni, precum utilizarea păşunilor, procesarea produselor sau forţa de muncă insuficientă. În ceea ce priveşte subiectul discuţiilor de astăzi, ne-am implicat activ încă de acum câteva luni pentru demararea proiectului, şi împreună cu administraţia judeţeană şi cea locală, vom sprijini activ derularea tuturor etapelor următoare, astfel încât fermierii suceveni să beneficieze de un sistem modern şi performant de protecţie al culturilor”, a precizat, la finalul întrevederii de ieri, prefectul judeţului Suceava, Alexandru Moldovan. Ecaterina VICOL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau