Purtat pe drumuri, cu piciorul în ghips, din cauza medicului EXCLUSIV
Dimensiune font:
Bătaia de joc la adresa pacienţilor vasluieni continuă * un bolnav apărea ca neasigurat la medicul de familie, deşi plătise constant contribuţiile la bugetul de stat * pacientul a primit tratamentul abia după ce a descâlcit povestea * vinovat a fost medicul de familie, care nu a fost atent la introducerea datelor în computer * printr-o ciudată coincidenţă, specialistul avea pe listă o persoană neasigurată cu acelaşi nume, aceeaşi dată de naştere şi un CNP asemănător pacientului purtat pe drumuri * cazul nu este singular, iar şefii Casei de Asigurări de Sănătate recomandă mai multă prudenţă
Un vasluian consultat de medicul său de familie şi diagnosticat cu fractură s-a trezit în situaţia neplăcută de a nu putea beneficia de tratamentul necesar şi de concediul medical aferent din cauza faptului că figura în baza de date a medicului ca fiind neasigurat. În timp ce în evidenţele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui pacientul era asigurat, medicul de familie a refuzat să-i elibereze bolnavului reţeta şi certificatul de concediu medical. Situaţia s-a lămurit după câteva ore, timp în care, pacientul, cu piciorul în ghips, a fost nevoit să străbată drumul între CJAS şi cabinetul medicului de familie pentru a desface iţele unei situaţii revoltătoare şi nedrepte. „Eu ştiu sigur că am statut de asigurat şi, cu toate că mi s-a recomandat de către medicul ortoped repaus la pat, m-am deplasat până la cabinetul medicului de familie ca să primesc tratament şi concediu medical. Asistenta m-a întâmpinat cu mesajul clar că nu sunt asigurat. Am sunat la Casa de Sănătate, am şi mers până acolo, la recomandarea medicului de familie. Am aflat ceea ce ştiam deja, că sunt asigurat. Blindat cu tot felul de acte care să ateste calitatea de asigurat, m-am întors la medicul de familie şi misterul s-a desluşit într-un final”, a declarat bolnavul.
O poveste cu final neaşteptat
Medicul de familie s-a scuzat spunând că nu s-a mai confruntat cu o astfel de situaţie în întreaga sa carieră. „Eu sunt acuzată mereu că am ceva cu medicii, atunci când semnalez anumite probleme, dar de fiecare dată, întâmplările bolnavilor arată că am dreptate şi că nu ar strica mai multă înţelegere din partea doctorilor, mai multă compasiune pentru bolnav şi, de ce nu, mai multă atenţie”, a declarat preşedintele CJAS Vaslui, Simona Polak. Ce s-a întâmplat? „O persoană cu acelaşi nume ca al meu şi cu aceeaşi dată de naştere figura pe lista sa, iar în momentul în care erau introduse primele cifre ale CNP-ului, sistemul genera codul celeilalte persoane, care era, într-adevăr, neasigurată. Timp de mai mulţi ani am beneficiat de diverse servicii medicale la medicul de familie la care credeam că sunt înscris, când, de fapt, eu nu figuram pe lista sa de capitaţie”, a explicat pacientul.
Cardul de sănătate obligatoriu de la 1 septembrie
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate informează că serviciile medicale în sistemul public de sănătate vor fi acordate asiguraţilor în baza cardului naţional de sănătate începând cu 1 septembrie excepţie făcând asiguraţii pentru care cardul de sănătate nu a fost încă tipărit. Aceştia vor primi în continuare servicii medicale conform vechiului sistem de validare şi decontare, până când cardul lor va fi tipărit şi transmis prin poştă. Asiguraţii pe numele cărora a fost tipărit cardul, dar din diverse motive nu au intrat încă în posesia lui, trebuie să se adreseze casei de asigurări în evidenţa căreia se află pentru a solicita eliberarea cardului de sănătate.
Citeşte şi: Comuna Şuletea, la un pas de faliment
Tudor IFRIM
„Se întâmplă în mod frecvent ca unii medici de familie, din greşeală, din rea-voinţă sau din neglijenţă, să pună inutil pe drumuri bolnavii” – Simona Polak, preşedintele CJAS Vaslui
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau