RAFO Oneşti va fi vândută la fier vechi
Dimensiune font:
Firma Petrochemical Holding din Viena, acţionarul majoritar al societăţii, a decis să vândă rafinăria * terenul va fi folosit ca platformă industrială pentru o serie de proiecte tehnice * discuţii despre dizolvarea societăţii se poartă încă din 2014
Una dintre cele mai mari societăţi din Moldova, RAFO Oneşti, va deveni istorie. În scurt timp, firma va fi vândută la fier vechi. „Datorită situaţiei financiare a RAFO, îl împuternicesc pe directorul general RAFO SA să înceapă procedura de desfacere (vânzare) a activelor şi utilajelor aferente ale companiei”, se arată într-un comunicat al companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Sumele obţinute din vânzarea instalaţiilor vor fi folosite pentru finanţarea activităţii curente, plata obligaţiilor de mediu şi întreţinea infrastructurii existente în vederea dezvoltării pe terenurile rafinăriei a unei platforme industriale pentru implementarea unor proiecte tehnice. „Preţul de vânzare a activelor şi a utilajelor se va stabili în baza preţurilor utilajelor pe piaţa second-hand (utilaje folosite), dar nu poate fi mai mic decât preţul fierului vechi pe piaţa locală românească în ziua semnării contractelor de vânzare/cumpărare a utilajelor”, se mai arată în comunicat.
Încercări de modernizare
Instalaţiile rafinăriei din Oneşti au fost oprite pe 20 februarie 2008, an în care s-a decis începerea programului de modernizare pentru repornire, care a fost aplicat parţial inclusiv în anul 2013. Cu toată sistarea activităţii de producere a combustibililor lichizi, RAFO a obţinut, în 2013, venituri de peste 98 de milioane de lei din vânzarea stocului de ţiţei, a staţiilor de carburanţi, vagoanelor şi locomotivelor, dar şi din fier vechi. A încasat bani şi din alte surse şi s-au acoperit cheltuieli de aproape 136 de milioane de lei, dar şi datoriile la bugetul de stat. Ajustările în exerciţiul financiar, dar mai ales fiscalitatea şi blocajul financiar, au cauzat pierderi de peste 46,5 milioane de lei societăţii. „În contextul crizei economice globale este dificil pentru RAFO să atragă resursele financiare necesare continuării programului de modernizare şi retehnologizare asumat. Din punct de vedere al managementului, societatea a demonstrat că are personal calificat, că poate executa lucrări cu forţe proprii, dar acest lucru nu este suficient fără sursă de finanţare”, indica Miroslav Dermendjiev, preşedintele Consiliului de Administraţie al RAFO în Raportul administratorilor pe anul 2013.
Disponibilizări în învăţământul băcăuan
Reduceri de capital
În 2014, rafinăria controlată de omul de afaceri rus Iakov Goldovski, şi-a propus să reducă capitalul cu aproape 2 miliarde de lei, pentru a acoperi pierderile istorice şi pentru a evita dizolvarea companiei. Măsura a fost o alternativă la dizolvarea companiei, cerută de legea societăţilor comerciale în momentul în care activul net scade la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului. RAFO s-a aflat în această situaţie de foarte mulţi ani.
Ionuţ ŞERBAN
Petrochemical Holding deţine 96,51% din acţiunile RAFO, iar restul de 3,48% aparţine mai multor acţionari. Compania Petrochemical Holding a devenit, oficial, acţionar majoritar la societatea RAFO Oneşti în octombrie 2009.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau