Răscoală la Ilişeşti
Dimensiune font:
Rămaşi fără venitul minim garantat, 32 de asistaţi social i-au cerut socoteală primarului Răduţu Avasiloaie * ei au primit şi decizii de restituire a banilor încasaţi anul trecut * oamenii s-au revoltat şi spun că au fost păcăliţi * ei îi acuză pe membrii unei Asociaţii de creştere a animalelor că i-ar fi angajat fictiv şi i-ar fi plătit doar în acte * sumele ar fi fost suficient de mari, ca să-i lase pe amărâţi fără sprijinul financiar acordat de stat
Scandalul a pornit în urmă cu două săptămâni, când 32 de asistaţi social din comuna Ilişeşti au primit acasă decizii de restituire a ajutorului social încasat ilegal în perioada februarie 2013– 31 decembrie 2014. Deciziile au fost emise de Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Sumele sunt mari în comparaţie cu posibilităţile financiare ale asistaţilor. „Eu trebuie să le dau înapoi 5.361 de lei. Am zece copii. De unde să scot aceşti bani?”, ne-a declarat Maria Nicanău.
Oamenii spun că sunt buni de plată pentru că membrii Asociaţiei de creştere a animalelor „Cimbreana”, care a administrat imaşul comunal până în aprilie 2015, i-ar fi angajat fictiv ca zilieri şi i-ar fi plătit doar în acte. „Viceprimarul ne-a trimis în 2013 ca să culegem spini de pe imaş timp de vreo trei zile. Nu am primit niciun leu atunci. Erau ore de muncă în folosul comunităţii pentru ajutorul social. Acum ni se spune că am lucrat un an de zile, am primit bani atunci şi că trebuie să restituim ajutorul social”, ne-a spus unul dintre asistaţi.
Contre la primărie
Asistaţii social au venit la Primărie ca să-i ceară socoteală primarului, Răduţu Avasiloaie, pe care-l acuză că este vinovat de toată această situaţie. „Ne-au luat buletinele din Primărie ca să ne facă zilieri”, ne-a spus Maria Nicanău. Alesul local susţine că nu are nicio vină şi că la mijloc este o neînţelegere, care se va clarifica peste câteva zile. Totuşi, recunoaşte că viceprimarul Florea Vladimir i-a trimis pe asistaţi să cureţe islazul comunal, timp de trei zile, fără să-i plătească. Este vorba despre terenul pe care l-a administrat Asociaţia de creştere a animalelor „Cimbreana”. S-a întâmplat în 2013. Efortul asistaţilor a fost considerat muncă în folosul comunităţii. „Au fost trei zile din câte îmi amintesc. Oamenii nu au fost pontaţi”, a spus viceprimarul Florea Vladimir.
Primarul Răduţu Vasiloaie a explicat că parte dintre asistaţi au rămas fără ajutorul minim garantat pentru că nu au completat corespunzător dosarele. Mai exact nu ar fi anexat adeverinţele de şomer. A omis să spună însă că Primăria trebuie să verifice dosarele şi să se asigure că sunt complete. Reprezentanţii Asociaţiei „Cimbreana”, pe care asistaţii îi acuză că i-ar fi plătit în mod fictiv, au refuzat să facă declaraţii publice pe acest subiect. Ne-au spus doar un singur lucru: că sunt nevinovaţi.
Citeşte şi: Tupeul vânzătorilor din Bazarul Sucevei
Oana ŞLEMCO
„O vecină trebuie să dea 2.600 de lei, altul 2.900 de lei” – Maria Nicanău
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau