Restanţele populaţiei bagă Modern Calor în datorii
Dimensiune font:
Societatea de termoficare intenționează să apeleze la o linie de credit în valoare totală de 2,5 milioane de lei ca să se poată descurca pe timpul iernii * motivul este dat de restanţele populaţiei, care sunt de 5,8 milioane lei
Pe 27 octombrie va avea loc licitaţia în urma căreia se va stabili banca de la care compania de termie va contracta creditul. „Este o măsură preventivă, luată de conducerea societății, la început de sezon rece, pentru asigurarea lichidităților necesare unei bune funcționări a societății, în principal pentru plata furnizorului de gaz. E de la sine înțeles că sumele utilizate din această linie de credit trebuie achitate, asta însemnând intensificarea eforturilor pentru încasarea facturilor restante, în mod special de la populație. Pe de altă parte, și clienții trebuie să remarce preocuparea noastră pentru asigurarea în condiții optime a confortului termic în locuințele acestora și să acționeze în consecință, achitându-și facturile la timp”, a declarat directorul general al Modern Calor SA, Florin Sandu. La finele lunii septembrie 2015, populația înregistra facturi neachitate către societatea Modern Calor SA, ieșite din termenul de plată, în valoare de 5.854.675 de lei, la care se adaugă penalități în valoare de 1,4 milioane lei. Pentru recuperarea respectivei creanțe societatea recurge în principal la acțiuni pe cale judecătorească, după parcurgerea unor etape preliminarii, cum ar fi înștiințarea de plată, somația sau medierea.
Executări silite şi debranşări
Procedura juridică, de la depunerea dosarelor la instanță, până la executarea propriu-zisă, durează cel puțin un an, iar în cazul recurgerii la căile de atac legale se poate ajunge și la doi ani. În cazul celor cărora li se pune poprire pe venituri, executarea, în funcție de suma de recuperat, se poate întinde pe o perioadă de 1-2 ani. Totodată, pentru a apela la executor, societatea face o cheltuială suplimentară, achitând o taxă de executare, care mai târziu trebuie recuperată de la debitor. În perioada ianuarie 2011-septembrie 2015 au fost întocmite în total 16.472 dosare de trimitere în judecată pentru recuperarea debitelor, unii clienți având chiar și 3-4 dosare, unele deja în faza de executare. 10.726 de dosare au fost deja achitate, restul de 5746 rămânând în lucru, în diverse stadii (stabilire termen, judecare, pronunțare, legalizarea hotărârii, investirea cu formulă executorie, executare propriu-zisă). În majoritatea cazurilor, executorii instituie popriri pe veniturile debitorilor. În cazul în care aceștia nu realizează oficial niciun fel de venituri, se poate trece la executarea prin valorificarea bunurilor deținute în proprietate. În paralel, uneori se recurge și la debranșare, pentru a împiedica acumularea altor datorii.
Citeşte şi: Probleme la depozitul de deşeuri de la Victoria
Alina CALINIUC
Executarea silită nu este o situație dorită nici pentru furnizorul de energie termică și nici pentru clienți. Astfel, societatea Modern Calor încasează cu întârziere contravaloarea serviciilor prestate, iar clienții plătesc în plus penalități de întârziere, cheltuieli de judecată și taxele de executare silită, valoarea acestora nefiind de neglijat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau