Rezerviştii, chemaţi la cazarmă
Dimensiune font:
Situaţia din Ucraina pare să pună în alertă autorităţile din România * deşi oficial, informaţiile privitoare la astfel de pregătiri sunt infirmate, s-au iniţiat bugete de război, iar rezerviştii au fost chemaţi la unităţile militare
La Botoşani, Consiliul Judeţean a adoptat o hotărâre prin care s-a alocat o sumă de bani în caz de necesitate. Mai mult, unii botoşăneni care au efectuat stagiul militar obligatoriu, au primit ordine de chemare la unităţile militare sau la alte structuri aflate în subordinea Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne. Mai mult, se pare că rezerviştilor li s-ar fi solicitat şi acte medicale pentru a li se vedea starea de sănătate. „Am şi eu invitaţie la această convocare, care va avea loc în intervalul 2-4 iunie. Ei vor să facă un exerciţiu de mobilizare ca să vadă în cât timp se prezintă rezerviştii la unitate. Probabil îi cheamă şi pe cei care nu au făcut armată. Dar pot fi mobilizaţi că sunt şefi ai unor agenţi economici care au maşini care le pot pune la dispoziţie, şi vor veni 20 de ofiţeri de la Bucureşti care vor face instruirea”, a declarat prefectul Costică Macaleţi.
Actualizarea bazei de date
O evidenţă clară a rezerviştilor din judeţul Botoşani este deţinută de Centrul Militar Judeţean (CMJ), structura care a şi emis ordinele de chemare. Oficial, aceste convocări se efectuează pentru verificarea situaţiei rezerviştilor în vederea actualizării bazei de date. „Vom face un briefing la Prefectură la care vor participa toţi şefii din sistemul naţional de apărare implicaţi, nu numai noi, CMJ ca structură principală, după care şi Poliţia, SRI, STS-ul, Poliţia de Frontieră”, a explicat Iulian Sandu, maior în cadrul Unităţii Militare Batalion de Artilerie 01251. După instruire, toţi cei convocaţi se vor prezenta la unităţile militare cu actele de identitate, livretul militar şi ordinul de chemare.
Şi sucevenii care au avut grad militar pe timpul efectuării stagiului obligatoriu ori cei care au lucrat în structuri militarizate au primit în ultima perioadă înştiinţări de la CMJ Suceava, în care sunt invitaţi să se prezinte la sediul unităţii, privind pregătirea populaţiei pentru apărare. Având în vedere actualul context internaţional, aceste „ordine de mobilizare” au creat îngrijorare şi nu sunt văzute de rezervişti doar ca simple luări în evidenţă.
Fiţi fără grijă!
Oficialii Ministerului Apărării Naţionale (MApN), care se ocupă direct de aceste activităţi de monitorizare a efectivelor, au spus că populaţia nu are niciun motiv de îngrijorare. Reprezentanţii MApN au mai precizat că acţiunile de monitorizare a efectivelor de rezervişti se desfăşoară anual, pe judeţe. Conform actualelor prevederi legale, cadre militare în rezervă sunt persoanele până în vârsta de 63 de ani, indiferent de gradul pe care l-au avut. După această vârstă, cadrele intră în retragere, fără a mai putea fi mobilizate în caz de nevoie. Autorităţile vor analiza şi toate aspectele legate de adăpost, aprovizionare şi utilităţi în caz de război. „Sper să nu fie cazul să şi aplicăm aceste lucruri. Dar, situaţia fiind inflamată în teritoriile de la est de România, cred că e bine să se revadă planurile pentru situaţii de război. Trebuie să fim pregătiţi şi românii să fie protejaţi. Planul de mobilizare în caz de război este valabil tot timpul şi trebuie reactualizat”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor.
Codrin ISPAS
„Verificarea situaţiei militare a cetăţenilor este o activitate planificată cu mult timp în urmă şi este o acţiune de rutină, care se desfăşoară conform Legii 446/2006, privind pregătirea populaţiei pentru apărare” -- Direcţia Informare şi Relaţii Publice a MApN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau