Risc maxim la Transagropolis: 2,8 milioane de euro aruncaţi în câmp
Dimensiune font:
Dacă până în luna iunie spaţiile de depozitare şi birouri din parcul TransAgropolis de la Leţcani nu vor fi închiriate în totalitate, Consiliul Judeţean Iaşi va returna contribuţia din fonduri europene * aleşii judeţeni îi trag la răspundere pe cei care s-au ocupat de consultanţă şi proiectare
Situaţia parcului agro-industrial TransAgropolis din Leţcani generează şuvoaie de transpiraţie pe frunţile consilierilor judeţeni. Până în prezent, după cinci licitaţii întinse pe durata a două-trei luni, doar două societăţi au luat spaţii în chirie, salvând judeţul Iaşi, în luna decembrie, de la returnarea fondurilor europene în sumă de 2,8 milioane euro. Însă, Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi a obţinut la sfârşitul anului trecut o prelungire cu încă şase luni a monitorizării, care va expira în luna iunie a acestui an. Dacă până la acel termen parcul agroindustrial din Leţcani nu va fi închiriat în întregime, judeţul Iaşi va trebui să returneze banii. „Dacă nu se rezolvă problema de la TransAgropolis, în iunie suntem buni de plată. Investiţia nu a fost gândită bine de la început, sunt 10 celule de depozitare şi mii de metri pătraţi de birouri. Nu merge nimeni să închirieze birou în câmp la Leţcani. Conceptul a fost greşit din start. S-au făcut cinci licitaţii şi niciuna nu a fost promovată, bugetul pentru promovare a fost zero încă de la început. Dacă ne uităm ce au scris proiectanţii atunci când au făcut studiul de piaţă, rezultă că acesta s-a bazat pe solicitări în proporţie de 82% din Ucraina, 12% din Republica Moldova şi 6% din România, în condiţiile în care nu s-a făcut deloc promovare în regiunile partenere”, a precizat consilierul judeţean Vasile Şalaru. Nici preşedintele CJ Iaşi, Maricel Popa, nu priveşte cu ochi buni perspectiva de reuşită a acestei investiţii.
Buget de promovare - zero
Şeful judeţului a precizat încă o dată că a preluat proiectul „din mers”, însă la Transagropolis vor urma o serie de evenimente şi festivaluri dedicate agricultorilor în următoarele două luni, în speranţa că astfel va stimula posibilii factori interesaţi de închirierea spaţiilor până la termenul limită. Singura promovare care s-a făcut până acum, spun consilierii judeţeni, a fost prin corespondenţă cu autorităţile locale. „Am spus încă de la început că s-a pus carul înaintea boilor. S-a mers pe premisa că trebuie să facem proiectul ca să luăm banii, dar nu s-a înţeles ce trebuie făcut. Dacă mergem în continuare pe bază de mail şi telefoane, nu vom ajunge nicăieri”, a declarat consilierul judeţean PSD Mihaela Ivancia.
Discuţiile au pornit de la un proiect de hotărâre privind o nouă reducere a tarifelor de pornire pentru închirierea spaţiilor, care acum au scăzut la 1,5 euro/mp/lună. Motivarea a fost că aproape niciun producător nu a fost atras de tarifele practicate de CJ Iaşi, aceasta fiind a treia modificare a lor. „Ce facem cu cei care au contractat deja pe un tarif, iar acum se face discriminare de preţ, pentru că vor vedea cum alţii vor veni să ia spaţii la tarife mult mai mici?”, a fost una din întrebările venite din partea consilierului judeţean Alin Aivănoaei. Acestuia i s-a răspuns că noile tarife de 1,5 euro/mp/lună sunt de pornire şi pot ajunge la o valoare mult mai mare în procedura de licitaţie. În perioada următoare, CJ Iaşi va continua seria de licitaţii pentru şapte celule de depozitare şi 27 spaţii de birouri rămase.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau