Reţetă de păcălit admiterea la liceele de top
Dimensiune font:
Admiterea la liceu nu se încheie după repartizarea computerizată * urmează sesiunea de transferuri, care constituie, în unele cazuri, poarta de intrare a elevilor mai slab pregătiţi în liceele de top din municipiul Suceava * Inspectoratul Şcolar Judeţean a aprobat în această vară 400 din cele peste 500 de cereri de transfer depuse de părinţii elevilor * foarte multe, susţin unii dintre directorii de şcoli, care atrag atenţia că aprobarea dosarelor modifică ierarhia admiterii computerizate
Inspectorul general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Cristina Teodorovici, ne-a declarat că părinţii elevilor de clasa a IX-a au depus 523 de cereri de transfer de la un profil la altul, în cadrul aceleaşi unităţi de învăţământ, sau dintr-o şcoală în alta. Peste 400 de cereri au fost aprobate. „Procedura este legală. Am aprobat peste trei sferturi dintre cereri. Legea spune că solicitările de transfer se aprobă în funcţie de nota obţinută de elev, domiciliul copilului. Aprobăm cererile de transfer şi în situaţia în care copilul are probleme de sănătate, nu este deplasabil. Aprobăm şi în situaţia în care copilul mai are un frate în unitatea de învăţământ unde solicită transferul”, ne-a declarat Cristina Teodorovici. Tot ea ne-a transmis că ISJ şi-a dat girul pentru transfer şi în cazul copiilor ale căror cereri de înscriere la liceu au fost completate greşit de părinţi şi bunici.
Transferuri în liceele de top
Mutarea elevilor de clasa a IX-a de la o şcoală la alta nu este ilegală, dar este cel puţin imorală. Mulţi dintre copiii care au primit transferul au ajuns elevi ai liceelor de top din Suceava, chiar dacă au medii mai mici decât candidaţii declaraţi admişi, în urma repartizării computerizate. Cel puţin asta ne-au transmis unii directori de şcoli din judeţ, care de teama repercusiunilor vor să-şi păstreze anonimatul. Directorii ne-au explicat că doar comisia formată la nivelul Inspectoratului Şcolar se ocupă de transferuri. „La noi vin copiii şi ne anunţă că se mută de la o şcoală la alta. Nu noi aprobăm cererile. Vin copiii transferaţi, cu dosarele în mână şi în prima zi de şcoală”, ne-a declarat unul dintre directori.
După etapa transferurilor, Colegiul Naţional „Petru Rareş”, una dintre cele mai bune şcoli din judeţ, s-a ales cu încă 58 de elevi. „Pentru «Petru Rareş» am primit 80 de cereri: au plecat 22 de copii şi au venit 58. Pentru Colegiul Naţional «Ştefan cel Mare» am înregistrat 46 de cereri: au plecat 13 elevi şi au venit 33. Pentru Colegiul Naţional «Mihai Eminescu», un alt liceu foarte bun, am înregistrat 62 de cereri: au plecat 23 de elevi şi au venit 39”, ne-a declarat Cristina Teodorovici. Din informaţiile pe care le avem, ieri la Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi-au depus deja dosarele 20 dintre copiii care au primit transferul. Anul acesta, de la Colegiul Naţional „Spiru Haret” au plecat 18 copii de clasa a IX-a şi au venit alţi 9. În urmă cu doi ani au plecat prin transfer peste 20 şi nu a venit niciunul.
Copiii pleacă, banii se pierd
Directorii de şcoli spun că s-a ajuns în situaţia în care, pe fondul transferurilor, unele clase funcţionează cu 20 de copii şi altele cu 40. În urmă cu doi ani la Colegiul Naţional „Petru Rareş” au funcţionat clase cu câte 40 de elevi. „Când am fost elevă la Colegiul Naţional «Petru Rareş» eram 42 în clasă şi acum suntem toţi absolvenţi de facultate. Nu pot să opresc un părinte să-şi ducă copilul la «Petru Rareş» sau la «Ştefan cel Mare». Vor acolo. Directorii se revoltă pentru că pierd banii. Noi punem elevul pe primul loc şi apoi ne gândim la bani”, a mai spus Teodorovici.
Ministerul Educaţiei cere controale
La sesizarea reporterilor cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, Ministerul Educaţiei şi Cercetării ştiinţifice (MECS) a solicitat ISJ Suceava raportul scris al modalităţii de soluţionare a cererilor de transfer la nivelul claselor a IX-a de liceu, acesta urmând a fi analizat. „Am cerut raportul scris cu privire la modalitatea de rezolvare a cererilor de transfer, a cazurilor speciale. Acesta să fie trimis mâine (astăzi, 7 august – n.r.) la Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Comisia Naţională de Concurs va analiza modul de soluţionare a acestor cereri de transfer, rezultatul urmând a fi făcut public imediat ce va fi disponibil. Din informaţiile verbale pe care le am de la inspectorul şcolar general adjunct, Cristina Teodorovici, care a făcut parte din respectiva comisie, la Colegiul «Ştefan cel Mare» n-ar fi decât aproximativ 30 de cereri şi 21 de locuri libere. Transferurile s-ar încadra în condiţiile legii, fiind vorba despre gemeni, situaţii medicale sau elevi nerepartizaţi din cauza completării greşite a fişelor de opţiuni, în cazul cărora media de admitere le permitea transferul în acele clase. Repet, informaţiile pe care le am de la ISJ Suceava sunt verbale, la acest moment”, a declarat Vasile Şalaru, secretar de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar în cadrul MECS.
Citeşte şi: Câinii din padocul Sucevei rămân flămânzi
Oana ŞLEMCO, Andreea IGNEA
Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare:
ART. 63 În învăţământul preuniversitar, formaţiunile de studiu cuprind grupe, clase sau ani de studiu, după cum urmează:
e) învăţământul liceal: clasa care cuprinde în medie 25 de elevi, dar nu mai puţin de 15 şi nu mai mult de 30;
(3) În situaţii excepţionale, formaţiunile de preşcolari din grupa mare sau de elevi pot funcţiona sub efectivul minim sau peste efectivul maxim, cu aprobarea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar, pe baza unei justificări corespunzătoare, ţinând seama de încadrarea în costul standard per elev şi în numărul maxim de posturi aprobat pentru învăţământul preuniversitar la nivelul judeţului, respectiv al municipiului Bucureşti.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau