S-a tras cortina peste Târgul Meşterilor Populari din Vaslui FOTO
Dimensiune font:
Evenimentul a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute
Parcul Copou a răsunat de cântec şi voie bună, meşterii populari veniţi din toate colţurile ţării şi-au expus produsele pentru care muncesc cu trudă, iar standurile cu produse culinare tradiţionale au făcut deliciul târgului.
„Târgul Meşterilor Populari, ajuns la cea de-a XIII-a ediţie s-a bucurat, ca în fiecare an, de succes. Vasluienii sunt atraşi de cultura tradiţională şi au arătat, de fiecare dată, că ştiu să aprecieze tot ce este valoros şi autentic, într-o lume invadată de kitch. Începutul toameni la Vaslui este prilej de reîntâlnire cu cei mai buni meşteri populari din ţară. Evenimentul a devenit unul de tradiţie şi încercăm să-l îmbogăţim de la un an la altul, astfel încât vasluienii să vină cu drag la acest târg”, a declarat Adrian Ardeleanu, directorul CJCPCT Vaslui.
„Răzeşii” din Pogoneşti au câştigat concursul de artă culinară
Pentru al cincilea an, organizatorii târgului au avut în vedere şi o competiţie de artă culinară. Concursul a fost câştigat de reprezentanţii comunei Pogoneşti, prezenţi la târg cu un stand cu sarmale, tochitură, plăcinte poale-n brâu, must şi mai multe sortimente de vin. Reţetele lor s-au dovedit a fi cele mai reuşite, însă decisive pentru desemnarea câştigătorului concursului de artă culinară au fost modul de prezentare al felurilor de mâncare şi faptul că la gătirea lor s-au folosit metode tradiţionale şi ingrediete naturale, şi nu din comerţ. Secretele pentru ca produsele să fie cele mai bune sunt însă altele, după cum câştigătorii înşişi au mărturisit. „Secretul e ca pe lângă ingredinetele cunoscute să pui şi pui şi suflet”, a spus Elena Timofte, una dintre gospodinele care au participat la prepararea sarmalelor. Responsabil cu tochitura, domnul Iordache, are şi el un secret de mărturisit. „Pentru ca mâncarea să fie bună şi apreciată, cel mai mai mult contează felul de vin care o însoţeşte”, recunoaşte săteanul. Coordonatorul grupului de gospodari din Pogoneşti, învăţătorul pensionar Dumitru Andrei spune că are norocul să lucreze cu oameni iubitori de tradiţii, perseverenţi şi care pun pasiune în ceea ce fac. „Am pus bazele Asociaţiei Tinere Vlăstare 2000, la sugestia copiilor mei, care au studiat şi au făcut şi multă muncă de cerectare pe anumite proiecte. Ne-am gândit să înfiinţăm şi la Pogoneşti un grup care sa duca mai departe traditiile noastre. Căutăm mereu să atragem şi tineri în rândul nostru şi chiar suntem încrezători în faptul că tradiţile strămoşeşti nu vor pieri atâta vreme cât există oameni inimoşi, dornici să le ducă mai departe, prin portul popular, prin cântec, prin joc şi prin meşteşugurile moştenite din moşi strămoşi”, a declarat învăţătorul Dumitru Andrei.
Citeşte şi: Oamenii cumpără apa de la fântână
Tudor IFRIM
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau