Radu Prisăcaru îi calcă pe urme lui Relu Fenechiu
Dimensiune font:
Condamnat pentru şpagă, fostul prefect al Iaşului Radu Prisăcaru a început un nou război în justiţie. Reamintim că Radu Prisăcaru şi fostul şef al Agenţiei Domeniilor Statului Iaşi, Flavius Ioniţă, au fost acuzaţi că au cerut de la Norina Forna, decanul Facultăţii de Stomatologie, 3 hectare de pământ pentru a facilita un schimb de terenuri cu ADS şi, implicit, retrocedarea a 16 ha la Miroslava. Târgul a fost intermediat de afaceristul Cristian Maftei şi de avocatul Toni Baltag. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au trimis pe ex-prefect la închisoare pentru 4 ani, Maftei a fost condamnat la 6 ani, iar Baltag şi Ioniţă – la câte 3 ani.
Vrea regim semideschis
Radu Prisăcaru a ajuns în Penitenciarul Iaşi, unde i s-a stabilit un regim închis de executare a pedepsei. Acum, el a contestat decizia, cerând regim semideschis. „Petentul nu prezintă nici un risc pentru siguranţa penitenciarului. Natura faptei pentru care a fost condamnat nu împiedică stabilirea unui regim inferior de executare, nefiind o infracţiune violentă”, şi-a justificat fostul prefect cererea, formulată prin avocat.
Alte argumente invocate vizează faptul că s-a predat singur, dar şi profilul lui Radu Prisăcaru: „Vârsta, starea de sănătate, disponibilitatea de a munci, lipsa antecedentelor penale, faptul că pe perioada urmăririi penale, precum şi pe întreaga perioadă a executării pedepsei după încarcerarea sa, a avut un comportament ireproşabil, sunt elemente care-l recomandă pentru încadrarea în regimul de executare semideschis”.
Ca să-i impresioneze pe judecători, fostul reprezentant al Guvernului în teritoriu şi-a enumerat şi... diplomele de la diverse asociaţii şi instituţii din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor, printre care cea acordată în 2005, pentru cel mai activ prefect.
Primul termen al procesului a fost stabilit pentru 2 septembrie. Radu Prisăcaru îi calcă astfel pe urme ex-deputatului Relu Fenechiu, condamnat în la 5 ani de închisoare în dosarul Transformatorul, care de asemenea a contestat regimul închis. Rămâne de văzut dacă va avea mai mult succes... Ştefana CZELLER
Ce presupune regimul închis
În baza Legii 254, regimul închis se aplică deţinuţilor cu pedepse între 3 şi 13 ani. Aceştia prestează muncă şi diferite activităţi în spatele gratiilor, sub pază, iar dacă ies din penitenciar, sunt însoţiţi de gardieni. Regimul semideschis este pentru cei cu pedepse până în 3 ani. Aceştia se pot deplasa neînsoţiţi în anumite zone ale unităţii şi chiar pot ieşi din penitenciar sub supraveghere electronică.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau