Reîncepe scandalul căldurii şi al apei calde
Dimensiune font:
Datoriile uriaşe nu au fost achitate, în ciuda promisiunilor * ca să rezolve problema, Primăria ar vrea să desfiinţeze asociaţiile de proprietari * din păcate, ideea nu ar duce la nimic bun fiindcă restanţele nu vor fi achitate decât dacă abonaţii vor avea contorizări individuale
Sucevenii care sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare riscă să rămână din nou fără apă caldă şi căldură începând cu data de 9 noiembrie. Într-un comunicat de presă transmis de Bioenergy, firma care deţine centrala termică a oraşului, se arată că societatea trebuie să încaseze de la Termica SA peste 15 milioane de lei, la care se adaugă alte 9 milioane de lei, reprezentând penalităţi de întârziere. „Întrucât nici până în prezent nu au fost achitate debitele restante şi având în vedere perioada de timp de când sunt datorate, respectiv februarie- octombrie 2014, precum şi cuantumul debitului, solicităm achitarea până la data de 7 noiembrie 2014 a întregii creanţe pe care o datoraţi, rezultată din continuarea activităţii debitoarei Termica, după deschiderea procedurii insolvenţei, respectiv în perioada de observaţie”, se arată în adresa transmisă de directorul Bioenergy, Vasile Ilie, către Primăria Suceava. În acelaşi document este precizat şi faptul că dacă suma nu este achitată, firma va opri centrala care produce agentul termic începând cu 9 noiembrie.
Căldură şi apă caldă de campanie
Scandalul apei calde a început la Suceava în urmă cu o lună, când firma Bioenergy a închis centrala termică a oraşului. Peste 20.000 de apartamente, racordate la sistemul centralizat de termoficare, au rămas fără apă caldă. Situaţia a persistat timp de două săptămâni. Fiind campanie electorală, Guvernul a promis că-i va da Primăriei Suceava două milioane de lei, ca să plătească o parte din datoriile către Bioenergy. În baza acestor promisiuni, firma a repornit centrala. Problema este că vorbele nu au mai devenit realitate. Banii nu au mai ajuns în contul societăţii private nici până acum. Prefectul Florin Sinescu a declarat că autorităţile s-au ţinut de cuvânt, că banii au plecat de la Guvern, însă procedurile sunt greoaie şi vor mai dura câteva zile până vor ajunge la Bioenergy. Chiar dacă fondurile ajung în contul firmei, adevărata problemă nu se va rezolva fiindcă sucevenii nu-şi plătesc facturile la întreţinere.
Populaţia vrea căldură gratis
Mecanismul de colectare a banilor de la populaţie este ineficient. Termica, societatea din subordinea Consiliului Local, are contracte cu cele peste 100 de asociaţii de proprietari din oraş, care trebuie să adune banii de la populaţie şi să-i vireze în contul firmei. Termica se ocupă doar de distribuţia agentului termic aşa că din banii de la populaţie ar trebui să oprească o parte şi restul să-i vireze în contul Bioenergy, care produce agentul termic. Numai că banii nu ajung la Termica. În luna octombrie, populaţia îi datora societăţii de termoficare peste 16 milioane de lei. Datoria a crescut în acest timp, cu toate că rău-platnicii au avut şi apă caldă şi căldură. Pe de altă parte, şi Termica este pusă într-o situaţie de compromis, pentru că, tehnic vorbind, nu poate să sisteze furnizarea agentului termic pe fiecare apartament în parte, ci doar pe blocuri sau asociaţii de proprietari. Aşa se ajunge în situaţia nedreaptă ca în cazul în care Termica vrea să-l pedepsească pe răuplatnic să-l lasă fără apă caldă şi pe cel care nu are datorii.
Soluţii foarte scumpe
Ca să iasă din toată această problemă, Primăria ar vrea să desfiinţeze asociaţiile de proprietari, dar soluţia nu este eficientă. Ideal ar fi ca Termica, Bioenergy, Primăria sau chiar populaţia de bună-credinţă să modifice instalaţia termică, să scoată apometrele şi robineţii pe casa scării în aşa fel încât Termica să poată sista furnizarea serviciului doar în cazul datornicilor, aşa cum se întâmplă la E.ON.
Oana ŞLEMCO
Despre soluţia încheierii de contracte individuale se tot vorbeşte de multă vreme, însă nimeni nu a anunţat cum ar putea fi susţinut din punct de vedere financiar un asemenea proiect. Între timp, sucevenii refuză să plătească pentru serviciile primite
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau