Rătăciţi prin Consiliul Local
Dimensiune font:
Iaşul s-a pricopsit cu o nouă masă amorfă în Consiliul Local, de astă dată, o garnitură cât se poate de nocivă pentru soarta oraşului * interlopi, profesori universitari şi avocaţi cu reacţii imprevizibile şi impertinente, de scara blocului, speculanţi imobiliari sau femei cu trecut incert, formează deliberativul care decide soarta acestui oraş * practic, această legislatură lasă impresia bine definită a unei adunături nepregătite, propulsate de pe o trambulină politică
Reporterii „Evenimentul Regional al Moldovei” au iniţiat un demers jurnalistic pentru a afla din partea noii garnituri de consilieri locali cu care s-a pricopsit Iaşul în urma alegerilor locale din 6 iunie, care este scopul acestora, ce intenţii şi iniţiative de viitor au şi dacă au reuşit să-şi aducă în vreun fel, contribuţia la schimbarea la schimbarea măcar a unui fir de iarbă din Iaşi, în acest prim trimestru din legislatură. Ce a rezultat în urma acestei iscodiri jurnalistice sare dincolo de orice reper sau conduită a unui ales local.
Consilierii Pinocchio: „Am o listă de proiecte, dar nu am depus niciunul”
În mare, răspunsurile consilierilor, peste cele de-a dreptul impertinente ale unora, a demonstrat un singur lucru: actuala echipă din CLM este „tămâie”, iar acest lucru nu au reuşit să-l ascundă, mare parte dintre ei, sau nici măcar nu s-au sfiit să-l recunoască. „Am o listă de patru proiecte pe care o să le trimit săptămâna viitoare. O să-l fac public atunci. Nu-i nimic secret, dar vreau să le anunţ săptămâna viitoare”, a spus consilierul PNL Etienne Ignat. „Nu am avut nicio iniţiativă, dar am un proiect care trebuie construit, pentru a-l depune spre aprobarea Consiliului”, a spus şi consilierul PNL Alexandru Coţofan. O altă ipostază a lipsei de idei şi de iniţiativă ne-a dat-o un mai vechi consilier PSD, care a încercat să-şi ascundă lipsa de activitate în spatele grupului. „La nivelul grupului, noi acţionăm în mod unitar. În mod individual nu pot să vă răspund afirmativ, pentru că ar însemna să vă mint şi nu vreau să fac lucru ăsta. Mă interesează în primul rând să mă achit de sarcinile pe care le am, conform comisiilor din care fac parte (preşedinte al Comisiei de Sport din CLM, n.r.). Vreau să fac destul de multe lucruri, însă nu am vrut să mă aşez înaintea timpului, fiind şi perioada de vacanţă, dar de acum timpul a intrat pe un făgaş normal şi din perspectiva asta, normal că nu o să stau cu mâinile în sân. Până la sfârşitul anului voi avea o iniţiativă, negreşit”, a spus Florin Ciobotaru (PSD). Un alt consilier PSD, în persoana lui Mihai Pintilei, a ocolit să dea un răspuns jurnaliştilor „Evenimentul”, susţinând că este într-o discuţie „la muzeul... aici, la doamna Stratulat”. „Am mai multe intenţii care s-ar putea materializa în proiecte de hotărâri, dar problema este că acum, înainte de campania electorală, din păcate, interesele multora sunt altele. Ca să găsesc deschidere pentru ca un proiect de hotărâre să şi treacă, este nevoie ca oamenii să depăşească perioada asta tulbure şi pătimaşă. Am două proiecte în plan, pe care cred că le voi depune la secretariat la începutul anului viitor, după alegeri”, a spus şi consilierul PNL Ciprian Bostan.
Consilieri pe care îi strânge mintea de li se umflă... muşchii
Printre cei intervievaţi au fost şi consilieri care, pentru a-şi ascunde lipsa de activitate, au folosit un limbaj şi o tonalitate de golănoi de cartier, cum este cazul elevatului profesor universitar Marcel Istrate. „Nu am avut nicio iniţiativă. Am un proiect, dar îl voi prezenta la locul potrivit. Am învăţat să fac lucrurile la momentul potrivit, de asta nu vă spun nimic. Prefer ca orice discuţie să o avem faţă în faţă, să ne privim în ochi şi să ne întrebăm şi să ne răspundem reciproc, nu aşa, prin telefon. Sunt consilier local pentru că la vârsta şi experienţa pe care am acumulat-o, cred că pot să dau ceva comunităţii, care la rândul ei, mi-a dat şi ea câte ceva”, a spus consilierul PSD.
Spre deosebire de acesta, au fost şi consilieri precum Daniela Tăutu, pe care am prins-o total nepregătită, dar care şi-a arătat, cu sinceritate, întreaga disponibilitate pentru un mic „interogatoriu”. „Sincer să vă zic, în momentul de faţă, fiind la început, am puţine emoţii atunci când sunt şedinţele publice, dar atunci când sunt şedinţele noastre interne, de la PNL, sau la şedinţa comisiilor reunite, am propuneri în ceea ce priveşte municipiul Iaşi. Una dintre propuneri a fost făcută după ce mulţi ieşeni mi-au spus că stau în staţiile de autobuz şi nu ştiu când acestea ajung, deoarece staţiile nu sunt prevăzute cu panouri pe care să fie trecut un orar când ajunge vehiculul în staţie. Am propus ca Poliţia Rutieră să fie mult mai prezentă pe străzile Iaşului, în condiţiile în care şoferii dau dovadă de indisciplină în trafic sau pietonii trebuie să alerge pe trecerile de pietoni pentru ca unii şoferi să nu dea peste ei”, a spus Daniela Tăutu.
„Nu pot, dom'le, să am o idee, aşa spontan!”
Faţă de cazul precedent, un exemplu de lipsă crasă de implicare este dat de prezenţa flască şi enigmatică a sindicalistului RATP Vasile Sandu (PSD), aflat deja la al doilea mandat, care în afara depunerii jurământului nu a scos nici măcar un oftat în plen. „N-am avut nicio iniţiativă, dar am avut discuţii la nivel de comisii, în colegial. Nu vă pot spune acum dacă am vreun proiect. Na, fiecare avem idei, dar încă nu le-am materializat. Nu pot să vă spun acum o idee, spontan. Sunt lucruri la care te gândeşti, poţi să ai mai multe gânduri rele şi le sortezi pe cele mai bune. La momentul ăsta, nu vă pot spune ceva anume...”, a bâiguit consilierul Vasile Sandu. Şirul aleşilor de paie a continuat şi cu alţi consilieri care au fost aruncaţi în vară pe listele de partid pe criterii de neînţeles. „Nu pot să vă dau nicio iniţiativă, concret. Eu voi activa în Comisia de sănătate şi aici am monitorizat îndeaproape proiectul de construcţie a Spitalului Regional de Urgenţă, după care cred că Iaşul ar avea nevoie de un Spital Municipal cu toate specialităţile, care să deservească doar Zona Metropolitană a Iaşului, spital care să meargă mult şi pe partea didactică şi pe cercetare, printr-un parteneriat între Primăria Iaşi şi UMF”, a recitat consilierul PNL Vlad Ghizdovăţ. Un alt liberal plin de iniţiative, dar care nu se poate bucura de roadele sudorii funţii sale, din cauza unui sabotaj din interiorul Primăriei, este Lucian Jugrin. „Am avut un proiect privind achiziţia de autobuze pe fonduri europene, împreună cu colegii mei, iar un proiect personal, tot la fel, alături de colegii liberali, am făcut mai multe adrese la primărie prin care am solicitat un răspuns la mai multe probleme pentru a putea depune proiectul aşa cum trebuie. Până în momentul de faţă nu am primit răspunsuri la acele solicitări. Vă voi comunica proiectul respectiv, când voi primi de la primărie răspunsul respectiv”, a declarat, apoteotic, liberalul Lucian Jugrin.
„Nu am avut nicio iniţiativă, dar am destule în cap”
Mai plin de importanţă, dar tot în acelaşi con de umbră din care nu răsare nicio idee, l-am găsit şi pe consilierul PNL Tudor Dornean. „Nu am avut nicio iniţiativă, dar am destule în cap. Aş fi vrut să reglementăm problema parcometrelor în Iaşi sau a extinderii spaţiului verde, ca la Palas, precum şi amenajarea tuturor parcurilor. Lumea merge numai pe beton şi nu se bucură de iarba verde de care ar trebui să se bucure. Ar mai fi proiecte, dar acum nu-mi vin în cap. A, ar mai fi înfiinţarea unui Ghişeu Unic la Primărie pentru cei din mediul antreprenorial, pentru că se pierde foarte mult timp cu birocraţia, dar numai să se aşeze apele cu alegerile astea, ca să ne putem apuca de treabă, că mai mult acuma sunt discursuri populiste! Eu vin din mediul privat şi chiar vreau să-mi aduc aportul, cu experienţa pe care o am”, a spus Tudor Dornean. La rândul său, liberalul Eduard Boz a demonstrat că oricâte cărţi de SF s-au scris, tot mai este loc pentru exprimări de gen. „Nu am avut nicio iniţiativă, dar au fost iniţiative din partea noastră, cum ar fi deschiderea terenurilor de sport ale şcolilor pentru copii şi preluarea de către municipalitate a activelor Fortus, în vederea deschiderii Parcului industrial. Proiectul meu personal este să construim sub pasajul Nicolina un Centru Integrat de Servicii Comunitare, în care să aducem toate serviciile publice”, a declarat consilierul Eduard Boz.
Faţă de aceşti aleşi, care măcar au avut bunul simţ să nu închidă telefonul, au fost destui care nici nu au catadicsit să răspundă, cum ar fi „copilul de trupă al PNL”, Răzvan Timofciuc, independentul Andrei Postolache, Daniel Piftor (PMP) sau afaceristul cu păcănele Daniel Corozal. Nici consilierul PSD Florin Boca nu a binevoit să ofere un răspuns asupra activităţii sale din Consiliul Local, fiind ocupat, probabil, cu dezvoltarea vreunui alt proiect imobiliar personal. Nelu PĂUNESCU
„Am învăţat să fac lucrurile la momentul potrivit, de asta nu vă spun nimic” - Marcel Istrate, consilier local PSD
* * *
„Nu am avut nicio iniţiativă, dar am destule în cap” - Tudor Dornean, consilier local PNL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau