primari iasi
Dimensiune font:
Judeţul are cei mai mulţi primari şi viceprimari penali din Regiunea de Nord-Est * opt edili au probleme cu legea * mulţi dintre ei nu se mai află la cârma localităţilor unde au câştigat alegerile
Primarul Bacăului, Romeo Stavarache (PNL), a fost trimis în judecată în 2014 de procurorii DNA, pentru fapte de corupţie, în două dosare penale. Liberalul este acuzat de luare de mită în valoare de 2,39 milioane de lei, dar şi de tentativă de abuz în funcţie, după ce a alocat un apartament social unui subordonat din primărie. Pe 27 iunie 2014 a încălcat măsura controlului judiciar, motiv pentru care a fost arestat preventiv, ţinut în celulă trei luni, apoi în arest la domiciliu, iar din primăvara acestui an a fost lăsat liber, în stare de control judiciar. În cele din urmă s-a întors la Primărie.
Şefii oraşului Buhuşi sunt urmăriţi penal
Ionel Turcea (PSD), primarul de Buhuşi, şi fostul viceprimar, Vasile Zaharia, sunt urmăriţi penal. Dosarul vizează mai multe contracte publice încredinţate de Primărie unor firme „client”. Ancheta împotriva celor doi a fost clasată în urmă cu mai mult timp, dar a fost redeschisă, la sfârşitul săptămânii trecute, pe fondul apariţiei de noi indicii şi probe. La originea acesteia se află plângeri formulate de un localnic, Sandu Pobereznic, care a reclamat modul fraudulos în care tandemul Turcea- Zaharia gestionează banul public, îndeosebi în privinţa încredinţării de contracte publice de către primărie. Pobereznic a formulat prima plângere în martie 2014, aceasta fiind completată în aprilie acelaşi an, respectiv februarie 2015, petentul aducând mai multe probe în susţinerea celor reclamate. Buhuşeanul a incriminat, între altele, modul în care administraţia locală a direcţionat lucrări executate la spitalul din localitate, şcoli, cimitir, precum şi în cartierul de vest al oraşului către firme aflate în anturajul grupării Turcea-Zaharia, societăţi controlate fie de rude ale celor doi edili, fie de diverşi interpuşi plasaţi în firme pentru a ascunde beneficiarul real al fondurilor publice şi a-i „feri”, astfel, pe cei doi de spectrul conflictului de interese în formă penală. Acelaşi „grup organizat” s-ar fi aflat la originea „acaparării unor terenuri” din Buhuşi, conform celor sesizate de Sandu Pobereznic. Edilul a mai fost găsit incompatibil, în primăvara acestui an, fiind în Consiliul de Administraţie al spitalului din subordinea CL Buhuşi.
Şi fostul viceprimar Vasile Zaharia, în prezent administrator public al oraşului, a fost găsit incompatibil, Zaharia a demisionat din funcţia de viceprimar invocând „motive personale”.
Oneştiul şi Prăjeştiul au rămas fără primari
Mandatul de primar al lui Laurenţiu Neghină (UNPR) la cârma Oneştiului a încetat pe 19 iunie. El a fost condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare în cazul „Mită la Bac” de la Liceul „Alexandru Vlahuţă” din Podu Turcului. Dosarul, în care au fost cercetate circa 100 de persoane, a fost deschis în 2010. Laurenţiu Neghină era unul dintre candidaţi şi a încercat să-şi cumpere examenul, la fel ca şi primarul din Prăjeşti, Eugen Antica (PDL).
Cel din urmă mai este acuzat de fapte de corupţie şi ar fi adus un prejudiciu de peste 43.000 de lei după ce ar fi pretins de la reprezentanţii unei societăţi comerciale un procent de 10% din valoarea lucrărilor ce urmau a fi decontate de Primăria Prăjeşti la sediul instituţiei, în valoare de 1.510.325,64 lei.
De asemenea, a fost în stare de incompatibilitate în perioada mai 2006- septembrie 2012 când a exercitat şi activităţi de administrare a societăţii comerciale SC Laurel SRL. Primul termen în dosarul fostului primar din Prăjeşti se judecă luna aceasta.
Fostul primar din Horgeşti vrea să muncească în folosul comunităţii
Ionel Ţurcan (PDL) care a demisionat din fruntea comunei Horgeşti în august 2014, este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale. ţurcan ar fi aprobat, în 2012, plata unor cheltuieli din fondurile publice, prin falsificarea mai multor înscrisuri oficiale. Fostul primar ar vrea să facă muncă în folosul comunităţii, iar avocatul acestuia a solicitat conducerii şcolii din localitate ca fostul edil să predea în unitatea de învăţământ. „În cazul în care instanţa se va pronunţa în acest sens, Ionel Ţurcan va veni să predea la şcoala noastă”, a spus Iulian Lucaci, directorul unităţii şcolare. Următorul termen al apelului declarat de Ionel Ţurcan este pe 3 octombrie.
Şi primarul din Mărgineni, Marcelin Şolot (PSD), a ajuns în arest după ce a încălcat obligaţiile impuse arestul la domiciliu. El este acuzat de şase infracţiuni de abuz în serviciu şi şase de fals intelectual, cu prejudicierea bugetului localităţii Mărgineni.
Citeşte şi: Măririle de salarii, sub lupa primarilor
Lucia HACMAN
De pe 1 august, nici localitatea Sascut nu îl mai are ca primar pe Cristian Bostan (PDL). El şi-a dat demisia în urma unei condamnări pentru un ultraj, de doi ani cu suspendare, şi o alta de doi ani şi şase luni cu executare (la care a făcut apel) pentru conflict de interese, plus o trimitere în judecată în dosarul furtului de curent electric de la EON Moldova.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau