RAPORT ALARMANT Poluarea şi zgomotul sufocă Iaşul
Dimensiune font:
În unele zone ale oraşului, ieşenii nu mai pot comunica între ei, pe stradă, din cauza poluării fonice accentuate * potrivit unei statistici recente, zonele cu cea mai mare poluare fonică sunt cele de pe lângă spitale, incinta industrială şi Moara de Foc * poluarea aerului după mutarea vămii se află în scădere, însă praful este în continuare o problemă pentru zonele din Podul de Piatră şi Tătăraşi
O situaţie prezentată recent de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi pune accent pe două mari probleme ce pot afecta sănătatea şi bunăstarea ieşenilor. Potrivit unui raport de mediu emis pe luna septembrie, în majoritatea zonelor monitorizate, indicii de zgomot au depăşit semnificativ limitele maxime admisibile, impuse de normele europene.
Cele mai mari depăşiri au fost înregistrate în punctele de măsurare din intersecţia Moara de Foc (Lukoil), în zona Spitalului de Recuperare, Spitalului „Sf. Maria” şi în incinta industrială (Moldomobila). În cifre, au fost 18 puncte monitorizate de APM Iaşi, fiecare având nivele maxime de zgomot diferite. Potrivit statisticii, singura zonă unde s-au respectat normele de zgomot a fost strada de categoria tehnică I magistrală, cu puncte de măsură pe Strada Canta - Lidl, Calea Chişinăului - CET şi Intersecţia de la Gara Centrală, unde nivelul de zgomot maxim de 75 dB nu a fost depăşit, media fiind de 73 dB.
În schimb, depăşiri ale nivelului maxim de 70 dB s-au înregistrat pe strada de categoria tehnică II, de legătură, cu puncte de măsură în intersecţia Moara de Foc (79,09 dB). Depăşiri ale limitei maxime de zgomot au fost înregistrate şi pe strada de categoria tehnică III, de colectare, cu nivel maxim de 65 dB, în zona Spitalului de Recuperare (75,87 dB), Spitalului de Copii „Sf. Maria” (71,14 dB) şi Strada Han Tătar – Oancea (68,52 dB). Alte depăşiri ale nivelului maxim de zgomot s-au măsurat pe strada de categoria tehnică IV, de deservire locală, unde limita maximă impusă este de 60 dB. Pe această zonă, s-au înregistrat depăşiri în perimetrul Spitalului de Neurochirurgie (67,28 dB) şi Grădiniţa „Decebal” – Şcoala „Titu Maiorescu” (64,91 dB). Una din zonele poluate fonic este incinta industrială, unde nivelul maxim de zgomot este de 65dB, dar nerespectat în toate cele trei puncte de măsură, astfel: CET I – 66,04 dB, Moldomobila – 72,04 dB, zona Vel Pitar – 71,79 dB.
Mutarea vămii ar putea reduce poluarea în oraş
Prefectul judeţului, Dan Cârlan, a cerut APM Iaşi monitorizarea atentă a nivelului poluării în Podul de Piatră şi bl. Nicolae Iorga – Gara Nicolina, începând cu luna noiembrie. Solicitarea vine în urma mutării vămii de pe bl. Nicolae Iorga, unul din factorii care contribuia negativ la calitatea aerului în zona respectivă. „Din rapoartele anterioare am înţeles că Vama era unul din factorii generatori de poluare în oraş. După ce a fost mutată săptămâna trecută şi traficul greu a fost deviat, trebuie să urmărim evoluţia poluării şi să vedem ce efect a avut mutarea vămii”, a precizat prefectul Dan Cârlan.
Potrivit statisticii remise luna trecută de APM, nivelul poluării aerului în oraş a scăzut şi nu depăşeşte normele maxime, cu excepţia particulelor în suspensie PM10, adică praful. Statistica arată că în septembrie nu s-au înregistrat depăşiri ale limitei maxime, însă doar jumătate din staţii au funcţionat, din cauza unor defecţiuni. În decursul anului, cele mai multe depăşiri de PM10 au fost în zona Podul de Piatră (33), Tomeşti (15), Oancea – Tătăraşi (6) şi Ungheni (6). În Copou au fost depăşiri de ozon (19).
Vezi si EXCLUSIV Poliţia Locală a pierdut războiul PET-urilor!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau