Război de la bătătorul de covoare
Dimensiune font:
La şedinţa de ieri de Consiliu Local a fost scandal * reprezentanţii băcăuanilor din zona Mioriţei au acuzat angajaţii Primăriei că le distrug grădinile, amenajările din curţile blocurilor şi bătătoarele de covoare * oamenii se opun amenajărilor incluse în cadrul proiectului european de modernizare a zonelor verzi * a fost nevoie de intervenţia Poliţiei pentru efectuarea lucrărilor pe spaţiile publice * de partea cealaltă, reprezentanţii Primăriei spun că „sunt chestiuni sentimentale”
Nouă preşedinţi de asociaţii din zona Mioriţei, conduşi de Doru Tănase, au luat ieri cu asalt sala Consiliului Local (CL) Bacău, nemulţumiţi că inginerii şi lucrătorii de la Primărie intră pe spaţiile verzi dintre blocuri pentru a le moderniza, sau distruge, cum susţin oamenii. Este vorba despre lucrările derulate în cadrul proiectului de modernizare a zonelor verzi şi amenajarea de noi spaţii, finanţat din fonduri europene
Ce spune proiectul
Proiectul „Creare şi modernizare spatii verzi în municipiul Bacău” finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013, Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – potenţiali poli de creştere, are o valoare totală de 14.937.961,52 lei, din care 14.635.556,68 lei sunt bani europeni. La final vor fi modernizate 104 spaţii verzi, în suprafaţă totală de 124.528 metri pătraţi. Loturile se află pe străzile Mioriţei, Martir Horia, Martir Cloşca, Nordului, Milcov, Letea, George Bacovia, I.L.Caragiale, Vadu Bistriţei, Logofot Tăutu, Tipografilor, Bradului, Nicu Enea, 9 Mai, Stadionului, Mircea Eliade, Ion Luca, Alecu Russo, Prieteniei, Slănicului, Martir Crişan, Banca Naţională şi 22 Decembrie.
Modernizarea constă în curăţarea terenurilor, plantarea de arbori şi arbuşti, însămânţare de gazon, refacerea şi redimensionarea aleilor şi trotuarelor dintre blocuri pe acelaşi traseu pietonal, realizarea de alei din pavele, instalaţii de iluminat public pentru aleile pietonale, montarea de bănci şi coşuri de gunoi. În acelaşi timp, proiectul include tăieri de arbori ce pun în pericol siguranţa clădirilor şi locatarilor, inclusiv scoaterea cioatelor; defrişarea pomilor fructiferi bolnavi şi fără valoare decorativă, a gardurilor degradate amplasate pe spaţiu public de către locatari pentru delimitarea unor zone cu destinaţie de grădinărit sau gospodărie.
Citeşte şi: O treime din populaţie rămâne fără apă caldă
Scandal de la bătătoarele de covoare
Cei nouă preşedinţi de asociaţii de proprietari din zona Mioriţei au cerut ieri consilierilor să abroge hotărârea de Consiliu Local prin care a fost aprobat proiectul. Supăraţi că angajaţii Primăriei, conduşi de un inginer „rău”, „au distrus până şi un bătător”, delegaţia a cerut oprirea lucrărilor. „Au intrat abuziv în grădini. Acele zone verzi nu trebuie stricate! Oamenii au investit în trandafiri, în pompe de apă. Au distrus până şi un bătător de rufe. Să se oprească lucrările!”, a ridicat cu vehemenţă problema Doru Tănase. „Problema este una sentimentală”, a tranşat situaţia viceprimarul Vasile Tescaru. În zadar a încercat însă executivul Primăriei să le explice oamenilor că proiectul prevede amenajări moderne care nu include anexe, bătătoare de covoare, sârme de rufe întinse prin grădini sau straturi, roşii şi varză.
Altercaţii cu intervenţia Poliţiei
Situaţia a degenerat, iar oamenii nemulţumiţi au mărturisit că inginerul „rău” şi lucrătorii Primăriei au fost nevoiţi. Săptămâna trecută, să apeleze la Poliţie pentru a intra pe spaţiile publice în vederea realizării lucrărilor. „Nu i-am lăsat să intre cu utilajele şi inginerul Primăriei a fost violent verbal. A ieşit scandal. Au chemat Poliţia şi Jandarmii şi tot au intrat cu utilajele”, a mărturisit Doru Tănase. Pentru lămurirea situaţiei şi găsirea unei eventuale soluţii pentru încetarea scandalului s-a stabilit ca astăzi, executivul Primăriei Bacău împreună cu aleşii locali care vor dori, să meargă în cartierul Mioriţei ca să discute cu locatarii.
Sonia PAVELESCU
„Se distrug grădinile, se scot bătătoarele, se taie copacii. Oamenii făcuseră frumos în grădini, îşi puseseră şi ei ceva acolo, o legumă!”- preşedinte de asociaţie
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau