Revolta proprietarilor de gatere
Dimensiune font:
Ei sunt nemulţumiţi de proiectul de lege privind monitorizarea exportului de materiale lemnoase * un grup de iniţiativă al firmelor din industria de prelucrare a lemnului din toată ţara a realizat un memoriu împotriva adoptării Legii 293, privind licenţierea transporturilor * reprezentanţii firmelor din industria lemnului consideră că aprobarea noului act normativ va bulversa întreg sectorul
Federaţiile proprietarilor de păduri şi păşuni din România „Nostra Silva” şi „Fordaq” au transmis către deputaţi două memorii legate de pericolul adoptării Legii 293, privind licenţierea transporturilor. Memoriile au fost realizate la iniţiativa companiilor Lafor (Neamţ) şi Retrocomprod (Vrancea). Semnatarii memoriului consideră inutilă Legea nr. 293 pentru monitorizarea exporturilor şi a livrărilor intra şi extra comunitare de material lemnoase sub forma de buşteni, cherestea şi lemn de foc din moment ce aceste exporturi sunt deja strict monitorizate de către autorităţi prin mai multe instrumente, aflată în stadiul de proiect. „În primul rând, legea nu-şi are rostul deoarece se doreşte licenţierea în vederea unei mai bune evidenţe a exporturilor. La acest moment, exporturile extracomunitare se regăsesc în toate documentele vamale. Totodată, tot ceea ce exportăm trece prin registrul operatorilor intracomunitari”, a precizat Adrian Laza, administratorul firmei Lafor SRL din Neamţ.
Primele efecte ale legii
Potrivit operatorilor din industria lemnului, măsura introducerii licenţelor de export nu va aduce nici o informaţie suplimentară, însă va avea mai multe efecte negative. Spre exemplu, blocarea exportului firmelor din domeniu pentru minimum 45 de zile poate genera pierderea de clienţi pe pieţele externe. „Ei vor căuta alţi furnizori şi după terminarea perioadei de monitorizare, va fi foarte aproape imposibil să reluăm colaborarea. Este complicat pentru operatori pentru că lipsa încasărilor lunare pentru plata unor rate, a salariilor, va pune în pericol locurile de muncă. Blocajul poate duce la intrarea în insolvenţă a companiilor”, a declarat administratorul firmei nemţene. Multe dintre aceste firme au accesat fonduri europene pentru creşterea competitivităţii. Blocajul sau îngreunarea prin diverse legi a activităţii firme face ca tot acest efort investiţional să devină inutil.
De ce sunt supăraţi industriaşii
O altă problemă ridicată de firmele de prelucrare a lemnului este că legea vizează interzicerea temporară la export a trei poziţii tarifare (4401, 4403 şi 4407) fără a se ţine cont de conţinutul acestora. Este vorba de lemnul de foc, pelete şi brichetele, cherestea şi buşteni. „În ceea ce priveşte buştenii, toată lumea e de acord să-i prelucrăm în ţară. Problema cea mai grea este la poziţia 4.407 unde intră lemnul tăiat sau despicat longitudinal, tranşat sau derulat chiar geluit, şlefuit sau lipit prin îmbinare cap la cap. Aceste produse au un grad înalt de prelucrare. Spre exemplu, pentru fabricarea cherestelei ne trebuie trei luni. Am fi de acord să fie interzisă la export cheresteaua verde, nu cea prelucrată”, a spus Adrian Laza.
Operatorii sunt de acord cu stoparea tăierilor ilegale, nu cu oprirea exportului de cherestea sau alte documente inutile care furnizează date deja existente. În memoriu se atrage atenţia asupra faptului că nu producătorii şi exportatorii privaţi din domeniu sunt beneficiarii tăierilor ilegale de pădure. „Noi nu intrăm în pădure. Cumpărăm materia primă în proporţie de 80% de la Romsilva, ocoalele silvice. Avem documente pentru lemnul exportat. Noi, procesatorii, lucrăm foarte mult cu foioase -- fag, stejar, cireş”, a precizat Laza. Agenţii economici din industria lemnului vor ca proiectul de lege să rămână în dezbatere publică până la toamnă, iar iniţiatorii acestuia să-i aducă modificări.
Citeşte şi: Turiştii au început să ocolească Neamţul
Ingrid CIOFOAIA
În România sunt peste 7.000 de firme din industria de prelucrare a lemnului, cu peste 100.000 de locuri de muncă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau