Record de percheziţii la traficanţii de ţigări
Dimensiune font:
Mascaţii au făcut ieri 70 de percheziţii pentru a destructura trei grupări de contrabandişti * prejudiciul în acest dosar este de 3,5 milioane de euro * 44 de persoane au fost conduse la audieri * printre ei se află şi primarul comunei Ulma
Membrii a trei grupări de contrabandişti care alimentau cu ţigări întreaga ţară au avut ieri o zi foarte grea. Poliţiştii şi procurorii de la BCCO şi DIICOT le-au dat deşteptarea la ora 6.00 dimineaţă. Ei au făcut simultan 70 de percheziţii domiciliare în judeţele Braşov, Bacău, Covasna, Harghita, Ilfov, Mureş, Prahova, Suceava şi în municipiul Bucureşti. „S-au efectuat 56 de percheziţii în judeţul Suceava, 3 în Covasna, câte două în Harghita, Braşov şi Ilfov şi câte una în Bacău, Vrancea, Mureş, Prahova şi Bucureşti”, au transmis anchetatorii. Din cele 56 de percheziţii făcute în judeţul Suceava, peste 40 au fost efectuate în zona Fălticeni.
Cum acţionau contrabandiştii
Din cercetări a reieşit că, în perioada 2012-2014, la Fălticeni şi în zona limitrofă s-ar fi constituit trei grupări infracţionale organizate în scopul săvârşirii de infracţiuni de contrabandă. Liderii grupurilor ar fi coordonat achiziţionarea de ţigarete de provenienţă extracomunitară de la furnizorii de pe raza judeţului Suceava, care îşi au domiciliile în zona adiacentă frontierei româno-ucrainene. Tot liderii ar fi identificat cumpărători în judeţele Harghita, Covasna, Bacău, Vrancea, Braşov, Mureş, Prahova şi din municipiul Bucureşti. Transporturile cu ţigări erau efectuate doar în intervalul orar18-8.00 pe drumuri puţin circulate, în aşa fel încât maşinile de poliţie să poată fi observate cu uşurinţă. „Persoanele care asigurau traseul de deplasare ar fi efectuat măsuri de contrafilaj pentru a identifica dacă transportul este supravegheat de poliţişti”, susţin anchetatorii.
Autoutilitarele folosite la transportul ţigaretelor aveau locaşuri special amenajate. De cele mai multe ori, cumpărătorii plăteau ţigările folosind sisteme de transfer rapid de numerar din cadrul staţiilor de alimentare cu carburanţi.
Citeşte şi: Protest faţă de groapa de gunoi de la Mestecăniş
Prejudiciul uriaş este departe de a fi recuperat
În cei doi ani de activitate, cele trei grupări de contrabandiştii care aveau grijă ca ţigaretele din Ucraina şi Grecia să ajungă în toată ţara, au prejudiciat statul cu 3,5 milioane de euro. 44 dintre suspecţi au fost conduşi ieri la audieri. Rămâne de văzut dacă anchetatorii, care au cheltuit sume uriaşe pentru aceste investigaţii, îşi pot dubla acuzaţiile deja formulate cu dovezi şi mai ales dacă statul va reuşi să recupereze cele 3,5 milioane de euro de la presupuşii infractori.
Pe de altă parte, investigaţiile în astfel de cazuri şi apoi procesele din instanţă se desfăşoară greu. Să ne amintim de ancheta începută prin 2010 de procurorii DNA, care i-a vizat pe poliţiştii şi vameşii de la punctul de trecere a frontierei Siret, într-un dosar de luare de mită pentru favorizarea contrabandiştilor. Procesele au început în 2011 şi s-au încheiat abia în luna martie a acestui an, când 48 dintre infractorii dovediţi au fost condamnaţi la 5 ani de închisoare cu suspendare. Într-un fel, am putea spune că aceasta este un caz fericit deoarece ancheta procurorilor DNA a avut finalitate.
În multe alte cazuri contrabandiştii nici măcar nu au fost identificaţi. Un exemplu concret este dosarul celor 100.000 de ţigări de contrabandă camuflate în buşteni scobiţi. ţigaretele au fost descoperite la Dorenşti în 2013, iar de atunci dosarul este plimbat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi la DIICOT şi invers.
Oana ŞLEMCO
Printre cei 44 de suspecţi aduşi la audieri se numără şi Petru Marocico, primarul comunei Ulma. Acesta a ajuns la sediul Parchetelor din Suceava, ieri, după ora 14.00.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau