Purtat pe drumuri pentru un formular tipizat EXCLUSIV/FOTO
Dimensiune font:
Trei zile pentru completarea unui banal formular tipizat * aceasta este, pe scurt, păţania lui Marcel Pîslariu, din Milişăuţi * bărbatul munceşte în Germaia şi a venit acasă ca să petreacă sărbătorile de iarnă cu familia * în loc să stea cu soţia şi copiii, el a fost nevoit să facă naveta între Suceava şi Rădăuţi pentru ca angajaţii de la Fisc să-i completeze un formular european
Birocrația a scos din minți un sucevean din comuna Milișăuți. Marcel Pîslariu a umblat trei zile pprin birouri pentru a obține un formular tipizat. „Locuiesc de cinci ani în Germania. Organele fiscale din Germania mi-au cerut să-mi clarific situaţia fiscală din ultimii cinci ani”, a declarat Marcel Pîslariu. Bărbatul a trebuit să completeze la Finanţe un formularul european E 9. „Aveam nevoie şi de informaţii din România pentru că în 2011 am fost angajat pe post de contabil la o firmă în ţară”, a completat suceveanul.
Citește și Karakul de Botoşani, un brand al Moldovei
Marcel Pîslariu a sperat că, fiind sărbătorile de iarnă, va reuşi să-şi rezolve problema într-un timp mai scurt, însă lucrurile nu au stat aşa. „Locuind în Milişăuţi am fost nevoit să merg la Administraţia Fiscală din Rădăuţi, după care la Suceava. Este a treia zi de când sunt pe drumuri. La Rădăuţi am depus o cerere. M-au chemat a doua zi la prânz ca să ridic cerearea. Deci nu l-a prima oră, ci la prânz ca să pierd o zi întreagă. Apoi am venit la Suceava, unde m-au pus să traduc formularul E 9, care este în limbile engleză şi germană. În Suceava am stat de dimineaţă până la ora 15 ca să depun formularul tradus”, a afirmat bărbatul. El s-a arătat dezamăgit de faptul că a fost nevoit să traducă formularul european, spunând că a depus şi în Germania documente în limba română pe care nu a fost obligat să le traducă.
Frustrarea stranierului este cu atât mai mare cu cât finanţiştii care l-au purtat pe drumuri sunt acoperiţi de lege. Cât priveşte traducerea formularului european, articolul 8 din Legea 207/2015 spune că limba oficială în administraţia fiscală este limba română şi dacă se depun documente într-o limbă străină organul fiscal solicită ca acestea să fie însoţite de traducerea în limba română.
Vrea să se stabilească în Germania
Suceveanul ne-a povestit că în Germania a fost nevoit să-şi schimbe perisul de conducere. Operaţiunea a durat doar 45 de minute, cu tot cu deplasarea pe autostradă între două oraşe. „La 14.30 am ieşit de la serviciu, am parcurs cu maşina 27 de kilometri şi la 15.20 am ieşit cu adeverinţa cu care puteam să circul cu maşina. Permisul de conducere mi-a venit prin poştă trei luni mai târziu. În cele 45 de minute am fost la primărie, mi-am făcut poza pentru permis, am făcut vizita medicală, Toate programările mi le-am făcut on-line”, ne-a mai spus sucevenul, care a adăugat că se simte frustrat pentru că în loc să stea cu familia de sărbători a fost nevoit să umble din instituţie în instituţie pentru completarea unei hârtii banale.
Marcel Pîslariu intenţionează să se stabilească în Germania cu tot cu familia sa. În curând va trebui să renunţe la cartea de identitate a ţării natale şi spune că nu-i pare rău... Oana ŞLEMCO
„Vreau să trag un semnal de alarmă, poate mai renunţăm la birocraţia excesivă” -- Marcel Pâslariu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau