Radiografia dezastrului din grădiniţele Moldovei FOTO
Dimensiune font:
Pentru mulţi copii din Regiunea de Nord-Est, începutul de an şcolar nu aduce bucurii, ci dimpotrivă * chiar dacă pare greu de crezut, mulţi preşcolari şi elevi învaţă în condiţii greu de imaginat * săli de clasă fără curent electric, prin care vântul bate în voie, bănci rupte şi duşumele care nu au văzut niciodată o mochetă, sobe în care cu greu se aprind lemnele ude, cam aşa arată multe unităţi de învăţământ din satele Moldovei
Ţâmpoceni, acesta este numele cătunului din comuna Păltinoasa în care se află cea mai insalubră unitate şcolară din judeţul Suceava. Clădirea a fost construită în urmă cu 25 de ani şi aduce mai mult cu un grajd decât cu una dedicată educaţiei. Un grajd în care, din păcate, învaţă 40 de şcolari şi preşcolari în două schimburi. şcoala are două încăperi - una este ocupată de elevi, iar cealaltă a fost transformată în grădiniţă.
„Nu am putut să facem mai mult”
Sărăcia care s-a abătut asupra şcolii şi care domină de fapt tot cătunul se zăreşte de la distanţă. De sub tencuiala desprinsă rânjesc cărămizile, iar prin acoperişul ciuruit plouă. Şcoala din cătun a fost, ca multe altele din judeţele Moldovei, victima nepăsării autorităţilor locale. Directorul şcolii din Capu Codrului, sub tutela căruia se află şi instituţia de la Ţâmpoceni, susţine că a făcut tot ce a fost uman şi legal posibil ca să soluţioneze problema. „Am dat cu var vara aceasta, am vopsit uşile şi am schimbat aplicele. Am făcut lucrări de reparaţii şi igienizare. Nu am putut să facem mai mult”, ne-a declarat directorul Mircea Mihăilă. Din păcate, conducerea Primăriei Păltinoasa nu a soluţionat niciuna dintre problemele grave cu care se confruntă şcoala din Ţâmpoceni.
Lucrurile se pot schimba
Alt sat, alte discuţii. La Grădiniţa din Războieni, un sat din comuna ieşeană Ţibăneşti, anul şcolar a început într-o sală de clasă sărăcăcioasă, dar luminată de zâmbetele copiilor. 23 de micuţi vin zi de zi ca să se bucure de educaţia garantată de un stat căruia nu prea îi pasă şi de condiţiile în care învaţă cei mici.
Clădirea arată jalnic, cu tencuiala cojită, ferestre sparte şi cu greu ai crede că adăposteşte grădiniţa care, din unele surse, nu are curent din mai ca urmare a unei defecţiuni. Autorităţile au o altă poveste. „Noi am închis curentul pe timp de vară ca să nu se întâmple vreo nenorocire. Ieri (marţi, 15 septembrie – n.r.) a fost o problemă pentru că s-a ars o siguranţă, dar s-a reparat”, a spus viceprimarul Dănuţ Cristescu.
Clădirea a avut şi zile mai bune, a fost în reparaţii capitale, dar a rămas în starea actuală pentru că nu au fost suficienţi elevi să înveţe acolo, după cum a explicat viceprimarul. „Într-adevăr, pe afară arată rău, dar în camera în care învaţă copiii de grădiniţă am zugrăvit, am reparat tavanul. La început, părinţii au fost de acord cu toate condiţiile ca să fie mai aproape de copiii lor, dar lucrurile se pot schimba. Vom avea discuţii la şcoală cu profesorii să vedem dacă există o cale de transport a copiilor către alte şcoli din comună. Problema e cu transportul iarna, din cauza drumurilor destul de proaste. Încălzirea o facem cu lemne la sobă, toaleta este lipită de clădire”, a completat viceprimarul.
În sala podită cu duşumele, copiii iau masa în Recreaţia Mare – câte o bucată de pâine oferită în cadrul programului „Laptele şi cornul”. Pâine deocamdată fiindcă laptele vine abia peste două săptămâni. Copiii însă nu cunosc discuţiile autorităţilor, ei se bucură să fie împreună şi primesc cu drag orice dar, aşa cum a fost în prima zi de şcoală. La iniţiativa farmacistei Denisa Timofte, din Ţibăneşti şi a multor oameni de bine din Iaşi, micuţii au primit ghiozdane pline cu rechizite, jucării şi jocuri educative care au umplut sala de culoare şi bucurie.
Daruri au ajuns şi la Grădiniţa din Jigoreni, unde micuţii au condiţii mult mai bune de lucru, dovadă că omul sfinţeşte locul dacă vrea.
Citeşte şi: Feţele „generalilor“ din Educaţie sunt roşii
Grupaj coordonat de Maura ANGHEL
„Am prezentat problema în Consiliul de Administraţie al şcolii, din care fac parte şi reprezentanţi ai Primăriei. Am cerut înlocuirea acoperişului” – Mircea Mihăilă, directorul Şcolii Capu Codrului
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau